Buna ziua! Am actionat in contencios administrativ o institutie publica pentru ca nu mi sa permis accesul la registrele scriptice ale actelor de reglementare. In urma cererii conform legii 504/2001, m-au invitat la sediul institutiei, m-au pus sa semnez o declaratie de confidentialitate si dupa aceea in loc sa-mi dea sa consult registrele mi-au adus niste foi printate, unele indosariate, altele volante (calde inca), fapt ce m-a determinat sa cred ca mi se ascund informatii importante. Am cerut sa se intocmeasca un proces verbal in care voiam sa specific acest fapt dar nu au fost de acord. Am adresat o cerere instantei de contencios care a respins-o cu o motivare sumara - ,,raportat la obiectul cererii de chemare in judecata, instanta retine ca reclamanta a solicitat accesul la registrele scriptice ale actelor de reglementare pentru perioada 2005-2017; in aceasta forma solicitarea are un caracter general." Instanta nu a tinut cont de afirmatiile contradictorii facute in intampinarea paratei.( pentru ca am facut si o reclamatie administrativa s-a constituit un comitet de cercetare, au avut loc dezbateri, interogatorii, s-au luat declaratii (desi au fost contradictorii, au fost depuse o data cu intampinarea ) - s-au miscat muntii din loc doar ca sa nu mi se permita accesul la registrele scriptice. Am drept de recurs de 15 zile pe care trebuie sa-l depun tot la Tribunal. Intrebarea este - care sunt motivele de recurs ce trebuiesc invocate ca sa nu mi se respinga cererea?...poate fi un motiv faptul ca decizia primei instante nu contine nici macar o motivare sumara? Va multumesc!
Buna ziua, motivele de recurs trebuie sa se circumscrie prevederilor art.488 cod procedura civila:
Recursul
Art. 488
Motivele de casare
(1) Casarea unor hotărâri se poate cere numai pentru următoarele motive de nelegalitate:
1. când instanţa nu a fost alcătuită potrivit dispoziţiilor legale;
2. dacă hotărârea a fost pronunţată de alt judecător decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului sau de un alt complet de judecată decât cel stabilit aleatoriu pentru soluţionarea cauzei ori a cărui compunere a fost schimbată, cu încălcarea legii;
3. când hotărârea a fost dată cu încălcarea competenţei de ordine publică a altei instanţe, invocată în condiţiile legii;
4. când instanţa a depăşit atribuţiile puterii judecătoreşti;
5. când, prin hotărârea dată, instanţa a încălcat regulile de procedură a căror nerespectare atrage sancţiunea nulităţii;
6. când hotărârea nu cuprinde motivele pe care se întemeiază sau când cuprinde motive contradictorii ori numai motive străine de natura cauzei;
7. când s-a încălcat autoritatea de lucru judecat;
8. când hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a normelor de drept material.
(2) Motivele prevăzute la alin. (1) nu pot fi primite decât dacă ele nu au putut fi invocate pe calea apelului sau în cursul judecării apelului ori, deşi au fost invocate în termen, au fost respinse sau instanţa a omis să se pronunţe asupra lor.
Va multumesc frumos pentru raspuns. Sa inteleg ca pot sa invoc aliniatul 6. Toata motivarea este cuprinsa in ceea ce am pus intre ghilimele, Motivarea nu este in nici un caz incadrata juridic si nici macar nu exprima adevarul. Solicitare nu are ,,un caracter general" ci este chiar la obiect. Am cerut instantei sa dispuna institutiei permisiunea de a consulta ,,registrele scriptice ale actelor de reglementare, pentru o perioada mentionata." Orice alt sfat mi-ar fi de mare ajutor. Aceasta motivare ar fi suficienta pentru admiterea recursului? Instanta de recurs poate dispune solicitarea pe care am facut-o sau va trimite spre rejudecare cererea? Va multumesc!
Buna seara! Poate cineva sa ma mai ajute cu un sfat? Am vazut in ncpc ca sunt mai multe articole referitoare la recurs! Nu ar trebui sa invoc ca si motiv de drept articolul 486? Ce ar mai trebui sa solicit instantei de recurs, in afara de a-mi admite cererea? Va multumesc
Ce înseamnă recurs
liveomars
Buna ziua!
Am pierdut un proces in apel(cu banca) decizia instanței este ca admite apelul incident, respinge apelul principal ca nefondat, cu recurs in 30 ... (vezi toată discuția)