avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical pe timpul sarcinii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical pe timpul sarcinii

Buna ziua,am si eu o nelamurire.Sunt insarcinata in 10 saptamani.Lucrez la o firma pariculara,10-12 ore,in conditii deosebite de stres,cu deplasari frecvente cu masina.Foarte mult am asteptat acest coppil(peste6 ani) si nu vreau sa risc.As vrea sa stau in concediu ,medical sau fara plata,dar nu stiu daca este posibil fara ca sa imi afecteze raportul de munca cu firma sau perioada de dupa nastere,respectiv indemnizatia de crestere a copilului.Mentionez ca anul acesta am mai beneficiat de 30 zile de concediu medical.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 11:04, 29 Octombrie 2009
Concediile medicale nu va afecteaza stagiul pentru obtinerea CIC dupa nastere.

Cititi neaparat Ordonanţă de urgenţă nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă pentru a va cunoaste drepturile pe perioada maternitatii.

Anuntati in scris angajatorul , este o conditie esentiala pentru a beneficia de protectie, cf:
Art. 3. - (1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă

Art. 9. - În cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal,
Pentru a beneficia der indemnizatie de crestere si ingrijire copil este obligatoriu sa aveti 12 luni lucrate anterioar datei nasterii copilului,iar acum in aceasta perioada va puteti lua concediu medical pentru risc maternal, dar nu va luati concediu fara plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc maternal ramonadaicu ramonadaicu buna seara,sunt angajata din 04.02.2013.in data de 25.09.2013 am nascut.dupa nastere am beneficiat de 126 zile de concediu pt cresterea copilului(concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal AlexandraElena89 AlexandraElena89 Ma aflu in concediu postnatal de 126 zile care se va incheia in 7.08.2016 si am inaintat o cerere catre angajator, impreuna cu adeverinta de la medicul de ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal nutica.r nutica.r sint insarcinata in 9 saptamini ce trebuie sa fac pentru a mi se acorda riscul maternal si cine il acorda? (vezi toată discuția)