avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... gaj asupra unor creante
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

gaj asupra unor creante

Un creditor doreste sa puna gaj asupra creantelor detinute de o societate comerciala asupra unor terti. Societatea vrea sa ia un credit iar noul creditor doreste sa ii puna gaj la randul sau pe creantele mentionate mai sus. Cei doi creditori ar vrea sa imparta practic aceste creante in asa fel incat fiecare sa poata sa aiba un procent asupra fiecarei creante. Este posibila legal o astfel de imparteala (si care ar fi atunci consacrarea legala)? ce se intampla in cazul in care numai unul dintre creditori vrea sa execute creanta sa (asta in ipoteza in care debitorul isi achita obligatiile doar fata de un creditor)?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 15:24, 23 Octombrie 2009
Consider ca libertatea in materie contractuala acceptata atat de lege cat si de practica juridica si sociala, permite, prin liberul acord de vointa, incheierea oricarui contract ce nu este prohibit de lege. In principu, legea permite tot ceea ce nu interzice. De aceea, cu limitarile descrise mai sus, se pot incheia atat contracte de imprumut cat si garantari ale acestora, inclusiv cu creante, ca forma juridica a unor obligatii patrimoniale. Din punct de vedere al consacrarii legale, consider ca aceasta este data de interpretarea "per a contrario" a art.1057 C.Civ. care prevede:"obligatia este nedivizibila cand obiectul ei, fara a fi denaturat, nu se poate face in parti, nici materiale nici intelectuale", precum si de art. 1060 si urm. C.civ.
In situatia in care, asa cum aratam, prin conventie, ati divizat in parti precis determinate obligatiile dvs. fata de creditori, precum si garantiile acestor obligatii, acesti creditori nu mai au calitatea de creditori solidari si pot executa creantele separat, asupra drepturilor patrimoniale de creanta precis determinate cu care ati garantat creditul fiecaruia. In situatia creditorilor solidari, aceasta este guvernata de art.1034 si urm. C.civ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita lumifatu lumifatu spuneti-mi va rog daca este posibil in cazul contractarii unui credit in al carui contract nu s-a garantat cu casa, executarea silita se poate face atat pe ... (vezi toată discuția)
Dezbatere publica lansata de lumea justitiei - gajul general ruxandraprecupetu ruxandraprecupetu LEGEA GARANTIEI COMUNE, A GAJULUI GENERAL, ESTE INTERPRETATA ABUZIV! *O norma care contravine principiului gajului, deposedeaza si executa sumar sute de mii ... (vezi toată discuția)
Obligatia solidara - obligatii complexe - exemplu: contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere rodica_post rodica_post OBLIGATII COMPLEXE Obligatia solidara se poate naste fie prin acte juridice, fie printr-o dispozitie speciala a legii (solidaritatea legala). a) In ... (vezi toată discuția)