avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se poate cumula pensia de invaliditate gr.1 si gr.2 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se poate cumula pensia de invaliditate gr.1 si gr.2 respectiv pensia de urmas gr.1 sau gr.2, cu un venit activitati dependente (angajat) sau independete(profesii liberale)

Bună ziua,
Sunt o persoană cu dizabilitati încadrat în gradul 1 de handicap și beneficiez de o pensie de invaliditate ( iar un prieten încadrat în grad 1 de invaliditate, el a optat pentru pensia de urmaș, dobandită din copilarie). Vă rog să îmi spuneți dacă pot cumula, pensie de invaliditate sau pensie de urmaș, cu un venit ca angajat sau prestând activități independente? Menționez că sunt derutat de modificările și completările aduse la Art. 118 din legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 cu actualizările din 23-11-2017 .
Vă mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: kisslevente , utilizator 15:53, 20 Aprilie 2018
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
art.118
....
(1^1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu excepția celor realizate din situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I sau II de invaliditate, precum și pensionarii de urmaș încadrați în gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate încadrați în gradul III de invaliditate, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale;
d) soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș.

(1^2) În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
....


In speta, pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I sau II de invaliditate:
- nu pot cumula pensia cu salariul.

- pot cumula penisa cu venituri realizate din activități independente.

Vedeti si acest articol
www.avocatnet.ro/articol_468...
Vă mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

pensia anticipata GyorgyPPal GyorgyPPal Daca persoana pensionata anticipat poate beneficia si de alte venituri. Care sunt aceste venituri: (vezi toată discuția)
Cumul venituri - pensie anticipata partiala ? OctavianDinu OctavianDinu Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti daca, conform legislatiei in vigoare in acest moment, un pensionar care beneficiaza de pensie anticipata partiala, poate ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partiala eugeniaszilagyi eugeniaszilagyi la pensionarea anticipata partiala mai aidreptul sa ai alte venituri ? (vezi toată discuția)