avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme recuperare masina subinchiriata!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme recuperare masina subinchiriata!

Am si eu o situatie mai delicata in care doresc sa imi spuneti care este procedura legala.
Am un leasing la masina, iar anul trecut in decembrie, cu acordul firmei de leasing, am subinchiriat masina unui domn. Acest lucru s-a facut cu un contract de mana , intrucat cei de la notar mi-au spus ca un asemenea contract de subinchiriere nu se face la ei, ci se face intre cele doua parti.
Valabilitatea contractului a fost de 6 luni, timp in care, dl. caruia i-am subinchiriat masina se obliga sa preia leasingul cu tot cu acte, numai ca acest lucru nu s-a intamplat nici pana azi. Contractul nu l-am mai prelungit, dar dumnealui ma tot “ duce cu zaharelul” ca sa zic asa, ca face tot posibilul sa o preia. El mi-a explicat ca din cauza crizei, i-au scazut salariul la munca, si nu mai este eligibil sa se incadreze pt a prelua leasingul. Eu nu pot sa satu asa “ atarnata” cu un contract care e pe numele meu, dar de bun se foloseste altcineva, astfel incat nu mai doresc prelungirea contractului de subinchiriere.
Dansul, in momentul de fata refuza sa imi inapoieze masina, pretinzand ca trebuie sa ii dau eu banii inapoi pe care i-a platit la leasing in aceste luni. El nu intelege ca el a SUBINCHIRIAT masina, s-a folosit de un bun care nu este al lui, de aceea a platit acei bani, la leasing, nu mie. Sustine ca a adus imbunatatiri la masina, si a investit in ea, dar din nou, nu intelege, ca nu era obligat sa faca asa ceva, ba chiar eu nici nu am fost instiintata de modificarile aduse masinii, atata timp cat eu sunt proprietarul masinii, ( deci fara acordul meu), dar sa ii restitui eu banii lui pe care i-a bagat intr-un bun ce nu ii apartine. ( I-am explicat ca e ca si cum as sta eu cu chirie intr-un apartament, si schimb usi, parket , faianta, iar la un moment dat proprietarul ma instiinteaza ca trebuie sa il vanda, adica am facut acest lucru ca eu sa folosesc cu mai mare placere acel apartament….nu intelege aceste idei).
. Cei de la leasing mi-au spus , ca in momentul de fata, contractul de subinchiriere fiind expirat, eu am drepturi totale asupra bunului meu, iar dansul nedorind sa mi-o inpoieze, masina este ca si furata, si pot depune plangere la politie.

Doresc sfatul si opinia unui expert in acest domeniu.
Va multumesc anticipat!
Astept cu mare interes raspunsul Dvs.
Cel mai recent răspuns: ireena , utilizator 19:31, 25 Octombrie 2009
Sub nici o forma fapta celui caruia i-ati inchiriat masina nu constituie infractiunea de furt.
Eventual putem spune ca refuzul restituirii bunului ar putea face obiectul unei plangeri penale privind savarsirea infractiunii de abuz de incredere.
Din punct de vedere legal trebuie sa il actionati in instanta pentru restituirea bunului si plata daunelor privind lipsa folosintei acestuia, si pentru uzura bunului.
Din pacate asemenea situatii sunt numeroase insa modalitatea in care ati inchiriat trebuie sa fie corecta in sensul ca> daca inchirierea s-a facut fara consimtamantul firmei de leasing atunci se pune problema unei subinchiriei cu probleme chiar daca ulterior dumneavoastra ati intrat in proprietatea bunului.
Plata ratelor dupa subinchiriere pana la finalizarea leasingului s-a efectuat de catre cel caruia i-ati inchiriat iar dumneavoastra de fapt nici nu erati proprietar.
Putem spune ca dansul se considera proprietar cu toate ca dumneavoastra figurati in contractul de leasing.
Problema se poate rezolva numai in instanta in modalitatea indicata anterior insa e de durata. Incercati in penal prin plangerea mentionata mai sus.
O precizare:
Dv nu sunteti proprietar al masinii – veti deveni in momentul in care vor fi platite “ratele” si va veti exprima dorinta in acest sens. Firma de leasing are masina in proprietate, dv aveti posesia si folosinta, adica sunteti utilizator, iar individul acela, practic, s-a substituit in “rolul dv”. Ziceti ca firma n-a comentat… dar cum n-a comentat daca masinii i-au fost aduse “imbunatatiri”?
Daca un reprezentant al firmei nu si-a pus semnatura (acordul) pe acest contract trebuie sa va descurcati singura (pt ca s-ar putea ca reprezentantul firmei care a zis "de acord" sa nu recunoasca acum) – si cred ca instanta va fi solutia. In virtutea contractului incheiat intre dv si individ chiar nu va poate pretinde banii platiti pana acum.
Dar… poate ar fi bine sa luati legatura cu un avocat, sa fiti sigura ce scrie exact (si nu e ironie) in contract, sa nu poata fi facute interpretari in defavoarea dv…
Daca foile de varsamant (sau chitantele, sau ce instrument de plata a folosit) sunt pe numele lui e un punct in plus pentru sustinerea afirmatiilor dv, in instanta. Daca s-a obligat prin contract sa preia leasingul are mult de pierdut – la modul ideal; dar, cum scriam: depinde ce scrie in contract.
In contractul dintre mine si dumnealui s-a precizat ca se obliga sa preia leasingul cu acte in acele 6 luni. Subinchirierea s-a facut, bineinteles cu acordul leasingului, hartie stampilata si aprobata. El spune acum, ca daca eu nu mai vreau sa prelungesc contractul de subinchiriere, doreste sa ii dau avansul de 3000 eur pe care i-a dat, dar in contract a fost stipulat, si la momentul respectiv a fost de acord si a si semnat contractul, ca nu are nici o pretentie la avansul dat , daaca nu preia masina in acele 6 luni. Oricum maine voi consulta un avocat si voi vedea exact ce si cum.
Va multumesc pentru informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subinchiriere leasing auto MLauraM MLauraM Ma confrunt cu urmatoarea problema : Am subinchiriat un atoturism pe firma, de la o societate de “Intermedieri in comertul cu masini, echipamente ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani firma insolventa catalinionita catalinionita Buna Ziua, Va rog daca puteti sa ma lamuriti in urma cu 1 an am preluat ca PFA un contract de subinchiriere de la o firma pentru o masina,aceasta fiind pe ... (vezi toată discuția)
Inchirierea unei masini sorin_zabreanuy sorin_zabreanuy buna ziua. am si eu o intrebare si anume: am o masina inchiriata de la o firma pe firma mea. daca in contractul de inchiriere nu este stipulat ca eu la randul ... (vezi toată discuția)