avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Masuri legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Masuri legale

Va rog sa imi spuneti daca exista masuri legale pe care le pot lua in aceasta privinta. La inceputul anului am fost angajat intr-un start-up condus de o persoana cu un istoric bogat legat de coruptie, iar asupra careia s-au si luat masuri in trecut (persoana care apare doar ca prezenta, insa nu apare in niciun act al firmei). Din prima zi de lucru am fost toti angajatii amagiti cu contract, ca va fi gata maine. Timp in care se cautau tot felul de variante pentru ca persoana in cauza nu voia sa plateasca taxe, variantele cautate fiind deschiderea unor firme de catre angajati si plata facandu-se in baza acestora, ori plata salariului minim pe economie. Fiind intr-o situatie personala dificila, aproape toti angajatii de acolo am ramas pe promisiunile contractului de maine. intre timp am plecat toti angajatii deoarece nu ne-am primit salariile. Toti incercam sa ne recuperam banii, insa in firma s-a spus ca nu o sa mai vedem nimic. Se poate lua vreo masura in conditia in care nu exista niciun contract, dar exista dovezi - mailuri, mesaje in care se confirma faptul ca am lucrat acolo?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:30, 25 Aprilie 2018
Primirea persoanelor la muncă fără a le încheia contracte individuale, fără a le transmite datele contractelor individuale în Revisal, este considerata muncă nedeclarată.

Prin urmare, ITM-ul/Inspectia Muncii autoritățile pot aplica amenzi în funcție de numărul lucrătorilor la negru identificați. Sancțiunea nu poate depăși, suma totală de 200.000 de lei.

De asemenea, în Codul muncii exista si o sancțiune complementară la situațiile de muncă nedeclarată - sistarea activității firmei, până la remedierea problemelor și plata amenzilor.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca)/Inspectia Muncii prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
e1) primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! lucrez de mai bine de o luna fara sa fii semnat vreun ... Fervex Fervex Buna ziua! Lucrez de mai bine de o luna fara sa fii semnat vreun contract de munca, cu promisiunea ca o sa se faca, nu imi doresc decat sa imi primesc banii pe ... (vezi toată discuția)
Lucru la negru Cristiez Cristiez Am fost găsit lucrând pt o firma, deși eu sun angajat mapn, cadru militar activ. Când au venit cei de la itm, m-am speria și am completat hârtia ... (vezi toată discuția)
Daca a venit itm onisim scripet onisim scripet daca a venit itm si a prins o echipa de 4 muncitori fara angajare cu un inginer care raspunde si a luat lucrarea vor fi sanctionati atat muncitorii cat si ... (vezi toată discuția)