avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

In cazul in care imi dau demisia, in contractul individual scrie ca trebuie sa asigur 15 zile calendaristice preaviz insa eu am o pozitie de conducere. In acest caz nu primeaza codul muncii care spune ca de fapt preavizul e de 30 zile?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:13, 26 Octombrie 2009
Art 79
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de munca sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de munca aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupa funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi producă toate efectele.


prin urmare, CM nu prevede minimul , ci maximul.Vi se aplica CIM de 15 zile
Preavizul in cazul demisiei este de :
- 15 zile calendaristice ptr functiile de executie
- 30 zile calendaristice ptr functiile de conducere.

In cazul demisiei, angajatorul poate renunta total sau partial la aceasta durata de preaviz, cf art. 79 (7) din Codul muncii.
1. Daca functia de conducere a fost de la inceput inscrisa in CIM atunci ramane valabila perioada de 15 zile calendaristice de preaviz.
2. Daca functia de conducere a fost acordata pe parcursul derularii CIM, prin act aditional la acesta, trebuia ca prin acelasi act aditional sa se modifice si perioada de preaviz. Daca nu s-a modificat ramane tot de 15 zile calendaristice.
Asa cum a mentionat mai sus colega Antoanela, art. 79 alin. 4 din Codul muncii prevede maximul duratei preavizului si nu minimul, astfel va fi incidenta prevederea din CIM, in sensul ca vi se aplica o durata de 15 zile de preaviz.
Numai in situatia in care in CIM nu era mentionata expres durata preavizului, atunci putea fi aplicata durata stabilita de Cod. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada preaviz schimbare functie iulianip2000 iulianip2000 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea speta: M-am angajat pe o functie de executie iar contractul individual de munca a fost intocmit la acea data cu ... (vezi toată discuția)
Angajat cu 2 functii - ce preaviz trebuie sa dea? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca un angajat are CIM de baza pe functie de executie - 15 zile la preaviz in caz de 79 (1) si act aditional pe functie de conducere - 30 de ... (vezi toată discuția)
Programator cu 30 zile calendaristice pentru demisie ? pm_35 pm_35 Buna ziua ! In luna decembrie 2010 am semnat un Contract individual de munca pentru functia de programator, cod 213102 conform COR, care prevede un termen ... (vezi toată discuția)