avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit recalculare impozit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

recalculare impozit

Buna seara,

Am o societate inregistrata la Registrul comertului in 29.01.2009 iar certificatul de inregistrare la data de 02.02.2009.Societatea a optat initial pentru impozit venit 3%.Nu a inregistrat salariati pana in prezent.In mod normal in 60 zile trebuia depusa decl.010 pentru platitor de impozit profit 16%.
Daca se depune acum(oct.2009) declaratia 010 cum pot regla situatia din punct de vedere al declaratiilor avand in vedere ca in martie 2009,iunie 2009,sept.2009 s-a declarat impozit venit?
Cum se pot efectua inregistrarile in contabilitate?
Care este solutia cea mai buna pentru a nu exista probleme?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 15:52, 2 Noiembrie 2009
Calculati si platiti impozit pe profit si depuneti declaratia 100 cu impozit pe profit, pentru cele trei trimestre.
In contabilitate, stornati impozitul pe venit si inregistrati impozitul pe profit.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2009
Cornelia Tulpan, Contabil
Parerea mea este ca societatea va ramane in anul 2009 platitor de impozit pe venit,devena platitor de impozit pe profit doar in cazul in care "realizează venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50% inclusiv,"
Recomand sa intrebati la administratia fiscala cum trebuie sa procedati!

ART. 104

Opţiunea de a plăti impozit pe veniturile microîntreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este opţional.

(2) Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 103 şi dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

(3) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe venitul microîntreprinderilor, începând cu primul an fiscal, dacă condiţiile prevăzute la art. 103 lit. a) şi d) sunt îndeplinite la data înregistrării la registrul comerţului şi condiţia prevăzută la art. 103 lit. b) este îndeplinită în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării.

(4) Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile prevăzute la art. 103.

ART. 109

Procedura de declarare a opţiunii

(1) Persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit comunică opţiunea organelor fiscale teritoriale la începutul anului fiscal, prin depunerea declaraţiei de menţiuni pentru persoanele juridice, asociaţiile familiale şi asociaţiile fără personalitate juridică, până la data de 31 ianuarie inclusiv.

(2) Persoanele juridice care se înfiinţează în cursul unui an fiscal înscriu opţiunea în cererea de înregistrare la registrul comerţului. Opţiunea este definitivă pentru anul fiscal respectiv.

(3) În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condiţiile impuse nu mai este îndeplinită, microîntreprinderea are obligaţia de a păstra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare pentru care a optat, fără posibilitatea de a beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu, chiar dacă ulterior îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 103.
In cazul dumneavoastra, nu se aplica art.103, deoarece din start nu ati indeplinit conditiile de a fi microintreprindere. Era valabil in cazul in care indeplineati toate conditiile, care se iau in calcul cumulat si nu separat, iar in cursul anului fiscal, una dintre acestea nu mai era indeplinita. Va spun in cunostinta de cauza, am avut o astfel de situatie la un client si la controlul fiscal de fond, a platit impozit pe profit de la infiintare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare pierdere din profit nerepartizat anterior valentinaandrei valentinaandrei Buna ziua, as dori sa ma ajutati in urmatoarea problema contabila:am o societate infiintata in anul 2008, platitoare de impozit pe profit.La sfarsitul anului ... (vezi toată discuția)
Impozit 3% pentru microintreprinderi valeriurv valeriurv Ce documente trebuie sa prezint la sectia financiara (vezi toată discuția)
Srl/micr La multi ani! stie cineva, dupa 01.01.2005 se mai poate declara un srl nou infiintat micro? (vezi toată discuția)