avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită intrerupere vs suspendare curs prescriptie executare ...
Discuție deschisă în Executare silită

intrerupere vs suspendare curs prescriptie executare silita

Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si oexecutare silita , mai subzista motivul de suspendare avan in vedere ca cel impotriva caruia curge termenul de prescriptie nu a fost impidicat sa exercite un act de intrerupere respectiv executarea silita.
Intrbare : Poate fi suspendat si intrerupt concomitent cursul prescriptiei sau prin actul de intrerupere cauza suspendarii a incetat ?
Cel mai recent răspuns: vas1955 , utilizator 14:06, 22 Februarie 2012
Actiunea pauliana (revocatorie) are ca scop final revocarea contractului de instrainare bun
Actiunea pauliana nu produce efect de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite
Prescriptia datoriei este aspect distinct fata de prescrierea dreptului
Momentul de la care incepe sa curga prescriptia extinctiva in dreptul procesual civil se determina in functie de data la care ia nastere dreptul de a cere executarea silita.
Momentul de la care incepe sa curga prescriptia extinctiva in dreptul procesual civil se determina in functie de data la care ia nastere dreptul de a cere executarea silita este fundamentata pe un text legal.
Regula generala privind inceputul prescriptiei dreptului de a cere executarea silita este reglementata in Codul de procedura civila, Cartea V - “Despre executarea silita”, Capitolul I – “Dispozitii generale”, Sectiunea a III-a – “Prescriptia dreptului de a cere executarea silita”, art. 405 alin. (2). Acesta prevede ca “termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita”.
In doctrina insa, in cadrul unei analize din ultimii ani privind prescriptia dreptului de a cere executarea silita, s-a facut referire la dispozitiile art. 17 alin. (3) din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, potrivit carora “in cazul cand prescriptia a fost intrerupta printr-o cerere de chemare in judecata ori de arbitrare (…) noua prescriptie nu incepe sa curga cat timp hotararea de admitere a cererii nu a ramas definitiva (…)”
Acest text legal nu poate fi insa incident in materia institutiei prescriptiei dreptului de a cere executarea silita.
Art. 1868 C. civ. face referire la intreruperea cursului prescriptiei extinctive in cazul dreptului la actiune, iar nu a dreptului de a cere executarea silita,care este asigurat de existenta unui titlu executoriu
Art. 300 C. pr. civ. reglementeaza institutia suspendarii executarii silite a hotararii impotriva careia s-a declarat recurs. Aceasta suspendare poate opera de drept [art. 300 al. (1) C. pr. civ.: “Recursul suspenda executarea hotararii numai in cauzele privitoare la stramutarea de hotare, desfiintarea de constructii, plantatii sau a oricaror lucrari avand o asezare fixa, precum si in cazurile anume prevazute de lege.”] sau la cerere art. 300 al. (2) C. pr. civ.: “La cerere, instanta sesizata cu judecarea recursului poate dispune, motivat, suspendarea executarii hotararii recurate si in alte cazuri decat cele la care se refera alin. (1)..
Te contrazic. " cursul prescriptiei se suspenda pe durata in care debitorul isi ascunde de la urmarire bunurile " Actiunea pauliana are ca scop intoarcerea in patrimoniul debitorului a unui bun instrainat in frauda creditorului. Concret , vroiam sa stiu Poate fi suspendat si intrerupt concomitent cursul prescriptiei sau prin actul de intrerupere cauza suspendarii a incetat ? Asta pentru ca se spune ca suspendarea intervine atunci cand creditorul se afla in imposibilitate de a face un act de intrerupere. Tinand cont de faptul ca acest creditor a facut un act de executare deci de intrerupere , rezulta ca nu se afla in imposibilitatea mai sus mentionata si implicit nu exista conditia de suspendare ci doar de intrerupere. Punctez : dreptul de a cere executarea silita poate fi si intrerupt si suspendat in acelasi timp sau e ori una ori alta . Ma gandesc ca efectuarea unui act de executare dovedeste faptul ca acest creditor nu era in imposibilitatea de a face un act de intrerupere si implicit nu exista conditia suspendarii. Cum este de fapt ?

Cum argumentez , prin articole din CPC ca actiunea pauliana nu produce efect de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite


Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
gi-jane2, moderator
Scuze ca insist. Am uitat sa mentionez ca exista un titlu executoriu , bilete la ordin, Pe baza lor
s-a pornit executare in 2006 ,executare ce a fost respinsa in anul 2008, iar formele anulate.Tot in 2006 s-a introdus actiunea pauliana. care e si acum la fond. In 2008 si 2009 pe baza biletelor s-au deschis 2 noi dosare de executare silita la care s-a cerut incuviintarea instantei deabia la sfarsitul anului 2011 , prima somatie fiind trimisa de executor in 2012. Intrebarea este : a fost suspendat cursul prescriptiei dreptului de a cere ececutarea silita prin actiunea pauliana introdusa ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita.intrerupere ,suspendare curs prescriptie vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si o ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie avas avas Buna ziua.Pe scurt am urmatoarea problema:in mai 2003 ,dupa un control din partea Garzii financiare , am primit o amenda ,pe persoana fizica (fiind ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut / contract de garantie ELLABV ELLABV in 1999 s-a facut un contract de imprumut in bani, termen de rambursare 1 an, in cazul nerambursarii creditului imprumutatorul poate cere exutarea silita. ... (vezi toată discuția)