avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... vechime in munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

vechime in munca

Buna ziua! As dori sa ma informati daca perioada de somaj se considera vechime ca si Facultatii de drept de patru ani, urmata la zi.Va multumesc si astept raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:52, 11 Mai 2018
1. In prezent, somajul nu constituie vechime in munca.

"Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj reprezinta stagiul de cotizare, potrivit Legii 76/2002. Acesta va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 6 alin.(1) pct. III din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu vechime in specialitate sau vechime in munca.

In cazul in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj intr-o anumita perioada de timp, acea perioada va fi considerata vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca."
[ link extern ]

2. ]Perioada in care ati urmat cursurile de zi ale unei facultati nu constituie vechime in munca.

Legea nr.263/2010 prevede:
Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
.....
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
......

Astfel, perioada in care ati urmat cursurile de zi ale unei facultati constituie stagiu de cotizare asimilat la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu ani facultate stanca123 stanca123 daca facultatea este de 5 ani iar eu m am angajat din anul 4, primii 3 ani de facultate se considera vechime in munca? (vezi toată discuția)
Pensie viorelv viorelv Scoala militară se recunoaște la timpul efectiv lucrat sau nu pentru pensie la politisti? (vezi toată discuția)
Vechime oana8989 oana8989 buna ziua,imi puteti spune,va rog,daca scoala postliceala se adauga la vechime?multumesc (vezi toată discuția)