avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract individual de munca pentru personal detasat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract individual de munca pentru personal detasat

Buna ziua,


puteti sa-mi spuneti care sunt particularitatile unui contract individual de munca pentru personalul roman detasat la o societate din UE in baza unui contract de punere la dispozitie de personal?


Are cineva un model de contract de munca in astfel de situatii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:22, 25 Octombrie 2009
Am selectat cateva informatii necesare pentru incheierea unui astfel de contract. Poate va vor fi de folos.
Contractul de punere la dispozitie
Utilizatorul se afla in raport juridic doar cu agentul de munca temporara, in baza contractului de punere la dispozitie.
Acest contract se incheie in forma scrisa, intre agentul de munca temporara si utilizator si cuprinde:
- motivul pentru care este necesara utilizarea unui salariat temporar;
- termenul misiunii si, daca este cazul, posibilitatea modificarii termenului misiunii;
- caracteristicile specifice postului, in special calificarea necesara, locul executarii misiunii si programul de lucru;
- conditiile concrete de munca;
- echipamentele individuale de protectie si de munca pe care salariatul temporar trebuie sa le utilizeze;
- orice alte servicii si facilitati in favoarea salariatului temporar;
- valoarea contractului de care beneficiaza agentul de munca temporara, precum si remuneratia la care are dreptul salariatul;
- obligatia utilizatorului de a efectua instructajul de sanatate si securitate a muncii.
Spre deosebire de contractul de munca temporara, contractul de punere la dispozitie incheiat intre agentul de munca temporara si utilizator este un contract cu caracter comercial, clauzele fiind negociate de parti. In ceea ce priveste plata serviciilor oferite de agentul de munca temporara, aceasta poate fi facuta lunar sau saptamanal.
La redactarea contractului se va tine cont de practica internationala potrivit careia plata serviciilor sa fie facuta de catre utilizator dupa ce agentul de munca temporara a platit drepturile salariale angajatilor temporari si obligatiile aferente catre bugetul de stat. Aceasta este o conditie respectata de catre toti agentii de munca temporara cu prestigiu din lume, fiind si o garantie a puterii financiare pe care agentul de munca temporara trebuie sa o aiba pentru a gestiona corect o astfel de activitate cu responsabilitati si obligatii majore atat fata de angajat, cat si fata de stat.Din practica agentiilor de leasing de personal decurge ca derularea contractului de punere la dispozitie se realizeaza in urmatoarele coordonate:
• Initierea serviciilor de leasing de personal se produce, de regula, la solicitarea scrisa a utilizatorului. Solicitarea utilizatorului va contine detalierea conditiilor si criteriilor de leasing de personal adaptate specificului organizatiei.
• Agentul de munca temporara solicita viitorului salariat si administreaza toate actele si documentele necesare angajarii, pe toata durata acesteia, cu respectarea normelor legislatiei muncii.
• Agentul de munca temporara elibereaza periodic, la un interval stabilit de comun acord cu utilizatorul, factura proforma consecutiva cheltuielilor aferente. Utilizatorul va achita contravaloarea facturii proforma intr-un termen stabilit initial.
• Onorariul agentul de munca temporara reprezinta, cel mai adesea, un procent aplicabil la valoarea salariului brut realizat de catre salariatul temporar (lunar sau pentru o perioada mai mica de o luna). Onorariul agentului de munca temporara este dependent de:
- numarul persoanelor angajate temporar pentru o misiune de lucru;
- perioada de angajare pentru fiecare angajat temporar.
• Vor fi considerate cheltuieli suplimentare cheltuielile destinate indeplinirii optime a contractului de leasing, realizate exclusiv dupa aprobarea prealabila, in scris, a utilizatorului.
• Durata contractului de munca temporara poate fi de:
- minimum o zi (raportata la programul de lucru descris de utilizator);
- maximum 12 luni, cu posibilitatea de prelungire a acestei durate cu o perioada care, adaugata la durata initiala a misiunii, nu poate depa si 18 luni.
• In general, in contractul de punere la dispozitie se prevad urmatoarele obligatii pentru agentul de munca temporara:
- preluarea integrala a actelor si documentelor necesare contractului de munca si solicitate de inspectoratul teritorial de munca, dupa caz, de la utilizator si de la salariatii temporari;
- furnizarea, la solicitarea utilizatorului, a unor raportari periodice referitoare la contractul de leasing: evolutia procesului de angajare; continutul contractelor de munca incheiate cu salariatii temporari; expirarea duratei misiunii angajatului temporar cu minimum 24 de ore inainte; prevederile si reglementarile legale presupuse de eventualele modificari ale contractului de leasing;
- administrarea tuturor actelor si documentelor necesare angajarii, pe toata durata acesteia, conform reglementarilor legislatiei in vigoare;
- plata catre salariatul temporar a salariului, cu respectarea salariului minim brut pe tara;
- asigurarea derularii si incetarii contractului de munca in conditiile prevazute de lege.
• Din contractul de punere la dispozitie vor rezulta urmatoarele obligatii in sarcina utilizatorului:
a) sa informeze salariatii temporari cu privire la toate locurile de munca vacante existente, in vederea asigurarii egalitatii de sanse cu ceilalti angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata la utilizator, pentru obtinerea unui loc de munca permanent, prin afisarea unui anunt intr-un loc accesibil tuturor salariatilor care i si desfasoara activitatea la utilizatorul respectiv;
b) sa asigure salariatului temporar accesul la cursurile de pregatire profesionala pe care le organizeaza pentru salariatii sai;
c) sa puna la dispozitia reprezentantilor salariatilor informatiile cu privire la utilizarea salariatilor temporari, in cadrul informarii generale privind ocuparea fortei de munca;
d) sa asigure salariatilor temporari acces la toate serviciile si facilitatile acordate, in acelea si conditii ca si salariatilor proprii;
e) sa le asigure, de regula, dotarea cu echipamente individuale de protectie;
f) sa plateasca salariul salariatilor temporari in cazul in care agentul de munca temporara nu i si executa obligatiile sale;
g) sa informeze agentul de munca temporara cu privire la:
- eventualele modificari in conditiile de leasing;
- aspectele legate de misiunea angajatului temporar care pot influenta contractul de leasing: intentia de modificare a duratei misiunii, intentia de modificare a conditiilor de angajare, intentia de incetare a contractului.Contractul de punere la dispozitie este, ca natura juridica, un contract comercial de prestari servicii. Din cauza particularitatii acestui raport special de munca, exercitarea drepturilor de angajator este impartita intre parti. Deoarece angajatul temporar isi executa sarcinile zilnice conform indicatiilor utilizatorului, obligatii cum sunt cele de indeplinire a prevederilor privind protectia muncii si stabilirea programului de lucru cad in sarcina acestuia. Din punctul de vedere al raportului contractual de munca, agentul detine calitatea de angajator. Astfel, agentul se ocupa de incheierea, respectiv incetarea contractelor de munca temporara cu salariatii temporari.

Totusi, daca persoana respectiva este salariata si urmeaza a fi detasata sa lucreze in strainatate atunci trebuie sa se tina seama si de prevederile art.18 C.mun. si ale Legii nr.156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate , republicata 2009.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Leasing de personal loredana080380 loredana080380 Buna O intrebare delicata cu privire la angajatii preluati de la o firma de leasing personal. De la inceputul anului 2011, un numar de persoane au fost puse ... (vezi toată discuția)
Plasare personal Greenyvy Greenyvy Am intalnit recent un caz care m-a bulversat si as dori sa ma ajutati sa inteleg situatia mai bine, eventual sa vad aspectul juridic din spatele ... (vezi toată discuția)
Contract prin agent de munca temporara (leasing) Gratiela Ratiu Gratiela Ratiu V-as ruga sa imi lamuriti si mie urmatoarea intrebare: Se refera la munca prin agent de munca temporara, unde avem un contract de punere la dispozitie a ... (vezi toată discuția)