avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor deces pt frate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor deces pt frate

Buna ziua! De ce nu se acorda ajutor deces surorii asigurate care s-a ocupat de inmormantarea unui decedat neasigurat si fara alta familie cu exceptia surorii sale.In lege scrie membru familie...dar la Casa de pensii i-au spus ca pt frate nu doar sot/sotie , parinti sau copii..dar fratii ce sunt?Vecini oare...
Cel mai recent răspuns: AlinaSde , utilizator 18:05, 5 Martie 2018
Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz:
- soţul supravieţuitor;
- copilul;
- părintele;
- tutorele;
- curatorul;
- oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus.

În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului

Ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat.

Membru de familie, în sensul legii, poate fi:
- soţul/soţia;
- copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
- părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

În cazul decesului copilului inapt pentru muncă, indiferent de vârstă, prestaţia se acordă cu condiţia prezentării certificatului de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap sau, în lipsa acestuia, a actului medical vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia.
[ link extern ]
Asa ca de frate/sora nu se mentioneaza niciunde...daca se intampla nu primim nici un ajutor..platim noi..multumesc..
Ïntra in categoria "oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus".
La Casa de pensii mi-au spus ca nu..ca nu e frate sau sora in categorii.Sa precizez ca este vorba despre situatia in care cel decedat era neasigurat.Sora care a ramas si s-a ocupat este asigurata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare marianoprisi marianoprisi Urmasii unei persoane care nu avea venituri in momentul decesului (era casnica) beneficiaza de ajutor de inmormantare? Daca da, care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces carmenmartian carmenmartian buna ziua ! va rog sa-mi raspundeti : rudele unei persoane decedate (49 ani)care a lucrat si in Romania si in strainatate,beneficiaza de ajutor de deces?Ce ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare Ilieionut Ilieionut Buna ziua . soacra mea este pensionata pe caz de boala . beneficiaza de ajutorul de inmormantare ??? Si care este cuantumul ajutorului ??? (vezi toată discuția)