avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... teren coproprietate
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

teren coproprietate

doua persoane detin in coproprietate(in devalmasie cote de 1/1) un teren.Unul dintre ei construieste legal, cu proiect si autorizatii din fonduri proprii o casa.Celalat care nu a contribuit cu nimic la construirea casei, dar la inceput si-a dat acordul pentru construirea acelui imobil se adreseaza BCPI local cu o cerere de intabulare a dreptului de proprietate prin construire, fara stiinta celui care a construit imobilul.
Cererea ii este admisa si imobilul este intabulat pe ambii coproprietari in cote egale( 1/1).
Autorul constructiei afla cu totul intamplator de acest fapt , deoarece a solicitat un extras de carte funciara pentru informare.Nu i-a fost comunicata nici macar Incheierea prin care s-a admis cererea de intabulare si cu atat mai mult nu i s-a solicitat acordul la intabulare.
functionarii BCPI au procedat corect ?
exista vinovati ? pot fi trasi la raspundere ?
Cel mai recent răspuns: ContSters88252 , utilizator 18:15, 16 Iulie 2012
Poate fi trasa la raspunedere institutia care a eliberat actele (adica primaria), BCPI nu a facut altceva decat sa intabuleze dreptul de proprietate conform actelor eliberate de primarie. Daca Certificatul de Atestare a Edificarii Constructiei a fost dat pe ambii proprietari, atunci BCPI-ul nu a gresit nu nimic.
Incheierea de carte funciara se comunica solicitantului si persoanei autorizate.
pentru intabulare sant necesare Autorizatia de construire si Procesul verbal de receptie la finalizarea lucrarilor.Conform art.47 din legea 7/1996 este necesar ca aceste documente sa fie in original sau in copie legalizata.Se poate intabula un imobil si daca acestea sant in copie conform cu originalul?
Apropo de raspunsul de mai sus...BCPI nu e vinovat ca nu a cerut si acordul celuilalt coproprietar? Sant mai multe prevederi legale care obliga BCPI sa anunte toate persoanele interesate ,iar inscrierea se va face numai cu acordul coproprietarilor....
Poate(probabil) a semnat celalalt coproprietar si pt. dumneavoastra...
Ase vedea pe ce nume este dată autorizaţia de construire. Acest lucru, deoarece în C.F , o construcţie se înregistrează, depunând şi A. C. Dacă, aceasta a fost pe numele ambilor coproprietari, registratorul a dispus înregistrarea ca atare.
Se poate , dacă sunteţi în termen, dacă sunteţi "persoană interesată", conform art.52 a L.7-1996, face Plângere împotriva încheierii de C.F. Dacă nu mai sunteţi în termen, o acţiune în instanţă de constatare a ceeace aţi spus(referitor la încălcarea dreptului de către celălalt coproprietar) şi ca urmare Radierea din C.F a dreptului tabular al acestuia.
Da, pentru inscriere constructiei in Cartea Funciara este necasara Autorizatia de Construire, Procesul Verbal la Terminarea Lucrarilor si Certificatul de Atestare a Edificarii Constructiei, care trebuie depuse in copie legalizata, nu este suficient conform cu originalul.
BCPI-ul accepta documentati daca isi dau acordul toti proprietari, indiferent de operatiunea cadastrala. Puteti merge sa consulatati dosarul la Cartea Funciara si sa vedeti exact ce acte s-au depus la acel dosar.

Alte discuții în legătură

Intabulare constructie noua Vlad2013 Vlad2013 Buna ziua , Am construit in 2011 o casa , cu Autorizatie de constructie , proiect si toate actele in regula . Am, colaborat cu Inspectoratul ... (vezi toată discuția)
Lntabularea unei constructii noi Fat-Frumos Fat-Frumos Am o casa noua ridicata in regie proprie si cu autorizatia de constructie expirata din 2011(cea de pe parter). Am ridicat mansarda fara autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Probleme succesiune vis a vis de imobil intabulat, avand mai multi coproprietari, insa autorizatia de construire emisa pentru el, fiind pe numele unui singur coproprietar. cum se poate remedia? B_BONE_S B_BONE_S Buna ziua, Vin catre dvs. cu rugamintea de a ma ajuta cu un punct de vedere, privind rezolvarea spetei expuse mai jos: Impreuna cu sotul meu, respectiv ... (vezi toată discuția)