avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna seara!Ma intereseaza, in caz de partaj, care sunt drepturile sotiei neasociate din firma sotului acesta fiind asociat unic,, in conditiile in care firma a fost infiintata in timpul casatoriei si a functionat la data divortului... Va rog sa imi spuneti daca firma intra la partaj si in ce proportie. Va multumesc pentru sprijin,
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2018
Adrianaing, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrianaing , utilizator 22:15, 21 Aprilie 2018
Este o discutie lunga si interminabila despre regimul juridic al partilor sociale.
Daca v-ati casatorit in regimul comunitatii legale de bunuri, are aplicabilitate Art. 349 Cod Civil:
Regimul aporturilor
(1) Sub sancţiunea prevăzută la art. 347, niciunul dintre soţi nu poate singur, fără consimţământul scris al celuilalt soţ, să dispună de bunurile comune ca aport la o societate sau pentru dobândirea de părţi sociale ori, după caz, de acţiuni. În cazul societăţilor comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată, soţul care nu şi-a dat consimţământul scris la întrebuinţarea bunurilor comune nu poate pretinde decât daune-interese de la celălalt soţ, fără a fi afectate drepturile dobândite de terţi.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), calitatea de asociat este recunoscută soţului care a aportat bunul comun, dar părţile sociale sau acţiunile sunt bunuri comune. Soţul asociat exercită singur drepturile ce decurg din această calitate şi poate realiza singur transferul părţilor sociale ori, după caz, al acţiunilor deţinute.
(3) Calitatea de asociat poate fi recunoscută şi celuilalt soţ, dacă acesta şi-a exprimat voinţa în acest sens. În acest caz, fiecare dintre soţi are calitatea de asociat pentru părţile sociale sau acţiunile atribuite în schimbul a jumătate din valoarea bunului, dacă, prin convenţie, soţii nu au stipulat alte cote-părţi. Părţile sociale sau acţiunile ce revin fiecăruia dintre soţi sunt bunuri proprii.

In opinia mea, cata vreme capitalul social subscris la constituirea societatii provine dintr-o suma de bani care reprezinta un bun comun, in sensul alineatului 1 din articolul de mai sus, actul de constituire al societatii este anulabil deoarece desi nu vorbim despre aport, s-au folosit bani comuni in scopul dobandirii de parti sociale. Conform alineatului 2, partile sociale sunt bunuri comune. Prezumtia este ca ati contribuit cu o cota de 1/2 la dobandirea partilor sociale.
Conform al. 3, daca va exprimati vointa in acest sens, va poate fi recunoscuta calitatea de asociat, desi nu am intalnit nici un fel de jurisprudenta in acest sens.
Buna seara! Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri mobile si imobile lefternicoleta lefternicoleta Pe parcursul casatoriei am reusit sa strangem mai multe bunuri mobile si imobile, dar si infiintarea srl. As vrea sa imi spuneti va rog daca intra si ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! deoarece căsnicia cu soțul meu s-a deteriorat ca ... Eps2 Eps2 Bună ziua! Deoarece căsnicia cu soțul meu s-a deteriorat ca urmare a relației lui extraconjugale (întreține altă familie), vreau să știu cum pot ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotiei neasociate la partaj din firma sotului asociat unic AngelaTM AngelaTM Care sunt drepturile sotiei in urma divortului din firma sotului unde acesta este asociat unic.Firma este SRL si functioneaza de 22 de ani Casatoria a durat ... (vezi toată discuția)