Intenție de cumpărare apartament în bloc la care încă nu au început lucrările de construcții. Să plătesc sau nu, în avans, prețul total al apartamentului?
Buna ziua,
Doresc sa cumpar in Bucuresti un apartament de la un dezvoltator dar conditiile acestuia sunt banii in avans. Blocul nici nu a inceput sa fie contruit si va fi finalizat pe la sfarsitul lui 2019.
Intrebare: risc ceva daca dau banii in avans la antecontract? Se poate intampla ceva?
Multumesc mult!
Nu prea inteleg cum gasiti dezvoltatori care cer asa. Daca vroiati prin credit prima casa ce se intampla? Nu mai accepta sa va vanda ca nu aveti avans 50%? De obicei sume mari in avans se dau doar daca doreste cumparatorul si astfel vanzatorul face chiar o reducere la suma totala a apartamentului (1000-2000 euro de ex). De ce va conditioneaza astfel?
Nici macar sa nu va ganditi sa dati toti banii in avans.
Nici macar sa dati un avans nu este indicat pentru ca va expuneti unor riscuri mari de tot.
Ca sa aveti un contract foarte puternic incercati sa va fie redactat de avocat si daca dezvoltatorul il va accepta ar insemna ca este serios.
Dar...pana la analiza seriozitatii contractuale a dezvoltatorului vor mai fi niste aspecte de examinat...acesta fiind de fapt inceputul...si inceputul este adesea cel mai important...
Cei mai multi isi iau tepe pentru ca nu stiu cum sa procedeze.
Incercati sa evitati sa va aflati printre acei oameni de buna-credinta...
AntoanelaC
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă va da scrisoare de garanție pentru banii plătiți sau notati in cartea funciară antecontractul. Proiectul fiind finalizat 80% șansele sa va pierdeți banii in cazul unui faliment sunt destul de mici. Cereți si un extras de carte funciară pentru teren sa vedeți toate datoriile notate - credite, împrumuturi etc
Buna ziua.
In speta dumneavoastra:
1. Dezvoltatorii romani, de seriosi ce sunt, nu au toti banii pentru finalizarea proiectului "la cheie".
In cazul de fata, dezvoltatorul, probabil, nu are nici banii necesari demararii proiectului.
Daca ii reuseste cacialmaua, probabil, dupa 5-6 luni intra in insolventa. In aceasta situatie, va veti inscrie, alturi de multi altii, pe lista creditorilor. Banii dati ii puteti considera o "donatie" catre dezvoltator.
2. In cazul in care imobilul este in faza de finisaje interioare si exterioare, un avans rezonabil este de 5-10 %. Tot ce este peste acest nivel nu reprezinta altceva in afara de sponsorizarea dezvoltatorului, pentru a finaliza proiectului. Bineanteles, imobilul trebuie sa fie inscris in cartea funciara si antecontractul trebuie inscris in CF. Sugestie: utilizati serviciile unui avocat specializat in vanzari-cumparari de bunuri imobile. Nu va va costa o avere. Este mai sigur pentru dumneavoastra si pentru banii dumneavoastra.
3. De regula achizitionarea unui bun cu valoare mare sau foarte mare se face dupa principiul "vazut-placut-platit".
Si in aceasta situatie, sa va asteptati la nenumarate surprize neplacute: se scorojeste zugraveala, cade tencuiala, cade faianta, se dezlipeste gresia, se infunda tevile de scurgere si colectare a apelor uzate (fiind execrabil proiectate sau executate), hidroizolatia terasei imobiluui cedeaza si se produc infiltratii de ape pluviale (pe romaneste,inundatii, uneori ajung pana la parter), etc. .................
De regula, aproape nici un dezvoltator nu are propriul trust de constructii. Lucrarile sunt date, in totalitate, in antrepriza si mai rau, in subantrepriza.
In perioada de garantie a constructiei, in cazul in care abordati dezvoltatorul, acesta va va trimite la antreprenori sau subantreprenori, cu care nu aveti nici un fel de relatie juridica. Si atunci ? Efectuati reparatiile pe cheltuiala dumneavostra.
4. Intr-o tara civilizata (nu in tarile lumii a treia), cumparatorul achita ultima rata de 5% la expirarea perioadei de garantie a bunului achizitionat. La noi, ........................
5. Am intalnit si cazuri clare si corecte, in procent de 1-2% dintr-un volum de cateva sute de situatii in care am fost solicitat.
6. Va doresc mult succes in luarea unei decizii corecte si pertinente.
In fond, sunt banii dumneavoastra. Gestionatii cu intelepciune.
O locuinta nu se cumpara zilnic si cam costa. Nu este paine.