avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... de ce nu are calitate procesuala Parlamentul?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

de ce nu are calitate procesuala Parlamentul?

Care este explicatia pt care Statul roman, prin MFP, raspunde pt activitatea organelor sale - de exemplu daca Parlamentul da o lege proasta, care ma paubeste si introduc actiune in raspundere delictuala. De ce are calitate procesuala Statul prin MFP si nu Parlamentul, care are personalitate juridica?
Cred ca Parlamentul are calitate procesuala doar ca angajator in raporturile de munca cu functionarii sau angajatii din subordinea sa?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 08:34, 18 Martie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parlamentul are caderea de a da ce legi vrea (cu respectarea Constituiei si a tratatelor internationale), este suveran iar parlamentarii nu raspund cuiva decat alegatorilor, la alegeri. Deci daca o lege vi se pare proasta, ori sesizati Curtea Constitutionala (daca aveti proces), ori Avocatul Poporului, ori un partid politic, dar nu raspunde nimeni, nici civil, nici penal, ca Parlamentul a dat o lege care vi se pare proasta.
Multumesc pt raspuns... nu puteam sa nu anticipez invocarea de catre dvs. a imunitatii jurisdictionale a Parlamentului :)
Am urmarit sa separ discutia privind exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Statului de chestiunea de fond daca ar fi admisibila totusi o actiune cu asemenea obiect.
Deci intreb strict pe exceptia lipsei calitatii procesual pasive a statului, pe care MFP a invocat-o prin intampinare.
Nu solicit momentan pdv in privinta fondului.

De altfel, logica asta ar exonera si statul, nu doar Parlamentul, de raspundere pt activitatea legislativa.
Pe fond s-ar putea discuta despre limitele acestei marje de discretie a legiuitorului... poate sa faca orice fel de lege? Iar, daca emite o lege care incalca Constitutia... sanctiunea unica este suspendarea acelei legi pe calea pronuntarii neconstitutionalitatii de catre CCR? Iar persoanele prejudiciate nu isi pot vedea reparatia efectiva?

Momentan va rog sa raspundeti doar de ce nu are Parlamentul calitate procesuala (ci statul prin MFP are calitate procesuala), apoi discutam pe fond :)

Potrivit prev. art. 36 C.pr.civ Calitatea procesuală rezultă din identitatea dintre părţi şi subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecăţii.
Existenţa sau inexistenţa drepturilor şi a obligaţiilor afirmate constituind o chestiune de fond,
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2018
aidu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea statului pentru transpunerea directivelor aidu aidu Dau in judecata statul pt ca mi-a creat prejudiciu prin netraspunerea adecvata a dreptului european. Impotriva cui ma indrept cu actiune: a Statului ... (vezi toată discuția)
Instanta de judecata nu a cercetat fondul cauzei icabulancea icabulancea Am deschis un proces intrucit persoana autorizata care a intocmit documentatia cadastrala a modificat limita de proprietate (am formulat Plingere impotriva ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitatii procesuale active lolo0112 lolo0112 cand poate fi invocata exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului? este conditionata de primul termen, sau se poate invoca oricand in cursul ... (vezi toată discuția)