In cazul in care unitatea refuza sau tergiverseaza incheirea contractului colectiv de munca(in unitate avem de peste 4 ani sindicat reprezentativ si afiliat la federatie nationala,exista contract colectiv pe ramura la care sindicatul nostru este parte)la ce contract colectiv ne putem raporta DREPTURILE ? Unitatea face slalom prin toata legislatia muncii sa acorde drepturi cat mai mici si unde nu-i convine nici asa inventeaza reguli ca-i criza frate!!
In aceste conditii putem invoca in instanta contractul pe ramura in obtinerea drepturilor ce nu s-au acordat conform lui?
UNITATEA NU RECUNOASTE ACEST CONTRACT PE MOTIV CA NU A SEMNAT NIMIC VIZAVI DE ACESTA CHIAR DACA CODUL CAEN NE DUCE LA ACEASTA RAMURA A ECONOMIEI.
Lider sindicat.
Daca in lista la care faceti referire apare doar sindicatul meu iar societatea unde lucram nu ,ce raspuns imi puteti da tinand cont de intregul contest al discutiei?
Decizia invocata de dvs se refera la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.8 alin.(1) şi (2) din Legea nr.130/1996 privind contractul colectiv de muncă şi ale art.238 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii.
Cred ca va referiti la motivarea deciziei si anume că : dispoziţiile contractului colectiv de muncă încheiat la nivel naţional sau la nivel de ramură constituie izvor de drept (ca şi legea) la încheierea contractelor colective de muncă la nivel de unitate, ceea ce impune respectarea clauzelor referitoare la drepturile minimale. Prin urmare, părţile, cu respectarea acestor obligaţii fireşti, au toată libertatea să negocieze şi alte clauze, precum şi drepturi superioare.
Societatea este obligata sa respecte prevederile CCM la nivel de ramura, intrucat o obliga legea.
Ccm nivel ramura
gentilom
La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)