avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma pot obliga sa-mi iau concediu de odihna?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma pot obliga sa-mi iau concediu de odihna?

Buna ziua,

La locul actual de munca se insista pe faptul ca exista niste perioade prestabilitate in fiecare an in care trebuie sa se ofere concediu de odihna, aceste perioade depinzand si de functia pe care o detii. Inteleg ca in anumite perioade nu se poate oferi concediu de odihna din pricina nivelului ridicat de munca, dar daca se poate schimba perioada cu o alta, si aceasta perioada coincide si cu tabelul firmei in care concediile se pot lua, acestia imi pot refuza aceasta optiune? Intrebare finala ar fi, pot refuza concediul de odihna? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:49, 3 Martie 2018
Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada de timp, in opinia mea , este un abuz .
Problema nu se pune dacă puteți refuza, problema este că nu trebuie să vi se impună ... Concediul se acordă la cerere...
Puteti refuza luarea CO in perioada impusa de angajator , daca aceasta nu coincide cu perioada din programarea efectuata.

De asemenea, puteti sesiza ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu munca zinsi zinsi Buna ziua! Cine stabileste datile de concediu de odihna? Angajatorul poate decide zilele de concediu fara aprobarea salariatului? Daca acest anagajator ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , 1 . ma poate forta un angajator sa imi iau concediu ... Teddy71 Teddy71 Buna ziua , 1 . Ma poate forta un angajator sa imi iau concediu de odihna in ce perioada decide el ? 2. La cate zile de concedu pe an am dreptul , ... (vezi toată discuția)
Buna seara! tocmai ce mi-am dat demisia si sunt in perioada de ... gotjosen gotjosen Buna seara! Tocmai ce mi-am dat demisia si sunt in perioada de preaviz, iar managerul m-a bagat in concediu de odihna saptamana viitoar fara a ma intreba sau ... (vezi toată discuția)