avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incompatibilitate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incompatibilitate

Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca la Asociatia de proprietari sotul doamnei care face contabilitate si caserie poate sa fie presedintele aceleasi asociatii, iar sotul doamnei cenzor poate sa fie in comitet? Nu se aplica si aicea si legea 161/2003 prin care se interzice raportul de subordonare directa intre soti /rude de gr I? O alta intrebare ar fi urmatoarea: conform legii 230/2007 sedinta adunarii generale trebuie adusa la cunostinta cu 7 zile inainte? nu . Daca prima sedinta nu a fost statutara urmatoarea nu trebuie instiintata tot in 7 zile ? poate sa fie urmatoarea zi ? multumesc .
Cel mai recent răspuns: 30 LAURA , utilizator 20:41, 18 Martie 2018
Dispozitiile ion vigoare nu prevad obligatii exprese ipentru astfel de situatii
Dintr-un punct de vedere s-ar putea aprecia benefic ,dar avand in vedere gradul de rudenie intre persoanele care presteaza sau exercita activitati,responsabilitati nu este de dorit ca membrii aceleiasi familii sa presteze concomitent activitati in cadrul aceleiasi asociatii de proprietari
Presedintele de asociatie este reprezentantul legal al asociatiei si se poate suspecta ca nu apreciaza obiectiv si impartial activitatea rudei sale
L nr 230/2007
Articolul 24


(2) Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari.
(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.

Multumesc frumos, As dori sa mai intreb urmatorul aspect: Daca la art 14 pct (4) se specifica ca proprietarii trebuie anuntati prin afisarela loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra datei adunarii generale a asociatiei cu cel putin 7 zile inainte ca aceasta sa aiba loc, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. iar la pct 5 spune ceea ce ati aratat si dvs:(2) Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata intermen de maximum 10 zile de la data primei convocari.
(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
Atunci din punct de vedere juridic eu inteleg ca termenul trebuie sa fie de minim 7 zile si maxim 10 zile? nu ? parerea dumneavoastra care este? multumesc frumos.
Iar referitor la prima parte unde v-am intrebat de presedinte si casiera, am facut referire si la cenzor si membru in comitetul executiv, acest aspect este legal?multumesc


30 LAURA a scris:


am intrebat de presedinte si casiera, am facut referire si la cenzor si membru in comitetul executiv, acest aspect este legal?



Nu este legal
Este situatie de incompatibilitate
Presedintele este factor decizional casierul este factor executional
In celalalalt caz cenzor /membru al comitetului executiv ,din nou este situatie la limita legii
Trebuie sa aveti in vedere ca atat membrii comitetului executiv cat si cenzorul detin autoritate limitata cu obligatii legal prevazute de normele in domeniu
Nu este de dorit sa existe grade de rudenie intre membrii comitetului si cenzor deoarece cel din urma detine competenta legal prevazuta de dispozitiile care opereaza in domeniul financiar contabil si L nr 230/2007
Art. 33. - (1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociaţiei de proprietari are, în principal, următoarele atribuţii:
a) verifică legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi regulamentelor;
b) verifică execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli;
c) verifică gestiunea financiar-contabilă;
d) cel puţin o dată pe an, întocmeşte şi prezintă adunării generale rapoarte asupra activităţii sale şi asupra gestiunii asociaţiei de proprietari, propunând măsuri.
(2) Cenzorul sau cenzorii aleşi ai asociaţiei de proprietari pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
(3) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociaţiei de proprietari răspund personal sau în solidar, în faţa legii şi a proprietarilor, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.

In situatia in care cenzorul este ruda cu unul dintre membrii comitetului executiv automat se ridica suspiciunea asupra obiectivitatii si impartialitatii acestuia pentru vericarea legalitatii actelor,documentelor,a hotararilor si deciziilor luate de catre comitetul executiv
HG1588/2007 este suficient de clara in privinta rudeniei, presedintele ap este si membru Cex

Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
B. Obligaţii:
i) nu pot ocupa funcţii în comitetul executiv şi în comisia de cenzori membri având grade de rudenie, până la gradul al 4-lea inclusiv.
multumesc f mult , acest pasaj de lege l-am invocat si eu in Adunarea generala dar m-i s-a raspuns ca sotii nu sunt rude ? ce spune-ti de acest aspect ? multumesc

Alte discuții în legătură

Probleme cu presedintete asociatiei cristianZ cristianZ Buna ziua, Sunt reprezentantul dezvoltatorului unui proiect imobiliar , am ajutat la constituirea asociatiei de poprietari si acum ne confruntam cu o problema ... (vezi toată discuția)
Cenzor cu un parinte in comitetul executiv chipurici chipurici buna seara, cum trebuie procedat in cazul in care unicul cenzor al asociatiei de proprietari are unul dintre parinti in comitetul executiv, stiind ca in ... (vezi toată discuția)
Demisie presedinte asociatie proprietari/numar minim membri conducere sorindoru sorindoru a) Sunt presedintele asociatiei de proprietari si doresc sa imi depun demisia. Am convocat sedinta generala cu acest subiect. Care sunt pasii pe care ... (vezi toată discuția)