avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Voi fi ajutat de doi prieteni la renovarea casei, în ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Voi fi ajutat de doi prieteni la renovarea casei, în mod gratuit. Este ceva ilegal în asta?

Salut.
De scurta vreme am cumparat o sa pentru mine si urmeaza sa fac niste renovari in interior - spart pereti etc ...

Am 2 prieteni care ma vor ajuta cu lucrarile - nu sunt platiti nu nimic.
Intrebarea Este daca este ceva ilegal daca cei doi vor sa ma ajute la lucrare.

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 7 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
I

Mserafim2 a scris:

Totusi nu inteleg. Oamenii AIA nu urmeaza sa primeasca nici o renumerare baneasca. Adica eu nu am voie da merg sa il ajut pe vecinul de exemplu sa isi spele masina decat daca am un contract de munca cu el ??? Nu inteleg. Poate exemplu este putin deplasat insa sunt curios si de parerea altor colegi de pe forum .

Multumesc

Nu este nici o ilegalitate sa va ajute. Nu va veni nici o inspecție de la ITM întrucât sunteți pe un domeniu privat, și nu desfășurați nici o activitate economică.
Cei care va sfătuiesc aici sunt in eroare.
Ceea ce fac prieteni dvs. nu este o prestație cu caracter repetitiv pentru a indeplinii condițiile de baza ale unui CIM.

Codul Muncii face referire la persoanele ce pot avea calitatea de angajator. Nu la obligația de a fi angajator

In concluzie, nu este nimic ilegal. Doar daca organizarea dvs de santier și nr de "prieteni" contextual îndeplinesc condițiile de muncă organizată ce ar trebui retribuită și înregistrată la organele în drept .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Însă, ilegal este sa dărâmați pereți fără autorizație eliberată de către primărie. Care, este posibil să dorească să executați lucrările cu o firma specializata, și care a aibe un diriginte de șantier și care va face la final recepția lucrării .
Cam aici intervine ilegalitatea in cazul renovărilor făcute, după ureche, așa.

Însă, totul tine de context.
@Quartila
Sunteti intr-o grava eroare. Legea se aplica si in domeniul privat si persoanelor fizice.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 3 (1) Prezenta lege se aplică în toate sectoarele de activitate, atât publice cât şi private.
(2) Prevederile prezentei legi se aplică angajatorilor, lucrătorilor şi reprezentanţilor lucrătorilor.
-art. 4 (1) Fac excepţie de la prevederile art. 3 alin. (1) cazurile în care particularităţile inerente ale anumitor activităţi specifice din serviciile publice, cum ar fi forţele armate sau poliţia, precum şi cazurile de dezastre, inundaţii şi pentru realizarea măsurilor de protecţie civilă, vin în contradicţie cu prezenta lege.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1), trebuie să se asigure securitatea şi sănătatea lucrătorilor, ţinând seama de principiile stabilite prin prezenta lege.
Codul muncii mentioneaza:
-art.1 (1) Prezentul cod reglementează domeniul raporturilor de muncă, modul în care se efectuează controlul aplicării reglementărilor din domeniul raporturilor de muncă, precum și jurisdicția muncii.
-art.2 Dispozițiile cuprinse în prezentul cod se aplică:
f) angajatorilor, persoane fizice și juridice;
@ Mserafim2

Vedeti aceste discutii
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

Nicio casa nu mai poate fi construita fara angajarea unui diriginte de santier .
www.avocatnet.ro/content/art...
salut. cu tot respectul cred ca te-a mancat in partea aia care nu se numeste fata si-ai pus intrebarea asta care te va face sa-ti pierzi tot elanul muncitoresc. sfatul meu e sa-ti vezi de treaba discret, fara sa-ti superi vecinii, sa te bazezi pe ajutorul cinstit al prietenilor tai, sa stai de vb cu un proiectant asa, la un gratar cu plic , privind amenajarea interioara si exterioara si sa-ti duci visul la bun sfarsit fara evenimente neplacute ptr tine si cine-ti este apropiat. ia in calcul si autoritatile si plateste-ti taxele si aprobarile ptr ca in tara asta daca stangi gainatul la gaini si lopata nu-i omologata ai pus-o :) ! sigur o sa primesti si alte vizite decat de la neamuri si ptr asta trebuie sa fi pregatit. mult success !!!

Alte discuții în legătură

Consilierul juridic si legislatia muncii doruta1961 doruta1961 Buna seara Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns d.p.d.v. legal Poate un consilier juridic, cf. legii, sa incheie o conventie civila cu angajatorul cu ... (vezi toată discuția)
Angajare administrator dan61 dan61 Va rog sa-mi spune-ti daca se poate ca administratorul sa fie angajat pe baza de contract civil de prestari servicii sau contract de colaborare incheiat ... (vezi toată discuția)
Casa in regie proprie - angajare personal mateix mateix Buna ziua, Sper sa regasesc un raspuns la o problema cu care ma confrunt eu in momentul de fata, insa cu siguranta nu sunt singurul care ar dori sa afle ... (vezi toată discuția)