Astazi am fost luat de un coleg ca sa ii fiu martor fratelui tatalui sau intr-o declaratie de succesiune cred. Mi-a fost spus ca trebuie sa dau doar o semnatura cum ca as cunoaste o anumita persoana.
Povestea cu succesiunea este asa: mama celor 3 frati a decedat in 2017, iar colegul asta m-a rugat sa ii fiu martor unuia dintre cei trei frati in taxa de succesiune, cum ca o cunosc pe mama decedata a acestora.
Am semnat declaratia, iar notarul ne-a spus (mie si celuilalt martor) cum ca daca nu spunem adevarul se considera marturie mincinoasa, iar pe moment nu prea mi-am dat seama cat de serioasa este treaba si am semnat declaratia.
Problema este ca eu nu o cunosc pe decedata si nici celalalt martor, deci am declarat gresit, nu am fost prea am fost constient de ceea ce fac..
Intrebare mea ar fi daca pot merge la notar sa imi retrag declaratia falsa, deoarece nu o cunosc pe decedata si stau destul de temator de astazi de cand am semnat declaratia.
Spuneam doar ca nu exista procedura "retragerii" declaratiei de martor in procedura dezbaterii succesorale, asa cum il indemnati dvs pe utilizator. La fel cum, ca regula generala, nu exista posibilitatea revocarii unei declaratii. Nu stiu cum "ajuta" si cat de linistit poate dormi pana nu se inlocuiesc declaratia sa din dosarul succesoral cu a unui alt martor.
Probleme ar aparea daca au sarit vre-un mostenitor... Se mai practica intre frati, cunosc ceva cazuri. Cel "omis" de la succesiune ar fi indreptatit sa faca plangere penala pentru fals in declaratii si sa ceara sa-i fie acoperit prejudiciul. Altfel e dosar inchis, nu mai intereseaza pe nimeni...
Marturie mincinoasa
am3lia
Sunt disperata!Va rog ajutati-ma cu sfaturi!Sunt angajata unei firme care cumpara terenuri agricole si am fost pusa intr-un dosar ca martora. Am declarat ca ... (vezi toată discuția)