avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare apartamente in rate
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare apartamente in rate

Buna ziua. Detin o agentie imobiliara si vreau sa dezvolt o noua nisa pentru noi, mai exact agentia noastra sa revanda in rate apartamentele achizitionate in transe ( 36 rate ) cu un avans anterior. Vanzare se va realiza prin antecontract notarial cu plata lunara in cont. Sunt 2 aspecte care ma intereseaza. Firma este platitoare de TVA, vanzarea se realizeaza fara TVA? Mentionez ca imobilele ar proveni dintr-o achizitie prin vanzare cumparare, nu din constructie.
Cate imobile s-ar putea vinde pentru a nu se ajunge la plata TVA pe revanzarea acestora ( exista un prag financiar) ?

Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: tompeamihaela , utilizator 21:42, 17 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Beneficiati de scutire de TVA la livrare, in principiu:

Cod Fiscal:


(2) Următoarele operațiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f) livrarea de construcții/părți de construcții și a terenurilor pe care sunt construite, precum și a oricăror altor terenuri. Prin excepție, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcții noi, de părți de construcții noi sau de terenuri construibile. în sensul prezentului articol se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcții, conform legislației în vigoare;
2. construcție înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;
3. livrarea unei construcții noi sau a unei părți din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz, în urma transformării;
4. o construcție nouă cuprinde și orice construcție transformată sau parte transformată a unei construcții, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea construcției sau a părții din construcție, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării, respectiv valoarea înregistrată în contabilitate în cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidența contabilă și care nu aplică metoda de evaluare bazată pe cost în conformitate cu Standardele internaționale de raportare financiară, sau valoarea stabilită printr-un raport de expertiză/evaluare, în cazul altor persoane impozabile. în cazul în care se înstrăinează doar o parte din construcție, iar valoarea acesteia și a îmbunătățirilor aferente nu pot fi determinate pe baza datelor din contabilitate, acestea vor fi determinate în baza unui raport de expertiză/evaluare;
Trebuie sa tineti cont de eventualele ajustari de tva daca ati cumparat imobilele cu TVA, chiar daca acum operatiunea de vazare este scutita de TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pret executare silita gabessi gabessi Buna ziua! La licitatia unui imobil executat silit pretul de pornire contine TVA sau nu? multumesc (vezi toată discuția)
Tva la tranzactii imobiliare intre firme ilmir1 ilmir1 Buna ziua Imi poate spune cineva daca se plateste TVA la tranzactiile imobiliare intre firme? Caci eu stiam ca sunt tranzactii scutite fara drept de deducere (vezi toată discuția)
Pot fi vandute aceste apartamente fara tva? violeta.grigorescu violeta.grigorescu Societatea X a construit un ansamblu de apartamente in vederea vanzarii pentru care are PV Receptie conform legislatiei in Aprilie 2020. In urma PV de receptie ... (vezi toată discuția)