avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cotă-parte dintr-un teren: se poate emite CF ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cotă-parte dintr-un teren: se poate emite CF individual pe partea detinuta?

Buna ziua,

Am cumparat recent un apartament care avea inclus in pret si locul de parcare. Lotul de teren aferent parcarii este de 70mp si contine cinci locuri de parcare, In CF scrie ca detin 1/5 din lotul respectiv, iar in dosarul de patrimoniu figureaza ca "loc de parcare nr. 1-cota parte 1/5 din 70 mp". Intrebarea mea este: se poate inscrie in cartea funciara doar terenul meu de 14 mp aferent parcarii, fara a mai fi cota parte din lotul de 70mp? Si daca da, care ar fi procedura de urmat?
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Chiar daca dumneavoastra stiti ca aveti locul de parcare nr 1 si v-ati inteles in felul acesta cu ceilalti coproprietari, de fapt, sunteti coproprietar asupra unei cote de 1/5 din intreaga suprafata, fara sa fie individualizata in vreun fel bucata care vi se cuvine. In facultate profesorii spun studentilor ca sunteti proprietar pe o cincime din fiecare milimetru patrat.
Daca vreti sa deveniti proprietar exclusiv pe bucata de 14 mp trebuie realizate cel putin doua operatiuni - dezmembrarea bucatii de 14 mp din suprafata totala (schita cadastrala + act notarial) si partajul prin care ceilalti proprietari renunta in favoarea dvs la cota de 4/5 pe care o detin ei din cei 14 mp.
Mai departe, daca accesul spre celelalte locuri de parcare se face prin cei 14 mp care va apartin va trebui constituita si o servitute de trecere in favoarea celorlalti.
Dupa cum vedeti ... nu e o procedura tocmai facila. Care este motivul pentru care doriti sa faceti aceasta modificare?
Va multumesc pentru raspuns. Deocamdata mai sunt doar doi proprietari: constructorul si un vecin (in conditiile in care toate apartamentele din bloc sunt vandute, deci ceilalti vecini nu au optat pt. loc de parcare). Motivul pentru care doresc partajul este urmatorul: fiind zona de blocuri noi, spatiile de parcare sunt destul de limitate si restranse, astfel incat fiecare parcheaza pe locul altuia. In momentul in care ajung seara acasa intreg lotul este ocupat; asadar, daca as avea doar o singura bucata, fara a mai fi cota parte din intregul lot, bucata respectiva ar putea fi dotata cu un dispozitiv anti-parking. Altfel, ca sa-i parafrazez putin pe profesorii dumneavoastra, sunt nevoit sa pun dispozitive anti-parking pe fiecare cincime de milimetru patrat.
Parcarea nu e împrejmuită? Doar e proprietate privată și sigur aveți certificat de urbanism
Parcarea nu e imprejmuita decat in spate de un zid de beton (care cred eu ca are mai mult rolul de sustinere a pantei care urmeaza, decat rol de imprejmuire). In rest, se invecineaza in stanga cu un alt lot de 5 sau 6 parcari, iar in deapta este un fel de fundatura. In fata lotului este drumul de acces, care este drum privat, dar care deserveste mai multe blocuri. Sper ca am reusit sa explic destul de coerent pozitionarea terenului, e mai greu de explicat in scris decat prin desen de exemplu.
certificatul de urbanism ii este necesar la dezmembrare ,trebuie facut un cadastru la intreaga parcare si apoi dezmembrarea ,vorbeste cu ceilalti si faceti impreuna intregul si dezmembrarea pentru fiecare cincime
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2018
virgil1950, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz - teren in indiviziune babysee babysee Buna ziua, situatia cu care ma confrunt este urmatoarea: a existat un lot in suprafata de aprox. 3000 mp; in 1998 am cumparat din acest lot suprafata de ... (vezi toată discuția)
Parcare pe cota indiviza loredanan21 loredanan21 Ce putem face daca cineva parcheaza pe locul nostru de parcare pe un drum de servitute din care avem cota indiviza 30% si pentru care am platit atat la ... (vezi toată discuția)
Spațiu comercial cu intrare de pe drum de servitute cu 7 proprietari. este nevoie de acordul tuturor pentru autorizația de construire sau de funcționare? ion.u ion.u Buna ziua, Impreuna cu alti 7 proprietari avem locuinte insiruite cu acces din drumul de servitute proprietate comuna cota de 1/7 fiecare. Proprietarul ... (vezi toată discuția)