avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie limita de varsta

Am urmatoarea speta: s-a depus dosarul de pensionare ( pensie limita de varsta) mai devreme cu o zi decat era termenul. Decizia a fost de respingere. Cand a primit raspunsul dupa 3 luni, a trebuit sa mai depuna din nou cererea de pensionare, si i s-a spus ca pt cele 3 luni nu v-a mai primi pensia, desi indeplinea conditiile de pensionare. Iar decizia v-a fi cu drepturile de la ce-a de-a doua depunere.
Practic casa de pensii nu ii mai acorda pensia de la data de la care avea dreptul ci fara cele 3 luni, cat trecuse pana la a doua depunere.
Intrebare: daca da casa de pensii in judecata are dreptul la pensie de la data cand indeplinea conditiile de pensionare, poate castiga cele 3 luni de pensie?
Cum e mai bine sa procedeze: sa depuna contestatie la cea de-a doua decizie (acest lucru ar bloca plata pensiei pana la solutionare) , sau sa mearga dosarul spre plata si sa se judece separat pentru banii aferenti celor 3 luni?
Cel mai recent răspuns: procesomanul , utilizator 22:37, 13 Aprilie 2018
Casa de Pensii verifica acest lucru, dar cand s-a depus dosarul nu se stia ca se depune cu o zi inainte de indeplinirea conditiilor?

La ghiseu se verifica actele si nu conditiile de pensionare.
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci se verifica actele din dosar, se constata ca sunt in ordine, i se da depunatorului un numar de inregistrare si i se spune sa astepte decizia la domiciliu care vine postal.
Dupa vreo 3 luni cand vine randul la dosar sa-l calculeze, se constata ca cererea a fost facuta cu o zi mai devreme de a indeplini condiitiile de varsta.
Este obligat sa faca din nou cerere dar conform legii pensia se acorda de la data depunerii ei, care acum este in ordine si cu conditiile de varsta.
Cu alte cuvinte orice pensionar din aceasta tara daca nu cunoaste legea pensiilor este un om pierdut.
Oare vi se pare corect ca pensionarii sa fie obligati sa cunoasca legea?
Nu credeti ca sistemul are multe carente in acesta probema?
Eu cred ca a facut o gresala ca a depus o alta cerere.
Eu cred ca prima obligatie a functionarului de la ghiseu, in ziua in care se depune dosarul sa verifice varsta depunatorului.
Eu i-asi fi dat in judecata ca instanta sa oblige instituţia la calcularea pensiei cu data in care intra in legalitate daca cerea a fost facuta mai inainte.
Cred ca ar fi avut castig de cauza.
Acum nu cred ca se mai poate face ceva.

Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2018
procesomanul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar pensie cu probleme rodidoina rodidoina Buna ziua, Am depus in anul 2014 la Casa de Pensii a sectorului 4 dosarul pentru pensionare cu reducerea varstei de pensionare, avand 12,5 ani de grupa a ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar pensionare anticipata partiala bucur ionica bucur ionica Am implinit varsta de 55 de ani pentru pensionare anticipata partiala la data de 24 iulie 2010. Am depus dosarul de pensionare pe data de 20 iunie 2010 la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o intrebare din domeniul pensiilor, astfel : - ... atentu atentu Buna ziua, Am o intrebare din domeniul pensiilor, astfel : - soţia mea a depus actele de pensionare pentru limita de varsta la data de 28.10.2022, cu o ... (vezi toată discuția)