avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Exceptia inadmisibilitatii actiunii- nulitate absoluta ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Exceptia inadmisibilitatii actiunii- nulitate absoluta clauze abuzive

Buna ziua, am si eu cateva intrebari pentru comunitatea avocatnet, daca puteti sa ma ajutati va rog.

Speta: in anul 2015 s-a formulat o actiune de catre debitor prin care s-a solicitat sa se constate nulitatea absoluta a unor clauze abuzive din contractul de credit incheiat in 2007. (Este vorba despre clauze abuzive privind dobanda de referinta interna a bancii).

(Mentionez ca in anul 2011, ca urmare a dobanzii exagerat de mare practicata de acesta banca, si a refuzului de a negocia dobanda, debitorul a reusit sa obtina refinantarea creditului la o alta banca, restituind intreaga suma. INSA in perioada 2007-2011 el a platit o suma de 63.000 Euro in temeiul acestei dobanzi abuzive).

Revenim la speta. Asadar s-a deschis procesul in 2015, solicitandu-se nulitatea absoluta a clauzelor si restituirea prestatiilor facute in temeiul acestei dobanzi abuzive, deci a sumei mentionate mai sus.

Banca, prin avocati, a ridicat exceptia inadmisibilitatii actiunii, pe motiv ca partile nu se mai afla in contract- s-a facut plata voluntara, si deci, debitorul nu mai poate formula nicio cerere impotriva ei.

In mod bizar, instanta a admis aceasta exceptie si a considerat ca de vreme ce contractul nu mai este in vigoare si-a incetat efectele juridice intre parti, iar o actiune care tinde la anularea unor clauze contractuale este lipsita de obiect si inadmisibila. - Am citat exact din motivarea instantei care a preluat cuvant cu cuvant apararile facute de avocatii bancii.
Deci, instanta a respins cererea prin admiterea exceptiei inadmisibilitatii. Solutia a fost mentinuta si in calea de atac.

Este normal cum a procedat instanta avand in vedere ca obiectul actiunii este nulitate absoluta?

Am citit despre nulitate absoluta, nu am cunostinte juridice, insa am priceput ca exista o distinctie clara intre natura juridica si efectele nulitatii unui contract si conditiile si EFECTELE executarii unui contract.

1.Se mai poate deschide un alt proces impotriva bancii?
2.Are aceasta exceptie autoritate de lucru judecat?
3.Se mai mai pot face ceva impotriva bancii pentru a recupera banii platiti abuziv timp de 4 ani? Contractul meu a fost unul asemanator cu altor mii de debitori care au castigat in instante, deci nu pot sa cred ca pentru acea refinantare in 2011 eu am pierdut dreptul de a solicita nulitatea absoluta a clauzelor si sa-mi recuperez banii platiti. Este furt pe fata!!!

Daca ma puteti ajuta cu un sfat..va rog!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CaraD , utilizator 13:56, 27 Martie 2018
Hotararea judecatoreasca are, de la pronuntare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea transata. Prin urmare, nu se poate introduce o noua cerere de chemare in judecata impotriva bancii respective, in temeiul aceluiasi contract si pentru acelasi obiect, respectiv constatarea caracterului abuziv al unor clauze contractuale.
Chiar daca nu s-a intrat pe fond? Vorbim despre o exceptie a inadmisibilitatii, care a fost judecata eronat de instanta, raportat la obiectul actiunii. Plus, instanta nu era obligata sa constate chiar din oficiu clauzele abuzive?
Am cautat pe internet spete si nu am mai intalnit niciuna in care sa se decida ca in urma refinantarii, sau incetarii relatiilor contractuale, debitorul nu mai are voie sa constate caracterul abuziv al clauzelor.
Nu se mai poate introduce nicio alta actiune?? Mi se pare incredibil!
Si mie imi pare tot inadmisibila actiunea. Prin plata integrala ati achiesat la toate clauzele contractului, adica implicit le-ati acceptat (se cheama validare de fapt, art.1261 NCC), a fost o optiune personala. Nu mai exista la data introducerii actiunii un contract in derulare intre parti care sa poata fi modificat prin indepartarea clauzelor pentru care s-a solicitat constatarea nulitatii (aceasta fiind o nulitate partiala nu totala), prin urmare o astfel de actiune devine lipsita de interes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate relativa dol law_and_order law_and_order Buna ziua! am si eu o intrebare legata de o speta: reclamantul a facut o cerere de chemare in judecata prin care a cerut constatarea nulitatii absolute pentru ... (vezi toată discuția)
Intreruperea cursului de prescriptie? ancut75 ancut75 Platile partiale catre firma de recuperare, in lipsa unui angajament de plata, intrerup cursul prescriptiei? (vezi toată discuția)
Credit franci FLORINTACHE FLORINTACHE Buna seara. Am marea rugaminte de a ma ajuta referitor la un credit in franci contractat in 2008. Am introdus actiunea la judecatorie privind constatare ... (vezi toată discuția)