avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ref. Legea 76
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ref. Legea 76

Doresc sa adresez doua intrebari vis-a-vis de art. 72, respectiv 73.2 din Legea Somajului

ART. 72
(1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1), cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, şi care se angajează cu normă întreagă, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj, beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
ART. 73^2
(1) Şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă.
• "(...) persoanele (...) cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj (...)" o reprezinta persoanele care au depus dosarul complet si, ipotetic vorbind, resusesc sa se angajeze in ziua imediat urmatoare (de ex: devin someri in data de 15 ale lunii si in data de 16 incheie un contract individul de munca)?
• Daca beneficiezi de cei 30%, poti beneficia in acelasi timp si de prima de activare (conf. art. 73.2)? Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2018
Johanna.72, utilizator
Cel mai recent răspuns: Johanna.72 , utilizator 16:35, 6 Mai 2018
1. Prima de activare se poate cumula cu suma lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizației de șomaj, stabilită și, după caz, reactualizată conform legii.

2. Drepturile prevăzute la art. 72 din lege se acordă numai dacă persoanele îndreptățite vor depune la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București, unde se află în evidență, în termen de maximum 60 de zile de la data încetării dreptului la indemnizație de șomaj ca urmare a angajării, următoarele documente:
....
Multumesc! Da, raspunsul la cea de-a doua de intrebare este clar.
:) indraznesc sa revin asupra primei intrebari: asadar, daca in ziua imediat urmatoare zilei in care devii somer (fara a intra efectiv in plata... cum am dat si ex. mai sus - drept la indemnizatie de somaj cu 15 ale luni, salariat cu 16 ale luni) prezinti ulterior copie CIM si acele adeverinte, beneficiezi de cei 30%?

Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2018
Johanna.72, utilizator
De unde ati luat acest pasaj , intrucat din lege nu reiese asa ceva?
Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu e citat din lege. Pur si simplu am expus o situatie ipotetica si am "subliniat-o". Eu, citind art 72, nu consider a fi o restrictie... chiar daca ti-ai gasit IMEDIAT un alt job ...nu?
Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2018
Johanna.72, utilizator
Intr-adevar, asa este.

Alte discuții în legătură

Stimulare someri mihaitzab mihaitzab buna seara va rog sa imi confirmati informatia: un somer este stimulat daca se angajeaza, cu un procent din valoarea somajului? daca da, cat e procentul? ... (vezi toată discuția)
Bonificații angajare Valeanu Viorel Valeanu Viorel Am terminat.liceul 2018,m-am înscris la șomaj,iar după o lună m-am angajat.De la șomaj mi-au spus că nu beneficiez de bonus de angajare pt.ca pe contract ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj hp777 hp777 Buna ziua. La data prezentei beneficiez de indemizatie de somaj, si doresc sa stiu care este procedura de a anunta AJOFM privind angajarea cu CIM, care sunt ... (vezi toată discuția)