avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie limita de varsta

Am urmatoarea speta: s-a depus dosarul de pensionare ( pensie limita de varsta) mai devreme cu o zi decat era termenul. Decizia a fost de respingere. Cand a primit raspunsul dupa 3 luni, a trebuit sa mai depuna din nou cererea de pensionare, si i s-a spus ca pt cele 3 luni nu v-a mai primi pensia, desi indeplinea conditiile de pensionare. Iar decizia v-a fi cu drepturile de la ce-a de-a doua depunere.
Practic casa de pensii nu ii mai acorda pensia de la data de la care avea dreptul ci fara cele 3 luni, cat trecuse pana la a doua depunere.
Intrebare: daca da casa de pensii in judecata are dreptul la pensie de la data cand indeplinea conditiile de pensionare, poate castiga cele 3 luni de pensie?
Cum e mai bine sa procedeze: sa depuna contestatie la cea de-a doua decizie (acest lucru ar bloca plata pensiei pana la solutionare) , sau sa mearga dosarul spre plata si sa se judece separat pentru banii aferenti celor 3 luni?
Cel mai recent răspuns: procesomanul , utilizator 22:37, 13 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 263/2010 spune:
Art.103

(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiții, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana.

Depunand cu o zi inainte, apare o problema juridica la care eu momentan nu am raspuns.

Nu stiu de ce v-au primit dosarul cu o zi inainte, ei stiind ce spune legea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 263/2010
art. 104
(1) În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de prezenta lege, în funcție de categoria de pensie solicitată.

(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii, emisă în condițiile prevăzute de prezenta lege, și se acordă de la data înregistrării cererii.
.....
Multumesc pentru raspuns! Acest lucru ma intrebam si eu...de ce au primit dosarul daca stiau ca legea nu permite sa il depui mai inainte de termen (nici macar cu o zi). Ar fi trebuit sa-i spuna cand au verificat la ghiseu. Pentru acest lucru ar putea sa fie dati in judecata cei de la casa de pensii si sa se obtina si un raspuns favorabil pt pansionar?
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
ALY_INA_88, utilizator
La ghiseu au verificat si daca indeplineste conditiile de pensionare sau numai actele din dosar ?
Nu stiu exact ce se verifica la ghiseu, banuiesc ca in primul rand documentele de la dosar. Acum mi-am dat seama ca vina poate sa fie a persoanei care a eliberat decizia de incetare a contractului, deorece a fost facuta cu o zi inainte. A cui este obligatia de a calcula cand se indeplinesc conditiile de pensionare?

Alte discuții în legătură

Dosar pensie cu probleme rodidoina rodidoina Buna ziua, Am depus in anul 2014 la Casa de Pensii a sectorului 4 dosarul pentru pensionare cu reducerea varstei de pensionare, avand 12,5 ani de grupa a ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar pensionare anticipata partiala bucur ionica bucur ionica Am implinit varsta de 55 de ani pentru pensionare anticipata partiala la data de 24 iulie 2010. Am depus dosarul de pensionare pe data de 20 iunie 2010 la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o intrebare din domeniul pensiilor, astfel : - ... atentu atentu Buna ziua, Am o intrebare din domeniul pensiilor, astfel : - soţia mea a depus actele de pensionare pentru limita de varsta la data de 28.10.2022, cu o ... (vezi toată discuția)