avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de superficie

Din cite am citit despre acest contract ,am inteles ca se face cotra unei sume de bani (lunare sau cum se hotareste intre parti) dar am mai vazut si un model care specifica ca se poate intocmi si cu "titlu gratuit"bineinteles daca partile sunt de acord .Rugamintea mea si in acelasi timp intrebarea este daca si in cazul meu se poate face acest lucru ,in cazul in care eu vreau sa constuiesc o casa pe o portiune din terenul fetelor mele vitregi ,teren care a fost cumparat si trecut pe numele lor de actuala sotie si in acelasi timp mama lor ,ele fiind de acord cu acest lucru.
Cel mai recent răspuns: Sabrol , utilizator 21:47, 21 Martie 2010
Da, se poate face in cazul dvs., in oricare dintre variante doriti dvs. si fetele: gratuit sau contra unui pret.
Banuiesc ca gratuit, din ce povestiti.

In mare, trebuie sa faceti:
1. un contract de constituire de superficie, intre dvs. si toti proprietarii terenului (de obicei la notar, pentru a putea apoi sa obtineti alte acte de care aveti nevoie).
2. inscrierea contractului in cartea funciara (notarul va face asta).
Intrucat superficia dvs. vizeaza doar o parte din teren, ideal ar fi ca, inainte de a merge la notar, sa apelati la o firma de lucrari cadastrale, si sa impartiti terenul, prin dezmembrarea lotului care face obiectul superficiei, si sa intabulati superficia doar pe acesta.
Aceasta dezmembrare va ajuta prin stabilirea exacta a terenului pe care il veti folosi, si le ajuta pe fete prin faptul ca nu se va constitui servitute pe intreg terenul lor.
Puteti si sa nu faceti dezmembrarea (costa, dureaza), si in acest caz dvs. veti parea in CF cu drept de superficie pe intreg terenul fetelor.
Succes!
Buna tuturor.
Si eu ma lovesc de dreptul de superficie. Se pare ca dupa ultima modificare a legii 50/1991 prin Legea 261 din 7 iulie 2009, dreptul de superficie nu se mai poate obtine prin "conventie".
Citat: "dreptul real principal: drept de proprietate, uz, uzufruct, superficie, servitute (dobandit prin: contract de vanzare-cumparare, de schimb, de donatie, certificat de mostenitor, act administrativ de restituire, hotarare judecatoreasca);"

O parere autorizata sau cu mai multa experienta e binevenita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute si superficie - inscriere in cf smeagull smeagull Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: pentru un imobil in constructie, am stabilit cu compania furnizoare de energie electrica ... (vezi toată discuția)
Cumpar casa....fara teren VALI1980 VALI1980 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati pt ca nu mai pot...In continuare , incercand sa pun lucrurile in ordine dupa oameni care nu-si fac treaba cum ... (vezi toată discuția)
Locuinta in curte comuna vasilesaioc vasilesaioc Buna ziua, In curtea mea a mai fost construita o casa de catre fica mea si sotul ei(pe cheltuiala exclusiva a lor). Actrele de constructie sunt pe numele ... (vezi toată discuția)