avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre comandant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre comandant

Am o nelamurire, abia m-am mutat in chirie iar proprietarul mi-a sugerat cum ca plata reviziei tehnice a centralei termice cat si impozitul pe gunoi ar fi responsabilitatile mele, desi in contractul de comodare nu este specificat asa ceva, respectivul a terminat dreptul, sunt inferior in aceasta discutie, ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cosmin Stefan , utilizator 14:58, 5 Aprilie 2018
Art. 2151 Cod Civil
Cheltuielile făcute cu bunul
(1) Comodatarul suportă cheltuielile pe care le-a făcut pentru a folosi bunul.
[...]

Chiar daca este adevarat ca revizia tehnica ar fi trebuit sa fie achitata de proprietar chiar si in cazul in care apartamentul era nelocuit, aceasta este o cheltuiala care tine de folosinta bunului deci cade in sarcina dvs. .

Daca in fapt platiti o chirie si deci nu folositi apartamentul in mod gratuit, lucrurile stau altfel:
Art. 1786
Obligaţiile principale ale locatorului
Locatorul este ţinut, chiar fără vreo stipulaţie expresă:
a) să predea locatarului bunul dat în locaţiune;
b) să menţină bunul în stare corespunzătoare de folosinţă pe toată durata locaţiunii;
c) să asigure locatarului liniştita şi utila folosinţă a bunului pe tot timpul locaţiunii.
Si aici intervine plata impozitului de catre locator sau locatar?
Aici, adica in cadrul contractului de locatiune (inchiriere), impozitul pe venitul realizat in urma locatiunii se plateste de catre persoana care realizeaza acel venit, evident, adica de catre locator (proprietar). Daca va referiti la impozitul local, pe proprietate, acesta se plateste de asemenea de catre proprietar (indiferent ca este locator sau comodant).
Ce incercam sa sugerez mai sus este ca in cazul in care de fapt platiti o chirie (deci sunteti locatar), ar trebui sa ii explicati proprietarului absolvent de drept ca, desi contractul incheiat a fost de comodat (in scopul fraudulos al eludarii platii impozitului pe venit), deoarece in fapt raportul juridic dintre parti este unul de locatiune, dansul ar trebui "să menţină bunul în stare corespunzătoare de folosinţă pe toată durata locaţiunii" si "să asigure locatarului liniştita şi utila folosinţă a bunului pe tot timpul locaţiunii".
Acum imi este clar, va multumesc frumos pentru timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere sarazoltan sarazoltan Buna ziua. Am o intrebare: am dat un teren si o cladire pentru o asociatie prin contract de inchiriere. Pana acum nu au facut nimic, nu au reperat si ce au ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat nicusorilinca nicusorilinca buna ziua, speta mea este urmatoarea: eu in calitate de proprietar vreau sa inchei un contract de comodat, prin care cedez folosinta unui bun imobil, unei ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat este asimilat celui de inchiriere? adela05 adela05 Este adevarat ca in Noul Cod Civil, Ctr de Comodat este asimilat Ctr de Inchiriere? Ma ajutati si cu un temei legal? Multumesc (vezi toată discuția)