avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani

Buna seara
Sentinta a deventi executorie. Dupa un an a fost introdusa cererea de incuviintare a executarii silite care a fost admisa. Imediat sa inceput executarea care a fost respinsa si declarata nula, deci executarea in sine nu a intrerupt prescriptia.
Cererea de incuviintare in sine, fara a se lua in considerare executarea nula, produce intreruperea prescriptiei extintive a dreptului de executare? Deci, incepe din nou prescriptia odata cu data incuviintarii executarii?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2018
dan_plescan, utilizator
Cel mai recent răspuns: dan_plescan , utilizator 21:46, 29 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cursul prescripţiei se întrerupe şi începe să curgă un nou termen de prescripţie , de la data depunerii cererii de executare însoţită de titlul executoriu .

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
NU,prescriptia nu a fost intrerupta deoarece a fost respinsa si delcarata nula cererea de executare silita.[Art.2.539(2) teza I NCC]
as vrea sa specific ca sentinta este definitiva de la 26/09/2011. Am inteles ca in acest caz determinarea interventiei prescriptiei trebuie facuta de instante sub incidenta art.18 decret 167/1958. Ca sub incidenta NCC intra doar sentintele definitive de la 01/10/2011.

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
în numele legii
DECIDE:
Admite recursurile în interesul legii declarate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa.
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 5,art. 201 şi art. 223 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil şi ale art. 6 alin. (4), art. 2.512 şi art. 2.513 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, stabileşte că prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011, împlinite ori neîmplinite la aceeaşi dată, rămân supuse dispoziţiilor art. 18 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, astfel încât atât instanţele de judecată, din oficiu, cât şi părţile interesate pot invoca excepţia prescripţiei extinctive, indiferent de stadiul procesual, chiar în litigii începute după 1 octombrie 2011.
Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 februarie 2014.
VICEPREŞEDINTELE ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
IULIA CRISTINA TARCEA
Magistrat-asistent-şef,
Ruxandra Petre

Si in acest caz raspunsul d-voastra domnule Dan Popescu este valabil ???
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2018
dan_plescan, utilizator
DAN POPESCU a scris:

NU,prescriptia nu a fost intrerupta deoarece a fost respinsa si delcarata nula cererea de executare silita.[Art.2.539(2) teza I NCC]

Am privit in NCC si am observat ca acest art. se refera la prescrierea cererilor de chemare in judecata, nu la prescrierea cererilor de executare silita.

Oricum ma intereseaza prin prisma unei noi executari in Romania dupa Exequatur. in acest caz cererea de incuviintare a executarii este separata de cererea de executare. Sa cerut incuviintarea executarii Exequatur in alta tara UE si a fost admisa. Apoi in acea tara sa introdus cererea de executare si sa dispus executarea. In urma contestatiei, instanta straina a declarata nula si fara efect executarea. deci in vederea admiterii unei noi executari in Romania inteleg ca executarea nula din acea tara nu a intrerupt prescriptia in Romania. Incuviintarea Exequatur nu a fost declarata nula. Indoiala este daca Exequatur poate intrerupe prescriptia in Romania. Nu vad acest tip de incuviintare intre motivele care ar suspenda ori intrerupe prescriptia in Romania
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2018
dan_plescan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precriptia invocata si din oficiu leus leus Va rog o parere: Daca pe rol este o cerere de incuviintare executare silita pentru un credit prescris de acum 10 ani si litigiu se afla in faca de ... (vezi toată discuția)
Executare silita.intrerupere ,suspendare curs prescriptie vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si o ... (vezi toată discuția)
Intrerupere vs suspendare curs prescriptie executare silita vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si oexecutare ... (vezi toată discuția)