avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... consilier juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

consilier juridic

Buna ziua,
va prezint urmatoarea situatie.....o persoana , absolventa a facultatii de drept , actualmente consilier juridic in cadrul unei societati , potrivit legii isi poate reprezenta sotul intrun litigiu ( plangere contraventionala in cazul acesta) . Intrebarea mea este daca poate pune si concluzii pe fond si in baza carui act se prezinta sotia in instanta in calitate de reprezentant. Este necesara intocmirea unui act de reprezentare in fata notarului ?

Cel mai recent răspuns: Viorica Galateanu , Consilier juridic 16:41, 30 Noiembrie 2009
Asta stiam si eu.
Mai poate confirma cineva?
Prin propria persoana, intrucat in modul specificat anterior mi-am reprezentat sotia, pe fond si in recurs intr-un litigiu cu fiscul .
Daca urmariti vdispozitiile C.pr.civ. reprezentarea va dumiriti imediat. Nu este nevoie neaparat de procura. In fata instantei, partea declara ca doreste sa fie reprezentata de catre sot/ sotie care este consilier juridic. Instanta ia act, consemneaza in incheiere dar cere doua dovezi ; a casatoriei si a studiilor juridice. Mai toate instantele, dar in mod deosebit cele superioare si in special ICCJ nu resping dreptul de a pune concluzii orale, chiar daca avocatul celeilalte parti face trimitere expresa la art. 68 si 114 sustinand ca doar o persoana juridica poate mandata pe consilierul juridic si ca numai in acest caz sunt aplicabile dispozitiile al. 4 din art. 68. In caz de contradictie, eu mereu am sustinut ca cel ce reprezinta partea prin procura sau pe baza declaratiei de reprezentare data in instanta si a facut dovada ca este consilier juridic are dreptul sa puna concluzii scrise. Instantelor care sovaiesc, le cer sa se pronunte pe exceptie. Si minune, instantele in mare majoritate recunosc dreptul punerii concl.orale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentarea în instanta a sotiei machis machis Care este temeiul legal în baza căruia un consilier juridic poate să-şi reprezinte soţia într-un proces în faţa tribunalului ? (vezi toată discuția)
Reprezentare in instanta leusan leusan O persoana care este licentiat in drept in caliate sot, (nu este avocat,ci jurist )sa-si reprezinte sotia in instanta la dezbaterea unei mosteniri, si sa ... (vezi toată discuția)
Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)