avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mod de impartire a unei mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mod de impartire a unei mosteniri

Buna seara,
A ramas o casa de la bunicii mei. Parintii mei si matusa mea s-au inteles sa imparta casa si curtea impreuna. Problema e urmatoarea, casa este lipita de unul din gardurile laterale, iar asta face ca sa nu poti ajunge pe ambele laturi la partea din spate a curtii. In situatia asta, matusa si unchiul si-au facut o poteca si inconjoara prin fata partii noastre de casa ca sa ajunga in spate. E vreo lege care le permite sa aiba un culoar prin terenul celorlalti pentru a ajunge la curtea din spate, sau ar trebui sa treaca prin casa ca sa ajunga acolo? E dificil daca vrei sa ajungi in spate cu utilaje, masini etc, dar e dificil si sa ai curte si sa-ti treaca cineva prin ea cand are chef, sa nu ai intimitate.
Multumesc anticipat de ajutor.

PS: Scuze, nu am fost completa in mesaj. Impartirea a fost dacuta prin intelegere, nu legal, dar urmeaza sa dezbatem mostenirea si sa se imparta legal, de asta intreb daca e vreo sansa sa scapam de faza cu trecutul prin curtea noastra.
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2018
Lili321, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lili321 , utilizator 23:04, 20 Martie 2018
Exista un alt mod de a accesa aceasta proprietatea de catre matusa? Pentru ca evident nu este normal sau legal acceptabil sa detii o proprietate la care nu poti ajunge cu piciorul sau cu auto. Parerea mea este ca ar fi mai simplu sa ii constituiti o servitute prin buna invoiala (la partaj) decat in instanta unde s-ar putea dovedi necesar crearea unui drum de acces daca servitutea este refuzata. Adica nu mai trece peste terenul apartinand dvs ci se partajeaza terenul total in asa mod incat drumul de acces sa faca parte din terenul atribuit matusii.
Nu imi dau seama cum ar putea arata cele doua loturi in varii ipoteze, dar in mod sigur doriti sa pastrati valoarea maxima a ambelor loturi prin perspectiva instrainarilor viitoare.
Pai, in configuratia actuala, matusa trece pe un drum care este intre partea noastra de casa si curtea noastra, practic noi nu putem avea proprietate continua, ci cu un drum in mijlocul ei, prin care sa treaca matusa. Daca matusa nu ar face asta, ar avea 2 curti, una in fata casei si una in spatele casei, dar nu va putea ajunge in curtea din spate decat trecand prin casa. Deci daca ar avea o masina, ar trebui sa o bage in curtea din fata, nu va putea ajunge cu ea in spate. Am vazut multe case cu 2 curti in felul asta, facute asa de proprietari, deci nu e ceva nemaiauzit, o vitregie a sortii. Ei si-au ales partea aia de casa si au si modificat-o destul de mult. Am fost si noi de acord sa o imparta asa. De fapt, au fost parintii mei. Curiozitatea mea este, la o eventuala impartire legala, cine va decide ce va considera prioritar, sa nu ne taie matusa noua proprietatea, adica sa avem 2 curti despartite de poteca matusii, sau sau sa aiba matusa acces pe acea poteca cu vehicule etc la curtea din spatele partii ei de casa?

Oricum s-ar imparti, cel care ia partea de casa lipita de gard, va trebui ori sa aiba 2 curti, iar la cea din spate sa ajunga doar trecand prin casa, ori sa inconjoare casa prin mijlocul curtii celuilalt si sa-i fragmenteze curtea, cum ne face noua matusa.
Sincer, si mie mi-ar conveni sa am partea de langa gard si sa trec prin mijlocul curtii celuilalt daca vreau sa ajung la curtea din spatele casei. Doar ca matusa si parintii mei (neinspirati, ca sa pastrez eleganta) s-au inteles in situatia actuala. Parintilor mei le pare rau acum, insa e vorba doar de o intelegere orala, nu s-a facut niciun demers legal.
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2018
Lili321, utilizator
Ideal, matusa ar trebui sa primeasca drum de acces pietonal/auto convenabil la proprietatea sa cu cel mai mic deranj la proprietatea dvs, trasee apropiate de limitele proprietatii sunt preferate in masura in care este posibil. Evident, cand partile nu reusesc sa stabileaca de comun acord, expertul/expertii vor face propuneri de amplasamente in instanta.


Cornelia Dayes a scris:

Ideal, matusa ar trebui sa primeasca drum de acces pietonal/auto convenabil la proprietatea sa cu cel mai mic deranj la proprietatea dvs, trasee apropiate de limitele proprietatii sunt preferate in masura in care este posibil. Evident, cand partile nu reusesc sa stabileaca de comun acord, expertul/expertii vor face propuneri de amplasamente in instanta.

Pai e obligatoriu accesul auto la ambele curti, si cea din fata, si cea din spate? Nu e de ajuns cea din fata? Sau nu se poate ca drumul lor de acces la curtea din spate sa nu fie prin mijlocul curtii noastre, sa ne desparta casa de curte? Ca in situatia actuala avem acea zona comuna, ei au poteca prin curtea noastra sa ajunga la a lor din spate, noi intersectam poteca lor din curtea noastra pentru a ajunge dintr-o parte in alta a potecii ce au facut-o la noi. Nu se poate acea poteca sa fie pe langa cealalalt gard lateral (opus fata de cel de care e lipita casa)? Ar avea ceva de inconjurat, dar nu ar mai trece prin mijlocul curtii noastre si oricum, e vorba doar cand le vine o masina sau au de adus un utilaj (ei nu au masina si nu o sa mai aiba, sunt in varsta), zi de zi pot trece prin casa ca sa ajunga la curtea din spate, au hol dintr-un capat in altul, cu usa spre ambele curti.

Totusi, degeaba va bat la cap, cred, ca doar in instanta putem afla ce se va hotari, nu cred ca sunt reglementari clare pentru orice situatie de genul sau sunt interpretabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocare cale unica de acces catre imobil jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: parintii mei au cumparat un imobil (teren + casa batraneasca) care are ca[b] unica cale de ... (vezi toată discuția)
Impartirea unui teren+casa la doi, lasand o alta proprietate fara acces la drum Ionestii Ionestii Va salut comunitate! Doresc sa va prezint situatia in care eu doresc sa cumpar o casa batraneasca plus teren. Este o casa cu iesire la drum. In ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren in spatele casei florinmihai68_42 florinmihai68_42 Buna ziua .Exista un titlu de proprietate in care apar doua surori.Exista mai multe terenuri astfel:curte si casa intravilan 600 mp,gradina intravilan ... (vezi toată discuția)