Situatia este foarte complexa dar,voi incerca s-o descilcesc pas cu pas caci,mi-e teama ca prin postarea intregii "povesti", lunga si intortocheata voi crea doar confuzii;de aceea,intreb:
1.Inventarul care se face in cazul succesiunii,a acceptarii mostenirii "cu beneficiu de inventar",creeaza automat,prin solicitarea efectuarii lui,intrarea bunurilor inventariate in casa,in masa succesorala? :(
2.Ce se va intimpla cu bunurile inventariate? :"> Citesc pe net despre ...:O sigilii aplicate?
3.Nu-mi voi mai putea folosi casa si lucrurile din ea?
Casa,mi-a fost lasata mie, de catre sotul meu, cu titlu oneros printrun contract asistential cu prestatii corispettive.Un notar consultat de avocata mea,sustine ca bunurile din casa,nu-mi apartin,ca sunt ale tuturor mostenitorilor. :stunned:
De asemenea, sustine ca ipoteca ce greveaza asupra casei,(ipoteca,al carei girant sunt) ,trebuie platita de catre toti mostenitorii nu,doar de mine...fiindca,e un debit al raposatului.Dar casa e acum, proprietatea mea!Ipoteca,e acum a mea,nu?
Daca debitul casei(ipoteca) intra in obligatia de plata a tuturor mostenitorilor,nu inseamna ca vor avea pretentii apoi,la casa?:sorry:Imi vor ataca actul de donatie...despre care,acelasi notar sustine ca e pugnibil deoarece e facut intre soti desi, eram casatoriti cu "separazione dei beni" la acea data?
Notara care a facut acel act,este "prof,avv. notar"...#-o nu este o amatoare.
4.Pina la urma,a cui este aceasta casa si bunurile din ea? X-(
5.Cine stabileste si in ce baza,bunurile ce intra in masa succesorala?
Ce se va intimpla cu mine,dupa inventariere,nu voi mai putea locui in casa si nu voi mai fi stapina pe lucrurile din ea? Sunt totusi proprietarul acestei case,am un act in mina,inca,neanulat de cineva.
Daca in actul de donare a casei nu s-a precizat ca aceasta imi este lasata cu bunurile din ea,inseamna ca acele bunuri devin masa succesorala?:O Si cu dreptul meu de a folosi ca sotie casa si bunurile din ea pe timpul vietii,cum ramine? #-o
Inainte de a se face un inventar in casa mea,nu e firesc sa existe clar si dreptul de a baga in masa succesorala aceste bunuri? X-(
Am multe nelamuriri dar momentan ma opresc aici.
:sorry:Ma temeam ca imi veti spune asta.Da,actul ,sotul si toata ...sharada e in Italia.
Am un avocat dar,il hranesc degeaba...X-(
Oricum,multumesc pentru timpul acordat...;)
:sorry:Ma temeam ca imi veti spune asta.Da,actul ,sotul si toata ...sharada e in Italia.
Am un avocat dar,il hranesc degeaba...X-(
Oricum,multumesc pentru timpul acordat...;)
Intelesesem asta... am si specificat ca in materie, in speta dvs, este aplicabil dreptul italian.
De asemenea, ati mentionat undeva in prima postare ca aveti avocata...
Poate ca ar fi bine ca inainte de a angaja un alt avocat sa va acordati putin timp pentru a studia legea italiana in materie succesorala. Eu o aveam pe undeva... daca dau de ea am sa v-o trimit.
Insist in a va spune ca este foarte important cu cine veniti la mostenire: cu descendentii (copiii) sotului sau alti mostenitori (frati, parinti).
Stimata dna ...Antoanella,B-) usor de zis...
Daca puteam,cu siguranta l-as fi schimbat! Daca nu am facut-o inseamna ca mostenitorii si propriu-mi avocat sunt mai "jmecheri" decit ai stia raposatu' si m-au prins in chinga... dar,sper ca "nu mor caii cind vor cainii"!X-(
Necinstea,nu are cetatenie se pare...;) iar "interesu' poarta fesu'".Asta e!
Am indraznit sa postez cazul pe un forum romanesc in speranta ca pentru dv-stra avocatii,poate fi o "provocare",o tema de examen personal ...iar eu,voi primi o mina de ajutor...ceva ,gen..."umanitate,floare rara!":)
Repet:multumesc,pentru timpul acordat,oricum... ;)
Cine are placere sa-mi raspunda,ai multumesc ,anticipat.:) E pacat sa punem granite,o discutie nu se stie cind si cui poate folosi cindva.Poate,maine...veti pleda intrun proces international...:) caci,grantele sunt cam pe desfiintare,ne intoarcem la un singur popor,o singura limba,o singura moneda....vazind cu ochii!:D
Unui avocat nu-i strica sa se familiarizeze cu legea...europeana,nu?:">
......................
Da,vin la succesiune cu cei trei fiii ai sotului.(sper ca se subintelega ca-s dintr-o casatorie anterioara):))
Acestia,vor sa-mi anuleze actul pe casa sub motiv ca eram obligata ca sotie sa am grija de sot,oricum...fara pretentii.
Numai ca "la placinte,toti,"inainte"....dar,la razboi,toti au dat innapoi!"X-(
Incerc sa-mi salvez acoperisul de deasupra capului...dar,in confuzia prezenta mi-e foarte greu mai ales ca nu stapinesc prea bine limba it.:">
ContSters60093
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimata doamna,
1. Recitind mesajele dvs am inteles ca intre dvs si sot a intervenit un contract de intretinere (cu titlu oneros) si nu unul de donatie (acesta din urma nefiind cu titlu oneros, ci cu titlu gratuit). Pe cale de consecinta, mostenitorii rezervatari - fiii sotului, in speta - nu pot cere reductiunea, fiind cu titlu oneros, chiar daca se putea prevedea la momentul incheierii contractului ca sotul se va stinge curand, data fiind starea lui de sanatate. Insa, in cazul neexecutarii obligatiei de intretinere de catre dvs, fiii sotului pot cere rezolutiunea contractului, dreptul la actiune transmatandu-se asupra acestora. 2. Nuda proprietate presupune ca vi s-a transmis dreptul de proprietate asupra casei fara a avea, insa, si folosinta si uzul acesteia; sotul dvs si-a rezervat dreptul de uzufruct viager (posesia si folosinta casei pe durata vietii lui). Cu alte cuvinte - ati intrat in posesia de drept a locuintei la data autentificarii contractului, iar in posesia de fapt din momentul incetarii din viata a sotului. Adica acum aveti proprietatea deplina asupra imobilului. Va puteti comporta ca un proprietar cu drepturi depline si in nici un caz sa nu semnati vreo hartie in care casa este trecuta ca facand parte din masa succesorala! 3. Masa succesorala include toate bunurile mobile si imobile care au ramas de pe urma defunctului, respectiv case, terenuri, masini, tablouri, bijuterii, titluri de valoare etc. - inclusiv bunurile din casa! 4. Inventarierea bunurilor. Daca apreciati ca anumite bunuri din casa va apartin, ca sunt bunurile dvs proprii, trebuie sa faceti dovada acestui fapt si ele nu vor fi incluse in masa succesorala; altfel, fac obiectul mostenirii.
5. Conform Codului civil italian, in speta data, dvs, ca sotie supravietuitoare, aveti dreptul la 1/3 din masa succesorala, fiilor sotului revenindu-le 2/3. Aceasta ar insemna ca dvs, in afara de casa (care nu trebuie sa faca parte din masa succesorala), ati putea sa mai culegeti inca 1/3 din restul bunurilor. Insa MARE ATENTIE! - daca accceptati mostenirea pur si simplu, aceasta va insemna ca veti raspunde pentru datoriile mostenirii atat cu ceea ce veti mosteni, cat si cu bunurile dvs proprii (inclusiv cu casa); daca o acceptati sub beneficiu de inventar inseamna ca veti raspunde de datorii in limita a ceea ce veti mosteni. Sfatul meu este sa nu va grabiti in nici un fel cu privire la dezbaterea notariala a succesiunii. Este bine sa cereti inainte de a accepta mostenirea inventarierea bunurilor succesorale si, in situatia in care veti constata ca pasivul mostenirii (datoriile) este mai mare decat activul, sa renuntati la mostenire. Si in nici un caz - nu platiti din datoriile mostenirii cu exceptia creditului ipotecar! 6. Contractul. In mod obligatoriu dna notar ar fi trebuit sa va remita un exemplar al acestuia - in original, autentificat. La sfarsitul contractului trebuie sa fie trecut numarul de exemplare in care a fost incheiat; verificati! Cautati-o, mergeti la biroul acesteia (nu prin telefon) si cereti-i exemplarul din contract care vi se cuvine; nu va lasati intimidata, aratati-i ca va cunoasteti drepturile! Cu privire la ipoteca, in mod normal in cuprinsul contractului trebuie inserat acest aspect - atunci cand imobilul este liber de sarcini se stipuleaza ca nu este grevat de sarcini; in cazul de fata ar fi trebuit mentionat faptul ca este grevat cu ipoteca. 7. Ar mai fi o problema: starea de sanatate a sotului la data incheierii contractului, mai exact prezenta/nu a discernamantului - se va stabili in baza unei expertize medico-legale, in situatia in care comostenitorii vor invoca nulitatea relativa a contractului de intretinere pe acest motiv. 8. Date fiind imprejurarile, speta nu se poate rezolva la notar - deci nu semnati nici un act, ci solicitati dezbaterea mostenirii pe cale judecatoreasca (partaj succesoral)! 9. Daca apreciati ca avocatul pe care il aveti nu va reprezinta interesele - si nici nu are cum daca este si avocatul comostenitorilor - angajati-va un alt avocat; puneti in balanta ce puteti pierde/castiga si cu ce costuri !
Am incercat sa va lamuresc unele notiuni si sper sa va ajute in demersurile dvs. As aprecia daca ma veti tine la curent cu evolutia lucrurilor. Multa bafta!