avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate fara Act de Vanzare-Cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate fara Act de Vanzare-Cumparare

Buna ziua,

Tatal meu detine un teren pe care vreau sa imi construiesc o casa.
Detine cadastru si intabulare pentru acesta. Cum insa este in proces pentru o alta parcela vecina de teren, nu vrea sa "distruga" actul lui de proprietate dandu-mi mie o parte din teren pentru realizarea unei constructii. Este de parere ca acest act i-ar putea folosi in procesul pentru parcela vecina dovedind vechimea detinetii acestui teren.

1. Intrebarea mea este daca exista un fel de "contract" sau alta forma care sa ma asigure pe mine ca eu voi fi unicul proprietar al cosntructiei pe care vreau sa o ridic acolo.
2. De asemenea, pentru desfasurarea constructiei trebuie sa depunem dosar pentru aprbabrea constructiei. Cum el va fi propietar al terenului, presupun ca el va trebui sa depuna aceste acte, nu?
3. Nu in ultimul rand, dupa ridicarea constructiei, inscrierea ei in carte funciara pe ce nume se va facem?

Va multumesc pentru amabilitate!
Cel mai recent răspuns: Elena-Valentina Matei , utilizator 15:09, 5 Aprilie 2018
Actul de proprietate asupra constructiei este autorizatia de construire (insotita de certificat de edificare a constructiei si procesul verbal de receptie finala). Autorizatia de construire se emite pe numele proprietarului terenului sau pe numele persoanei care detine un dezmembramant din dreptul de proprietate asupra terenului. Intabularea in cartea funciara se face pe numele titularului autorizatiei de constructie.
(ca fapt divers, argumentul tatalui privind "distrugerea" actului nu tine ... instrainarea unei parcele catre dvs nu ar impieta asupra vechimea posesiei)
Daca va intereseaza sa fiti proprietar doar pe casa, puteti incheia cu tatal dvs un contract de superficie in vederea edificarii unei constructii. Superficia este dreptul pe care il are proprietarul unei constructii edificate pe terenul aflat in proprietatea altcuiva. Superficia se poate incheia pe durata existentei constructiei. Dupa ce ati intocmit contractul de constituire a superficiei puteti depune dosarul pentru emiterea autorizatiei de construire pe numele dvs.
Buna ziua,

Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt si detaliat.
Stiti cumva unde se poate incheia contractul de superficie si ce acte sunt necesare intocmiri acestuia?
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2018
Elena-Valentina Matei, utilizator
Contractul se poate incheia la orice birou notarial. In principiu aveti nevoie de act de proprietate ,schita cadastrala, certificat fiscal emis pe numele tatalui si carti de identitate. Adresati-va unui birou notarial si veti primi o lista detaliata cu actele necesare.
Va multumesc inca o data pentru informatii si rabdare!
Mi-ati fost de mare ajutor.
Sarbatori Fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate construi pe proprietatea altcuiva cu acordul sau? bugsy_io bugsy_io Buna ziua! Am o parcela de teren pe numele meu si doresc sa le construiesc socrilor o locuinta. Normal dupa bunul mers al lucrurilor ar trebui sa fac ... (vezi toată discuția)
Cum pot intabula casa noastra care este construita pe terenul parintilor mei? Sara.CD Sara.CD Buna ziua, In anul 2004 am inceput constructia unei case in Cluj. Terenul era, si este si in prezent al parintilor mei (ei avand casa pe acel teren). Parintii ... (vezi toată discuția)
Constructor pe terenul altcuiva. cine e proprietar si cine plateste impozitul? eliza78 eliza78 o societate incheie contract de inchiriere pentru un teren liber de constructii cu o cooperativa. intre timp chiriasul construieste 2 cladiri pe acest ... (vezi toată discuția)