avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua! Deoarece căsnicia cu soțul meu s-a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua! Deoarece căsnicia cu soțul meu s-a deteriorat ca ...

Bună ziua!
Deoarece căsnicia cu soțul meu s-a deteriorat ca urmare a relației lui extraconjugale (întreține altă familie), vreau să știu cum pot deveni asociat la vedere în cele două firme înființate de soțul meu în timpul căsătoriei, capitalul fiind constituit din banii noștri iar acum firma deține apartamente pe terenurile aport comun.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:18, 10 Februarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Va redau mai jos textul de lege aplicabil situatiei dumneavoastra:

Art. 349 C.civ: Regimul aporturilor
(1)Sub sancţiunea prevăzută la art. 347, niciunul dintre soţi nu poate singur, fără consimţământul scris al celuilalt soţ, să dispună de bunurile comune ca aport la o societate sau pentru dobândirea de părţi sociale ori, după caz, de acţiuni. În cazul societăţilor comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată, soţul care nu şi-a dat consimţământul scris la întrebuinţarea bunurilor comune nu poate pretinde decât daune-interese de la celălalt soţ, fără a fi afectate drepturile dobândite de terţi.
(2)În cazul prevăzut la alin. (1), calitatea de asociat este recunoscută soţului care a aportat bunul comun, dar părţile sociale sau acţiunile sunt bunuri comune. Soţul asociat exercită singur drepturile ce decurg din această calitate şi poate realiza singur transferul părţilor sociale ori, după caz, al acţiunilor deţinute.
(3)Calitatea de asociat poate fi recunoscută şi celuilalt soţ, dacă acesta şi-a exprimat voinţa în acest sens. În acest caz, fiecare dintre soţi are calitatea de asociat pentru părţile sociale sau acţiunile atribuite în schimbul a jumătate din valoarea bunului, dacă, prin convenţie, soţii nu au stipulat alte cote-părţi. Părţile sociale sau acţiunile ce revin fiecăruia dintre soţi sunt bunuri proprii.

Astfel, in functie de prevederile actului prin care ati consimtit la aportarea bunurilor comune, se poate stabili o strategie pentru a deveni asociat in cadrul societatilor infiintate sau sa beneficiati de drepturile care vi se cuvin.

Cu stima,
av. JasmineOancea
In esență, prin acordul soților se poate rezolva tot.
Daca soțul nu este de acord trebuie examinata în detaliu întreaga situatie juridica pe baza actelor juridice.
Aveti dreptul.de a consulta juridic avocat cu actele fără a fi necesar sa angajați avocat doar pentru proces.
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri mobile si imobile lefternicoleta lefternicoleta Pe parcursul casatoriei am reusit sa strangem mai multe bunuri mobile si imobile, dar si infiintarea srl. As vrea sa imi spuneti va rog daca intra si ... (vezi toată discuția)
Partaj Adrianaing Adrianaing Buna seara!Ma intereseaza, in caz de partaj, care sunt drepturile sotiei neasociate din firma sotului acesta fiind asociat unic,, in conditiile in care firma ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotiei neasociate la partaj din firma sotului asociat unic AngelaTM AngelaTM Care sunt drepturile sotiei in urma divortului din firma sotului unde acesta este asociat unic.Firma este SRL si functioneaza de 22 de ani Casatoria a durat ... (vezi toată discuția)