avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Sa cumpar imobil fara autorizatie de constructie / sau ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Sa cumpar imobil fara autorizatie de constructie / sau certificat de edificare a constructiei ?

Buna ziua, vreau sa cumpar o casa ridicata in anul 2000 fara autorizatie de constructie si fara p-v de receptie. Proprietarul a reusit de curand sa faca cadastrul si extrasul de carte funciara in baza unui act notarial pe proprie raspundere, plus acte administrative emise de BCPI, OCPI si DGITL Sector 4.
In aceste conditii, notarul (alt notar, ales de mine de aceasta data) a spus se poate incheia tranzactia, doar ca in contract se trece faptul ca imobilul a fost ridicat fara autorizatie de constructie, iar daca nu obtine de la primarie si un "certificat de edificare a constructiei" , care "sa tina cumva loc de autorizatie de constructie" , constructia va fi tot in ilegalitate.
Intrebari :
1) Ce sanse are vanzatorul si ce ar trebui sa faca pentru a obtine acest certificat si a intra in legalitate?
2) Daca nu reuseste sa obtina certificatul de edificare, cum ma afecteaza pe mine in calitate de cumparator, viitor proprietar? Sau daca e bine sa cumpar in aceste conditii? As avea probleme in viitor daca as vrea sa accesez un eventual credit? Dar daca as vrea sa vand casa peste un numar de ani?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2018
dana2017, utilizator
Cel mai recent răspuns: dana2017 , utilizator 08:19, 21 Martie 2018
certificatul de edificare a constructiei se emite pe baza autorizatiei de construire, a PV receptie si a alte 2-3 documente,
in al doilea rand, nu spuneti ce scrie in extrasul de carte funciara- teren sau imobil?
In extrasul de carte funciara apar acum toate corpurile cladirii exact asa cum sunt.
Legat de certificatul de edificare, desi pe unele site-uri gasesc necesitatea existentei autorizatiei de constructie, plus receptia, am gasit deasemeni pe net un "Model" unde apare :
"Edificarea/extinderea construcţiei este realizată în conformitate cu/fără autorizaţia de construire nr. ______/______ cu/fără procesul-verbal de recepţie finală nr. ______/______.
Prezentul certificat s-a eliberat pentru înscrierea construcţiei în cartea funciară".

Dar daca proprietarul a obtinut deja (el stie cum) înscrierea in cartea funciara, mai are rost certificatul de edificare ? El zice ca nu. Oare sa greseasca notarul si sa merg la alt notar, eventual al vanzatorului ?
Mai este pe net un articol de ziar (nu-l gasesc acum) in care spuneau ca acest certificat se face tocmai sa rezolve lipsa autorizatiei de construire si a p-v de receptie, incepand din 2015.
Sunt mai confuza ca oricand.
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
dana2017, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren coproprietate ContSters88252 ContSters88252 doua persoane detin in coproprietate(in devalmasie cote de 1/1) un teren.Unul dintre ei construieste legal, cu proiect si autorizatii din fonduri ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil de doua ori LaurV LaurV Buna ziua, Este posibila vanzarea unui imobil de doua ori? Din cate am inteles eu, dupa 6 zile de la obtinerea primului extras de carte funciara, vanzatorul ... (vezi toată discuția)
Instrainare constructii neintabulate mihai09 mihai09 care este textul de lege care interzice vanzarea la notar a terenurilor pe care sunt edificate constructii neintabulate, in afara de protocolul UNNPR ANCPI ... (vezi toată discuția)