avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Confirmare notificare cesiune de creanță. Ce pot să ...
Discuție deschisă în Executare silită

Confirmare notificare cesiune de creanță. Ce pot să fac ca să dovedesc că această confirmare a fost utilizată abuziv ?

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu o lamurire a unei situatii :
O firma de recuperare a obtinut incuviintarea executarii silite , utilizand conf. prevederilor art. 1578 din Noul Cod Civil si potrivit dispozitiile art.71 din OUG nr.50/2010 , o Confirmare de Notificare a cesiunii de creanta , expediata prin Posta Romana, de o alta firma de recuperare, fost cesionar al respectivului credit, pe care i l-a cedat firmei care a obtinut incuviintarea.
Ulterior, pentru ca mai aveam un alt credit cu probleme, o alta firma, a obtinut un nou titlu executoriu, dar a depus la dosarul de incuviintare , aceeasi Confirmare a Notificarii cesiune, firma care apare expeditor al Notificarii, este cedent al cesiunii pentru aceasta a doua firma , diferita fata de firma care a obtinut prima incuviintare.
Sa rezum : Firma X da spre utilizare firmei Y si firmei Z , o Confirmare a Notificarii Cesinii de creanta , iar firma Y si Z obtin incuviintari de executare silita.
Data Confirmare Posta Notificare cesiune este 15.05.2014
Data Contractul de cesiune intre X si Y este 2.04.2014
Data Contractul de cesiune intre X si Z este 7.02.2014
Ce pot sa fac , ca sa dovedesc ca aceasta Confirmare a fost utilizata abuziv ?
In ambele dosare termenul de Contestatie la executare a fost depasit
Va multumesc foarte mult
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: sandup , utilizator 18:20, 24 Aprilie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt doua aspecte in speta dvs., primul cu privire la depasirea termenelor procedurale de introducere a contestatiei la executare pentru motivul expus si cel de-al doilea, chiar daca ati fi fost in termen pentru introducerea contestatiei la executare, faptul ca v-a fost comunicata o singura notificare pentru cesionarii subsecventi sau faptul ca v-a fost comunicata peste termenul de 10 zile nu v-ar fi ajutat la nimic atata vreme cat dvs oricum nu ati facut plati catre creditorul initial, in sensul in care notificarea are in primul rand rol de opozabilitate si nu de validitate a cesiunii de creanta.
(5) Comunicarea cesiunii nu produce efecte dacă dovada scrisă a cesiunii nu este comunicată debitorului"
Art. 1578
Comunicarea şi acceptarea cesiunii
(1) Debitorul este ţinut să plătească cesionarului din momentul în care:
a) acceptă cesiunea printr-un înscris cu dată certă;
b) primeşte o comunicare scrisă a cesiunii, pe suport hârtie sau în format electronic, în care se arată identitatea cesionarului, se identifică în mod rezonabil creanţa cedată şi se solicită debitorului să plătească cesionarului. În cazul unei cesiuni parţiale, trebuie indicată şi întinderea cesiunii.

(3) Atunci când comunicarea cesiunii este făcută de cesionar, debitorul îi poate cere acestuia să îi prezinte dovada scrisă a cesiunii.
(4) Până la primirea unei asemenea dovezi, debitorul poate să suspende plata.
(5) Comunicarea cesiunii nu produce efecte dacă dovada scrisă a cesiunii nu este comunicată debitorului.


Daca nu mi-a fost facuta comunicarea contractului de cesiune, puteam sa suspend plata. De unde puteam sa stiu ca a fost cesionat creditul si cui trebuie sa platesc? Aceasta firma de recuperare a preluat aceasta comunicare de la alta firma , ca si cum mi-ar fi adus la cunostinta depre cesiunea creditului. Este legal?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va inteleg problema, ideea si nemultumirea, insa ratiunea juridica este alta fata de cea imaginata de dvs.

Daca nu mi-a fost facuta comunicarea contractului de cesiune, puteam sa suspend plata.

Da, se putea suspenda plata față de cesionar, nu față de creditorul initial. Insa dvs neplatind, ati suspendat-o oricum.

De unde puteam sa stiu ca a fost cesionat creditul si cui trebuie sa platesc?

Simplu. Plateati in continuare creditorului initial. Daca nu ati fost notificat, nici nu va interesa cui sau daca a fost cesionata creanta.

Aceasta firma de recuperare a preluat aceasta comunicare de la alta firma , ca si cum mi-ar fi adus la cunostinta depre cesiunea creditului. Este legal?

V-am spus anterior, comunicarea (notificarea) este o chestiune de opozabilitate, nu de validitate a cesiunii. De altfel, recuperatorii (numiti de dvs) Y si Z, nici nu au venit la dvs ca sa va ceara banii, ci au mers direct in instanta (prin executor). Ehh ...daca ar fi venit la dvs sa va ceara banii, atunci v-ati fi putut prevala de lipsa notificarii. Dar asa ... Este ca si cum banca a mers la executor si acesta a cerut incuviintarea executarii silite, adica cu alte cuvinte pe dvs nu va afecteaza ca trebuie sa dati banii catre Y si Z sau catre X sau catre banca. Nu-i asa? Problema dvs este doar ca trebuie sa platiti.

Si oricum, toata discutia nu face doi bani, daca ati iesit din termenul de contestatie la executare.
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
trandafir2, moderator
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Document utilizat abuziv sandup sandup Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire a unei situatii : O firma de recuperare a obtinut incuviintarea executarii silite , utilizand conf. ... (vezi toată discuția)
Notificare poprire vs contract de cesiune creanță anterior acceptat ContSters162505 ContSters162505 Firma X a acceptat în calitate de debitor cedat prin contractul de cesiune de creanță să plătească datoria pe care o avea către firma Y = cedent, firmei ... (vezi toată discuția)
Executare silita firma de recuperare mariuss.i mariuss.i Speta suna in felul urmator: Am contractat de la Banca X un card de cumparaturi in anul 2009 in valoare de 700 RON.In anul 2011 dupa ce am cheltuit aceasta ... (vezi toată discuția)