avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept servitute

Mama are un teren impreuna cu sora sa(mostenit de la tatal lor), la care am facut separarea (fiecare cu parcela ei) si s-a stabilit drumul de acces intre cele 2 parcele cu o latime de 9 m, adica 4,5 m/fiecare. Specific ca avem toate actele necesare.
Mama a vindut o parcela acum 8 ani, iar in contractul de V-C, cumparatorul are drept de servitude de trecere si auto (terenul are lungimea de 10 m la drumul de acces). Cumparatorul doreste sa bage gaze si are nevoie de mama+matusa sa ii semneze un acord. Noi dorim sa ii vindem partea sa din drum, adica 10x4,5=45 m, ca sa nu mai fie nevoie de fiecare data sa mergem sa semnam, iar el sa faca ce vrea pe terenul lui(ma refer la utilitati). Cum se procedeaza? Este nevoie de cadastru pentru a se vinde drumul aferent terenului respectiv, sau e suficient un act la notar care sa stipuleze acest lucru? Putem sa vindem aceasta suprafata din drum, astfel incit sa ne putem scadea si noi cu impozitul la Primarie?
Cel mai recent răspuns: Jenny50 , utilizator 14:07, 28 Martie 2018
Pentru a putea face vanzarea este necesar ca din parcela existenta, pe care trece calea de acces, sa creeati doua parcele distincte. Pentru asta trebuie intocmita de catre un expert cadastral autorizat o documentatie de dezmembrare iar apoi trebuie incheiat la un notar public un act de dezmembrare.
Deci sa inteleg ca si cota aferenta din drum are acelasi regim ca orice teren(ma refer la cadastru, intabulare, CF)?! Inseamna ca si pretul este acelasi ca la teren.
In mare, procedura de urmat pentru dezmembrarea si vanzarea unei bucati dintr-un teren este aceeasi indiferent de categoria de folosinta. Pretul il stabiliti de comun acord cu cumparatorul.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat teren dar nu pot sa obtin autorizatie de constructie MonaMT MonaMT In mai 2008 am cumparat o parcela de teren extravilan intr-o comuna de langa Piatra Neamt. Cel care mi l-a vandut il cumparase anterior in iulie 2007 - ca o ... (vezi toată discuția)
Statut juridic cota indiviza teren cris2109 cris2109 Buna ziua, Sunt in prezent in cursul achizitiei unui parcele de 700mp care trebuie dezmembrata dintr-un lot(sau tarla) de aproximativ 6000mp. Intregul teren ... (vezi toată discuția)
Drum de acces aur_club aur_club Buna ziua! De curand am cumparat un teren cu lungimea de aproximativ 100m iar latimea cca 50m, in spatele terenului nostru se afla un alt teren. Langa ... (vezi toată discuția)