avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... asistent social discriminat in invatamantul romanesc
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

asistent social discriminat in invatamantul romanesc

de cand legea invatamntului poate fi ,, batuta ,, de o lege a salarizarii.
Mă numesc Pătrînjan Anca și lucrez de 9 ani ca asistent social la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara. Sunt angajată pe durată nedeterminată, încadrându-mă conform legii la categoria de personal din învățământ: personal didactic auxiliar. Statutul asistenților sociali din învățământ este reglementat de Legea nr. 1/2011 care, la art. 249, enumerează că în categoria cadre didactice auxiliare sunt și asistenții sociali și de Ordinul de funcționare și organizare a CJRAE/CMBRAE nr. 5555 din 7 octombrie/2011 care menționează la anexa 1, art. 9 că funcțiile didactice auxiliare din centrele de asistență psihopedagogică sunt asistent social, informatician și secretar.
Specificul activității mele (și al tuturor colegilor din țară) este de consiliere a elevilor, părinților și cadrelor didactice în vederea re/integrării elevilor în învățământ și în acest scop inițiez activități de prevenție în școli, pe diferite teme, intervenție. Intru în permanent în contact cu elevi cu cerințe educative speciale, cu părinții, deseori mă deplasez la domiciliul elevilor pentru a-i ajuta să se reintegreze școlar, întrând în diverse situații de risc . Spre deosebire de contabili, secretare, informaticieni și alte categorii de angajați din învățământ cu statutul de personal didactic auxiliar noi chiar lucrăm efectiv cu elevii. Vă scriu despre specificul activității mele deoarece cred că nu cunoașteți particularitățile profesiei de asistent social din învățământ, motiv pentru care ne-ați uitat în grila de salarizare la anexa I și suportăm umilințe fără precedent: nu am beneficiat ca și colegii nostri de creșterea salariului cu 20% de la 1 martie, acum am pierdut sporul de învățământ special prin programul Edusal ( menționez faptul ca asistentul social din Centrul Judetean de Resurse si Asistență Educațională este secretarul Comisiei de Orientare Școlara și Profesională, implementeaza dosarele copiilor cu cerinte educationale speciale, face anchetele sociale) și suntem transformați în personal nedidactic, urmează și alte consecințe ale hotărârii de a ne exclude ilegal de la drepturile specifice personalului didactic auxiliar.
Începând cu Legea 153/2015 de salarizare a bugetarilor am sesizat mai multe ministere, cabinetul prim-ministrului, Colegiul Asistenților Sociali din România, încă de la apariția proiectului de lege, că asistenții sociali din învățământul preuniversitar au fost excluși din lista cadrelor didactice auxiliare, anexa 1, Familia ocupațională Învățământ. Acest lucru ne-a prejudiciat deoarece toate modificările și completările făcute la această lege nu au mai făcut referire la noi. Am fost anunțați că începând cu luna martie 2018, deși s-a anunțat o creștere de salariu de 20 % pentru toți salariații din învățământ, noi suntem excluși de la această creștere. Mai mult chiar acum suntem anunțați de Siveco că deoarece nu ne regăsim în grila de salarizare la categoria de personal didactic auxiliar nu vom mai beneficia începând cu această lună nici de sporul de învățământ special. Menționăm că deși Ministerul Muncii și Justiției Sociale a precizat în urma sesizărilor mele că asistenții sociali s-ar încadra la anexa 2, salariile noastre nu au crescut atunci când s-au aplicat creșteri pentru Familia Ocupațională Sănătate și Asistență Socială, nici acum, odată cu Familia ocupațională Învățământ. Considerăm acest aspect o discriminare a unei categorii de asistenți sociali din învățământul preuniversitar, mai mult chiar, credem că nefiind incluși în familia ocupațională Învățământ urmările vor fi și mai grave și nu vom mai putea beneficia și de alte drepturi cuvenite personalului didactic auxiliar. În prezent diferențele salariale între un asistent social din învățământ și unul care lucrează de exemplu in Sănătate sunt chiar și de 2000 de lei net. Deoarece toate sesizările făcute din 2015 până în prezent către Ministerul Educației, Ministerul Muncii nu și-au atins scopul mă declar o categorie de personal din învățământ discriminată în mod constant și vă rog să faceți demersuri pentru ca statutul asistentului social din învățământ și modul lui de salarizare să fie unul clar și egal cu al tuturor colegilor.
Menționez că doresc să reparați aceste nedreptăți printr-un ordin prin care, respectând Legea Educației art. 249, să ne păstrăm statutul de personal didactic auxiliar cu toate drepturile care decurg din acest statut, aplicarea începând cu luna martie 2018 a măririi de 20 % a salariului, la fel cu colegii noștri și păstrarea tuturor drepturilor și beneficiilor în egală măsură cu colegii mei din învățământ. Acesta este un memoriu inaintat Ministerului Educatiei.
Consider ca suntem discriminati si dorim dreptate la CEDO!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2018
ancapatrinjan, utilizator
Cel mai recent răspuns: ancapatrinjan , utilizator 08:47, 9 Mai 2018
Ar mai fi o soluție: sa va uniți si sa va cereri drepturile in instanta. Pana la CEDO este nevoie sa va respingă instanțele din România cererile
multumesc frumos pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă dacă refuz să semnez un act adițional la cim elenaeliza25 elenaeliza25 Sunt asistent social în învățământ și conform Legii Educației, art. 249 și regulamentului de organizare și funcționare a CJRAE OMECTS 5555/ din ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei legi IoanStana IoanStana Sunt prof.titular la o școală de stat și fac naveta la aceasta institutie.Cu toate ca exista o lege pentru decontarea navetei pentru cadrele didactice ... (vezi toată discuția)
Aplicare grila de salarizare bugetara iunie/august 2016 AlexandruV AlexandruV Bună ziua, Revin cu o problemă care îmi strânește nelămuriri. Știu că în iunie s-a adoptat o nouă grila de salarizare pentru medici și profesori ... (vezi toată discuția)