Subevaluare imobil de către evaluatorul CEC Bank. Ce pot face și cui mă pot adresa pentru a intra în posesia raportului sau al numelui evaluatorului, pentru a face plângere?
Buna ziua.Am contractat un credit pentru achizitionarea unei locuinte prin programul Prima Casa la banca Cec Bank.Am platit catre banca contravaloarea evaluarii imobilului iar evaluatorul bancii mi-a subevaluat imobilul cu 1000 euro,consider eu nejustificat (din 9 apartamente din blocul construit doar al meu a iesit cu valoarea sub pretul declarat ).Am facut o sesizare catre banca in care am cerut sa m-i se prezinte raportul de evaluare si sa imi comunice numele evaluatorului pentru a putea sa depun o plangere la Asoc.evaluatorilor autorizati din Romania si am primit un raspuns sec cum ca "raportul de evaluare este un document intern destinat doar uzului intern al bancii".
Mie nu m-i s-a adus la cunostiinta despre asa ceva inainte si evaluatorul a fost platit din banii mei.
Ce pot face si cui ma pot adresa pentru a intra in posesia raportului sau al numelui evaluatorului pentru a face plangere ?
Multumesc anticipat !
Banca lucreaza cu ce evaluatori doreste, nu cauta evaluatori membri ANEVAR, caz in care sesizarea comisiei de etica din cadrul ANEVAR este inutila, chiar daca evaluatorul este membru al asociatiei profesionale.
Nici standardele de evaluare nu sunt obligatorii pentru banca. Aceasta are propria politica si nu este obligatoriu sa se incadreze in respectivele standarde.
In concluzie: pentru banca conteaza numai evaluarea facuta de evaluatorul desemnat de aceasta care respecta politica de creditare a bancii respective.
Din experienta, evaluatorii interni ai bancilor sunt toti evaluatori autorizati. Nici nu exista evaluator neautorizat, dupa adoptarea OG24/2011 privind unele masuri in domeniul evaluarii bunurilor. Nu uitati ca bancile au fost principalul sustinator al profesionalizarii evaluarii proprietatilor imobiliare, tocmai pentru ca aveau nevoie de o practica standardizata si au ramas in continuare partener important al ANEVAR, participand activ ( 2 din cei 6 vicepresedinti ANEVAR sunt profesionisti din mediul bancar) la ceea ce se intampla in domeniul evaluarii.
Un evaluator autorizat sa efectueze expertize de evaluare nu este obligatoriu sa fie membru al unei asociatii profesionale, respectiv ANEVAR si in acest sens era mesajul meu anterior.
Exista experti evaluatori autorizati de Ministerul justitiei inainte de aparitia OG nr. 24/ 2001, experti care nu sunt membrii ANEVAR si care detin in continuare autorizatie emisa de MJ.