avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire si tutelare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire si tutelare

Buna ziua,
Am o matusa de 61 ani, s a operat acum o luna pe creier de cancer. e in faza terminala. Ea are 2 surori. una dintre ele a ajutat o financiar si fizic, la doctori..., dar nu o place. Mama lor are 80 ani.

Intrebare: dupa moartea matusii cui ii revine casa?
Sora care a avut grija de ea, daca isi dobandeste tutela asupra matusii, o ajuta cu ceva in privinta asta?
Cel mai recent răspuns: CaraD , utilizator 19:39, 15 Martie 2018
Poate avea cel mult un drept de creanța asupra patrimoniului mătușii... Dar bunurile si datoriile mătușii se vor împarți intre mama ei si cele 2 surori
Poate avea cel mult un drept de creanța asupra patrimoniului mătușii... Dar bunurile si datoriile mătușii se vor împarți intre mama ei si cele 2 surori
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca matusa bolnava nu are sot aflat in viata si nu a avut copii, indiferent ca a fost casatorita sau nu, inclusiv copii adoptati? Daca rudele aflate in viata la moartea acestei matusi sunt doar mama si cele doua surori atunci mama are dreptul la 1/4 iar surorile impreuna la 3/4 din bunurile succesorale. Daca dreptul la rambursarea cheltuielilor facute de sora neagreata nu este recunoscut amiabil, aceasta poate introduce actiune in instanta impotriva celorlalti mostenitori pentru creanta ce o detine impotriva mostenirii.
Amiabil se poate satisface creanta surorii neagreate chiar din bunurile mostenirii, prin donatia acestora (cote procentuale chiar). Atentie, daca ne gandim sa renuntam la mostenire, doar cealalta sora poate renunta asa incat sa profite acesteia, renuntarea mamei profita ambelor surori in cote egale.
Tutela in conditiile acestea nu v-ar ajuta foarte mult, ba chiar ar putea dauna. Oricum procedura de numire s-ar putea sa dureze mai mult decat va dura bolnava. Nu incerc sa fiu cinica.
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2018
CaraD, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul de mostenire Marlena Ilie Marlena Ilie Buna ziua, După bunicul decedat, conform certificatului de moștenire au rămas moștenitoare 2 fiice, celelalte 3 făcând renunțare( au fost in total 5 ... (vezi toată discuția)
Succesiune unchi fara copii. de ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi? Epuree Epuree Succesiune unchi fara copii. Nu am inteles clar ce a spus unchiul, dar cam presupun ca asa a fost: matusa mea a murit si nu au lasat testament sau alt act, ... (vezi toată discuția)
Drepturi mostenitori ContSters159772 ContSters159772 Bunicii mei au avut o casa care a ramas, la moartea lor, celor trei fiice, una din fiice fiind mama mea. Mama si cu una dintre surori locuiesc in aceasta casa. ... (vezi toată discuția)