avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Voi fi ajutat de doi prieteni la renovarea casei, în ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Voi fi ajutat de doi prieteni la renovarea casei, în mod gratuit. Este ceva ilegal în asta?

Salut.
De scurta vreme am cumparat o sa pentru mine si urmeaza sa fac niste renovari in interior - spart pereti etc ...

Am 2 prieteni care ma vor ajuta cu lucrarile - nu sunt platiti nu nimic.
Intrebarea Este daca este ceva ilegal daca cei doi vor sa ma ajute la lucrare.

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 7 Iunie 2018
# D-nule Popa, spun că sunteti in eroare pentru nu se aplica in cazul de față.

A fi ajutat la o renovare nu se incadreaza ca fiind un raport de munca .
El a explicat destul de clar că dorește doar un simplu ajutor .
Apoi, daca în cazul renovări sunt necesare o serie de avize și aprobări speciale, sa vrea el și nu va mai putea fi ajutat de catre prietenii lui. Întrucât va fi nevoie sa apeleze la persoane cu pregătire specializata in domeniul.

Cât despre sintagma "persoane fizice" ce se regăsește în Codul Muncii, se face referire la Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Individuale, etc. Adică, persoane fizice ce au calitatea de comerciant.

Pentru ca, persoanele fizice, ce nu au calitatea de comerciant, pot încheia cu alte persoane fizice, Convenții Civile de prestări servicii. Diferenta intre un CIM și C.Civ. este stabilită de "continuitatea" prestării . Lucru stabilit de altfel și de către Codul Fiscal.
CIM- ul are continuitate, iar celălalt ocazionalitate.
In contextul dat, aici sunteti in eroare.

PS. Am recitit postarea dvs și va spun că acel alineat face referire la "toate persoanele de orice natura, care sunt si pot face parte al unui raport de munca" .
După cum puteți observa, legiuitorul a specificat clar, " angajator, persoane fizice sau persoane juridice.
Întrucât oricare dintre cele două din urmă poate avea calitatea de "angajat". Sintagma ce nu se regăsește în textul normei juridice pe care l-ați citat. Este o enumerare exhaustivă a pârtiilor unui raport de munca.
Înțelegeți acum, de ce va aflati in eroare ?
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2018
Quartila, utilizator
@Quartila
Se pare ca nu ati fost curios sa deschideti link-urile mentionate in mesajul colegului. Puteati avea in fata si interpretari ale avocatilor.
Din profilul dvs. nu am retinut pregatirea pe care o aveti. Inclin sa cred ca doar incercati sa speculati printre articolele de lege. Interpretarile pe care le dati nu pot fi insusite de catre inspectorii de munca.
Idei si pareri putem avea oricare dintre noi. Interpretari de asemenea.
Pe acest forum incercam sa prezentam situatii si raspunsuri legale, nu interpretari fanteziste. Interpretarile dvs. nu au fundament legal care sa anuleze articolele de lege mentionate in mesajul meu.
Daca ne referim la eroare, nu eu sunt cel aflat in eroare.
Utilizatorul alege ce raspuns considera ca ii este util.
Quartila a scris:


....
Cât despre sintagma "persoane fizice" ce se regăsește în Codul Muncii, se face referire la Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Individuale, etc. Adică, persoane fizice ce au calitatea de comerciant.
...


Art. 14 C.mun.
(1) În sensul prezentului cod, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă.
(2) Persoana juridică poate încheia contracte individuale de muncă, în calitate de angajator, din momentul dobândirii personalităţii juridice.
(3) Persoana fizică dobândeşte capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, din momentul dobândirii capacităţii depline de exerciţiu.
De acord cu ce spui, dar confuzie d-le SSM! Activitatile sunt : ocazionale, unele repetitive , unele continui zilnice. Reparatul casei este ocazional, ca si prasitul porumbului. Concluzia o tragi singur. Fa-i contract de munca sa dea cu sapa 1-2 pe an si cu var o data la 10 ani! Eventual , contract de prestari servicii, da e alta treaba. Te salut.
Daca primiti "vizita" inspectorilor de munca va fi greu sa va sustineti punctul de vedere, chiar daca lucratorii gasiti in curtea dvs. vor declara ca doar va ajuta benevol.

Alte discuții în legătură

Consilierul juridic si legislatia muncii doruta1961 doruta1961 Buna seara Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns d.p.d.v. legal Poate un consilier juridic, cf. legii, sa incheie o conventie civila cu angajatorul cu ... (vezi toată discuția)
Angajare administrator dan61 dan61 Va rog sa-mi spune-ti daca se poate ca administratorul sa fie angajat pe baza de contract civil de prestari servicii sau contract de colaborare incheiat ... (vezi toată discuția)
Casa in regie proprie - angajare personal mateix mateix Buna ziua, Sper sa regasesc un raspuns la o problema cu care ma confrunt eu in momentul de fata, insa cu siguranta nu sunt singurul care ar dori sa afle ... (vezi toată discuția)