avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept la moștenire după bunica. Pot câștiga un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept la moștenire după bunica. Pot câștiga un proces împotriva mamei și a fratelui vitreg?

Buna seara. Povestea este un pic complicata. Cand aveam varsta de 2 ani tatal meu a decedat. In urma decesului tatalui meu, mama a reusit sa obtina o casa de la primarie. In anul 2003 a plecat in italia, eu pe atunci avand 7 ani. In anul 2007 a cunparat acel apartament si s-a casatorit in strainatate. In anul 2008 a vandut apartamentul si i-a dat banii bunicii mele pentru a finaliza casa inceputa, iar in 2013 a nascut. Din nefericire anul trecut bunicul meu a decedat si de atunci eu am grija de bunica mea. O sustin financiar si in orice probleme legate de bani. Bunica nu vrea sa faca succesiunea averii. As dori sa stiu daca in tribunal pot avea castig la un proces impotriva mamei mele pentru ca nu sunt de acord sa faca si fratele meu parte la acea casa si as dori si partea de la apartamentul vandut pentru ca pe contractul de inchiriere am fost trecute amandoua. Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:30, 7 Aprilie 2018
As dori sa stiu daca in tribunal pot avea castig la un proces impotriva mamei mele pentru ca nu sunt de acord sa faca si fratele meu parte la acea casa si as dori si partea de la apartamentul vandut pentru ca pe contractul de inchiriere am fost trecute amandoua.

Nicio sansa, nu aveti niciun drept si nici nu ati avut. Cand o deceda mama, atunci o mosteniti pe ea impreuna cu fratele/ sora dvs, in mod egal ( asta daca nu ii da sau lasa mama mai mult fratelui ) , fie ca va convine, fie ca nu.
Bunica ( dupa ce dezbate impreuna cu mama dvs mostenirea dupa sot respectiv tata) va poate face un testament prin care mai micsoreaza cota de mostenire a mamei.
Puteti semna cu bunica si un contract de intretinere.
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2018
gi-jane2, moderator
Pai cand a fost vandut apartamentul fratele meu nu era nascut. De ce ar trebui sa ar faca si el parte? Bunica poate face testament pe partea ei din succesiune? (Testamentul nu se ataca?


Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2018
gi-jane2, moderator
Pai si ce conteaza care era nascut ? conteaza ca e viu cand mama dvs nu va mai fi , pe ea o mosteneste. Pe perioada vietii , mama face ce vreau cu averea ei ca care dvs nu ati contribuit. Deci ca si-a vandut aparatemntul, nu aveati nimic de zis, e dreptul ei, nu vreunul de-al dvs.
ce aveti dvs si fratele e un drept de mostenire, daca mama va mai avea ceva cand va deceda.
Mama dvs o va mosteni pe bunica dvs, pe mama ei, bineinteles la fel, daca va avea ce.
Orice act poate fi atacat, ramane de vazut cu ce sanse, din ce motiv, etc.
Daca bunica va lasa testament, va trebui sa aiba grija la rezerva succesorala a mamei dvs care e de jumatate din cat ar mosteni legal.
Bunica sa ceara succesiunea dupa sotul ei . Mostenitorii bunicului sunt bunica si mama d-voastra. Dupa succesiune , bunica va poate vinde partea ei . Nu mai stiu daca mai exista vanzare cu uzul fruct viager sau cu clauza de intretinere. Vanzarea nu este atacabila. Pe mama d-voastra o veti mosteni d-voastra si fratele , cand mama va deceda. Mama poate lasa partea ei la cine vrea ( o va putea vinde fratelui d-voastra, daca asta va fi dorinta ei ) . D-voastra si fratele . sunteti mostenitorii mamei in aceeasi masura , nu conteaza ca nu era nascut cand s-a platit apartamentul ,sau s-a vandut .Nici d-voastra nu ati platit apartamentul ci mama si era bunul ei.
Am uitat sa mentionez , ca daca bunica nu cere succesiunea si nici mama , atunci cand bunica va deceda , singura mostenitoare a bunicii este doar mama d-voastra. De asemenea daca mama are dovezi ca a dat bani bunicii pt casa , atunci partea ei ca mostenire din casa este si mai mare dupa bunicul si poate cere printr-un proces si bani de la mama ei si din cealalta jumatate a casei care nu intra la succesiune.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, revin in urma "dezbaterii" testamentului bunicii. ... ralucav54 ralucav54 Buna ziua, Revin in urma \"dezbaterii\" testamentului bunicii. Dansa a decedat in noiembrie 2020 si a lasat un testament(la notar) prin care imi lasa mie casa ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament- sustragere de bunuri succesorale danicka danicka Va prezint urmatoarea situatie: In 2008 am deschis succesiunea si am impartit bunurile tatalui decedat. Mama, fratele, si eu am obtinut certificate de ... (vezi toată discuția)