avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune Disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune Disciplinara

Am fost sanctionat disciplinar cu mustrare scrisa pt savarsirea de 2 abateri disciplinare: "comportament neadecvat"si "neglijenta in indeplinirea obligatiilor de serviciu" . Comportamentul neadecvat consta in faptul ca in dara de 19.06.2009 l-am sanctionat contraventional pe un participant la trafic si i-am facut concurs de contraventii din care la 2 am aplicat Avertisment iar la una amenda si masura complementara de a dispune ridicarea talonului pt folii neomologate. Contravenientul a platit amenda , a semnat si recunoscut procesul verbal , iar la 30 de zile dupa mai exact in 18.07.2009 contravenientul l-a reclamat pe un coleg pt faptul ca a solicitat telefonic altor politisti sa il sanctioneze(fapt neadevarat si care nupoate fi demonstrat). A doua abatere consta in faptul ca in urma cercetarii prealabile am fost gasit vinovat de abateri intrucat cele declarate de contravenient si colegii lui arata faptul ca am fost sunat de colegul meu, si in urma apelului l-am sanctionat ,iar eu am refuzat sa semnez procesul verbal intocmit si sa intocmesc un raport cu motivele pt care nu semnez. Am cerut timp pana a 2 zi pt intocmirea raportului (intrucat deja era aproape ora 16) ,lucru refuzat de cel de la inspectie interna si am fost scos din birou . In data de 12 august am fost anuntat oficial ca s-a dispus cercetarea prealabila ,desi nu era o sesizare sau plangere impotriva mea. In urma cercetarii s-a constituit conbsiliul de disciplina care in 10 octombrie propune mustrare scrisa , sanctiune aplicata in data de 22 octombrie .

Sanctiunea aplicata conform legii speciale si a codului muncii trebuia alicata in 30 de zile de la data luarii la cunostinta , dar nu mai tarziu de un an de la data comiterii faptei . Acum daca ei nu au aplicat sanctiunea in 30 de zile pot cere anularea ei in instanta? Si as dori ca daca ma voi adresa instantei sa cerceteze fondul cauzei si sa stabileasca daca intr-adevar sunt vinovat de comiterea abaterilor si ca probele administrate sunt temeinice si de necombatut .

Un sfat daca se poate si pt mine ! Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:28, 26 Octombrie 2009
Decizia de sanctionare o puteti contesta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul in termen de 30 de zile de la data luarii la cunostinta. Instanta va analiza si va stabili daca sanctiunea a fost aplicata legal sau nu.
Daca sanctiunea nu a fost aplicata in termenul legal de 30 de zile de la luarea la cunostiinta, instanta o va desfiinta la primele infatisari, fara a mai fi nevoie de dezbaterea fondului.

Problema este ca Statutul politistului nu prevede acest termen de decadere , ci altul:
Art.56, pct. 9: Sancţiunea disciplinară se aplică în maximum 60 de zile de la finalizarea cercetării prealabile, dar nu mai târziu de un an de la data comiterii faptei.

Inainte de a contesta decizia in instanta, aveti obligatia de a o contesta in primul rand la seful ierahic superior al celui care a aplicat-o, in termen de 5 zile (art. 61)
In 12 august ati semnat un document oficial de luare la cunostinta a faptului ca se dispune cercetarea ?
da, la data de 12 august am semnat de luare la cunostinta ca dunt cercetat prealabil , dar in tot acest timp eu am fost audiat , chiar si in concediu am fost chemat . Dar pana in 12 august nu am semnat nimc.
Intrucat este o coroborare de cauze care au dus la sanctionare dvs. cred ca cel mai indicat ar fi sa consultati un avocat,intrucat s-a stabilit un anumit grad de vinovati pe care dvs. il aveti.Pana a se ajunge la sanctionare sunt etape procedurale care trebuiesc parcurse; analizati daca s-au respectat.
Ceea ce este important de stiut,este faptul ca o sanctiune aplicata v-a fi luata in considerare ulterior.

Legea 360/2002 privind Statutul politistului

Art 59(9)- sanctiunea disciplinara se aplica in maximum 60 de zile de la finalizarea cercetarii prealabile,dar nu mai tarziu de 1 an de la savarsirea faptei
Art 61(1)-politistul poate contesta sanctiunea disciplinara in termen de 5 zile de la luarea la cunostinta,sefului ierarhic superior celui care a aplicat sanctiunea. Acesta se pronunta prin decizie motivata in termen de 15 zile.
(2)-impotriva sanctiunilor aplicate si a deciziilor nefavorabile politistul nemultumit se poate adresa Corpului,potrivit art 50(d)
(3)-politistul nemultumit de sanctiunea aplicata se poate adresa instantei de contencios administrativ,solicitand anularea sau modificarea,dupa caz,a ordinului ori a dispozitiei de sanctionare

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara razzu razzu Buna ziua, O sanctiune disciplinara (chiar incetarea contractului de munca) se poate da pentru o fapta care s-a intamplat acum 2 ani in urma? Mai ... (vezi toată discuția)
Mai multe sanctiuni disciplinare/cercetari diferite andreya1202 andreya1202 buna seara, am rugamintea de a ma sprijini si ajuta in urmatoarele dileme referitoare la sanctiunile disciplinare. 1. Se pot face 2 decizii de ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara cristian niculae cristian niculae Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa aflu daca o sanctiune disciplinara esta perfect valabila in cazul in care a fost aplicata inainte de a primi decizia prin ... (vezi toată discuția)