avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxe succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxe succesiune

Buna seara.

Bunicul meu a decedat luna trecuta iar acum mama mea impreuna cu fratele ei trebuie sa deschida succesiunea. In lipsa unui testament, vor imparti bunurile bunicului meu in cote egale, 50 - 50%.
Intrebarile mele cred ca privesc atat evaluatorii cat si notarii. Masa succesorala se compune din urmatoarele: un apartament 2 camere, central, p/4 in Brasov, un teren 3400 mp intravilan Topraisar (Constanta) si niste bani intr-un cont (nu stiu exact suma, dar nu este mare in orice caz). Cam la cat ar putea ajunge taxele in acest caz? Sau cum se determina acestea (reprezinta probabil un procent din totalul mesei succesorale)? Exista vreo posibilitate de reducere a acestor taxe (adeverinta ca nu realizeaza alte venituri sau pensie pana la un anumit plafon, etc)?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri :)
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 16:36, 3 Noiembrie 2009
pentru a beneficia de restituirea taxelor de timbru , mama / fratele dansei trebuie sa investeasca instanta de judecata cu o actiune avand ca obiect partajul succesoral /
instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu al defunctului .
la primul termen se depune tranzactia de care instanta va lua act si va pronunta hotararea de expedient.
ulterior se vor restitui taxele de timbru in cuantum de 3% din valoarea masei partajabile.
este o solutie buna , avand in vedere taxele percepute de notariate in cazul dezbaterii succesorale. ;)
Va atrag tuturor atentia ca nu se platesc taxe pentru dezbatarea succesiunii intr-un an de la decesul defunctului! Se plateste numai onorariul notarului! In cazul dvs doamna, depinde de notarul pe care vi-l alegeti. B-)
Varianta cu instanta de judecata este foarte buna dar numai in cazul in care intervine plata taxelor de succesiune! Plus ca prezinta inconvenientul duratei de timp ridicate(redactare si comunicare hotarare , investire definitiva si irevocabila )
MIHAI GRIGORE a scris:

Va atrag tuturor atentia ca nu se platesc taxe pentru dezbatarea succesiunii intr-un an de la decesul defunctului! Se plateste numai onorariul notarului! In cazul dvs doamna, depinde de notarul pe care vi-l alegeti. B-)


Nimeni nu a mentionat pana acum acest aspect!
Din fericire notarul ales cunoaste destul de bine situatia, avand in vedere ca bunicul meu a dezbatut la dansa succesiunea dupa decesul sotiei sale. Cred ca asta poate constitui un avantaj.
Va multumesc mult domnule Grigore si va doresc o seara buna! :)
Va trebui sa mergeti la mai multe notariate si saq aflati care sunt tarifele practicate de fiecare. Evaluarea se face dupa o lista a lor.
buna ziua!
se poate acorda reducere de catre noatrul public daca se face dovada ca persoana respectiva nu obtine venituri, sau ca cele obtinute sunt mai mici decat salariul minim pe economie.
cu privire la impozit, acesta este in cuantum de 1% din valoarea masei succesorale si se plateste daca succesiunea se dezbate intr-un tremen mai mare de 2 ani de la data decesului defunctului cf prevederilor art. 77¹ alin. (3) din Legea nr. 571/2003-cod fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune claudia violeta claudia violeta Avand in vedere noua lege a taxelor de timbru, financiar este mai convenabil sa se dezbata succesiunea la notar sau in instanta ? Este adevarat ca daca se ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune Oana_G Oana_G Mai exista vreo cale de realizare a taxei de succesiune in afara de cea prin intermediul notariatului, si cam cat ar fi aceasta taxa? (vezi toată discuția)
Taxa de mostenire mdogaru27@yahoo.com mdogaru27@yahoo.com tata a decedat de 11 ani ,are 2 copii.mama locuieste cu bunica care ia facut act pe casa ei.tata a avut o casa inainte de casatorie neterminata cu 1000 mp(la ... (vezi toată discuția)