avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bolile inapte pentru optinerea permisulu de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bolile inapte pentru optinerea permisulu de conducere

Buna Seara!!As dori si eu foarte mult sa aflu cu ce boli nu ai dreptul de a conduce.....as vrea lista de boli care sa cuprinda toate boliile care nu corespund in vederea permisului de conducere:(Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters87904 , utilizator 23:54, 29 Octombrie 2009
Se considera incompatibilitate orice boala care îl expune pe solicitantul obtinerii sau reînnoirii permisului de conducere auto la o deteriorare brusca a functionarii aparatului cardiovascular sau a functiilor cerebrale, constituind un pericol pentru siguranta rutiera.

Daltonismul
probleme psihice; schizofrenie, etc

Grupa A:
2.2. Se considera incompatibilitate aritmia severa.
2.3. Purtatorilor de pacemaker le vor fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto pe baza aprecierilor medicale autorizate si a controalelor medicale regulate.
2.4. Bolnavilor cu tensiune arteriala anormala le vor fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto pe baza unei opinii medicale autorizate, dupa analiza posibilelor complicatii si a riscului aparitiei acestora pentru siguranta rutiera.
2.5. Angina de repaus sau prezenta unui infarct miocardic în antecedente necesita opinia medicala autorizata înainte de eliberarea sau de reînnoirea permisului de conducere. Daca este necesar, solicitantul va efectua controale medicale regulate, în functie de recomandarile medicale.
Grupa B:
2.6. Autoritatea medicala competenta va lua în considerare riscurile aditionale si pericolele implicate de conducerea vehiculelor în conditiile definite de aceasta grupa.

3. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de bolile aparatului renal
Grupa A:
3.1. Permisele de conducere pot fi eliberate sau pot fi reînnoite solicitantilor ori soferilor care sufera de insuficienta renala severa pe baza unei opinii medicale autorizate si a controalelor medicale regulate.
Grupa B:
3.2. Insuficienta renala severa ireversibila constituie incompatibilitate. Doar cazurile exceptionale, justificate de o opinie medicala autorizata si de controale medicale regulate, pot beneficia de eliberarea sau de reînnoirea permiselor de conducere auto.

4. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de diabetul zaharat
Grupa A:
4.1. Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau pot fi reînnoite pentru solicitantii ori soferii cu diabet zaharat pe baza unei opinii medicale autorizate si a controalelor medicale adecvate fiecarui caz.
Grupa B:
4.2. Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau pot fi reînnoite solicitantilor ori soferilor din aceasta grupa, suferinzi de diabet zaharat, care necesita tratament cu insulina, numai în cazuri exceptionale si numai atunci când exista o opinie medicala autorizata motivata corect, cu obligativitatea efectuarii de controale medicale regulate.

5. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de patologia oftalmologica
5.1. Toate persoanele care solicita permis de conducere trebuie sa fie supuse unor investigatii care sa certifice ca au o acuitate vizuala corespunzatoare pentru conducerea vehiculelor. La aceasta examinare trebuie acordata o atentie speciala urmatoarelor repere: acuitate vizuala, câmp vizual, vedere în crepuscul, boli progresive ale ochiului.
5.2. În acceptiunea acestei anexe, lentilele intraoculare nu vor fi considerate lentile corectoare.
Grupa A:
5.3. Persoana care solicita permis de conducere auto sau reînnoirea acestuia trebuie sa aiba o acuitate vizuala binoculara, cu lentile corectoare daca este necesar, de cel putin 0,5 atunci când sunt folositi simultan ambii ochi. Permisul de conducere auto nu se va elibera sau nu se va reînnoi daca, în timpul examinarii medicale, se constata un câmp vizual orizontal mai mic de 120 grade, în afara unor cazuri exceptionale, justificate de o opinie medicala favorabila si de un test practic pozitiv. De asemenea, permisul de conducere auto nu se va elibera sau nu se va reînnoi persoanelor care sufera de orice afectiune oftalmologica care compromite siguranta condusului. Atunci când este declarata sau detectata o boala de ochi progresiva, eliberarea ori reînnoirea permisului de conducere auto se obtine numai dupa opinia medicala autorizata.
Solicitantii cu pierderea functionala totala a vederii unui ochi sau care folosesc doar un singur ochi (de exemplu în cazul diplopiei) trebuie sa aiba o acuitate vizuala de cel putin 0,6 cu lentile de corectie, daca este necesar. Autoritatea medicala competenta trebuie sa certifice daca aceasta conditie de vedere monoculara exista de suficient timp ca sa permita adaptarea si ca este normal câmpul vizual în acest ochi.
Grupa B:
Solicitantii de permis de conducere auto sau de reînnoire a acestuia trebuie sa aiba o acuitate vizuala, cu lentile de corectie, daca este necesar, de cel putin 0,8 în ochiul cel mai bun si de cel putin 0,5 în ochiul mai putin bun. Daca sunt folosite lentile de corectie pentru obtinerea unor valori de 0,8 si 0,5, acuitatea necorectata din fiecare ochi trebuie sa fie de 0,05 sau altfel acuitatea minima (0,8 si 0,5) trebuie obtinuta fie prin corectarea cu ajutorul unor ochelari cu o putere care sa nu depaseasca plus sau minus 4 dioptrii, fie cu ajutorul unor lentile de contact (vedere necorectata = 0,05). Corectarea trebuie sa fie bine tolerata. Nu se vor elibera si nu se vor reînnoi permisele de conducere auto pentru solicitantii sau soferii fara un câmp vizual binocular normal sau care sufera de diplopie.

6. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de afectarea auzului
Grupele A si B:
6.1. Permisele de conducere auto se pot elibera sau se pot reînnoi solicitantilor ori soferilor din grupele A sau B conform opiniei unei autoritati medicale competente. Examinarea va lua în considerare posibilitatile de echipare speciala a vehiculelor.

7. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de bolile neurologice
7.1. Permisele de conducere auto nu se vor elibera sau nu se vor reînnoi solicitantilor ori soferilor care sufera de o boala neurologica severa numai în cazul existentei unei opinii medicale autorizate.
7.2. Tulburarile neurologice asociate cu boli sau cu interventii chirurgicale care afecteaza sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficiente motorii sau senzoriale si afecteaza echilibrul si coordonarea, trebuie luate în considerare în functie de manifestarile lor functionale si de riscurile evolutiei. În acest caz, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere auto poate face obiectul evaluarii periodice în eventualitatea riscului decompensarii.
7.3. Atacurile de epilepsie sau alte tulburari subite ale starii de constienta constituie un pericol pentru siguranta rutiera.
Grupa A:
7.4. Un permis de conducere auto poate fi eliberat sau poate fi reînnoit pe baza unei examinari facute de o autoritate medicala competenta si a controalelor medicale regulate. Autoritatea medicala va decide asupra stadiului epilepsiei sau a altor tulburari ale constientei, asupra formelor clinice, a evolutiei (de exemplu, nici un atac în ultimii 2 ani), a tratamentului primit si a rezultatelor acestuia.
Grupa B:
7.5. Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite pentru solicitantii ori soferii care sufera de atacuri epileptice sau de alte tulburari subite ale starii de constienta.

8. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de bolile psihice
Grupa A:
8.1. Permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite solicitantilor ori soferilor care sufera de:
- tulburari psihice severe, fie congenitale, fie datorate unei boli, traume sau unor operatii neurochirurgicale;
- retard psihic sever;
- probleme comportamentale severe datorate îmbatrânirii; tulburari de personalitate care afecteaza serios discernamântul, comportamentul sau adaptabilitatea.
8.2. Fac exceptie cazurile în care solicitarea este sprijinita de aprecierea unei autoritati medicale competente si, daca este necesar, de controale medicale regulate.
Grupa B:
8.3. Autoritatea medicala competenta va lua în considerare riscurile aditionale si pericolele implicate de conducerea vehiculelor în conditiile definite de aceasta grupa.

9. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de alcoolism
9.1. Consumul de alcool constituie un pericol major pentru siguranta rutiera. Având în vedere importanta problemei, personalul medical trebuie sa îi acorde o atentie deosebita.
Grupa A:
9.2. Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite solicitantilor ori soferilor care sunt dependenti de alcool sau sunt incapabili sa se retina de la consumul de alcool în timp ce conduc.
9.3. Dupa o perioada dovedita de abstinenta si existând o opinie medicala autorizata si controale medicale, permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite solicitantilor ori soferilor care au fost în trecut dependenti de alcool, în conditiile legii.
Grupa B:
9.4. Autoritatea medicala competenta va lua în considerare riscurile aditionale si pericolele implicate de conducerea vehiculelor în conditiile definite de aceasta grupa.

10. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de consumul de droguri si produse medicamentoase
10.1. Permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite solicitantilor ori soferilor care sunt dependenti de substante psihotrope sau care nu sunt dependenti de astfel de substante, dar abuzeaza regulat de ele, indiferent de categoria de permis care este solicitata.
Grupa A:
10.2. Permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite solicitantilor ori soferilor care folosesc regulat substante psihotrope, indiferent sub ce forma, care pot limita abilitatea de a conduce în siguranta, când cantitatile absorbite au efecte adverse asupra conducerii auto. Aceasta prevedere se va aplica oricaror alte produse medicamentoase sau combinatii de produse medicamentoase care afecteaza abilitatea de a conduce.
Grupa B:
10.3. Autoritatea medicala competenta va lua în considerare riscurile aditionale si pericolele implicate de conducerea vehiculelor în conditiile definite de aceasta grupa.

11. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de persoanele cu incapacitate locomotorie
11.1. Permisele de conducere auto nu se elibereaza sau nu se reînnoiesc solicitantilor ori soferilor care sufera de boli sau anomalii ale sistemului locomotor, care pun în pericol siguranta conducerii unui vehicul cu actionare mecanica.
Grupa A:
11.2. Permisele de conducere auto pot fi emise sau pot fi reînnoite solicitantilor ori soferilor cu handicap locomotor pe baza aprecierii unei autoritati medicale competente. Aceasta apreciere trebuie sa se bazeze pe o evaluare medicala a bolnavilor respectivi si, atunci când este necesar, pe un test practic. Trebuie, de asemenea, sa se indice ce tip de modificare a vehiculului este necesara si daca soferul are nevoie de un dispozitiv ortopedic, în masura în care testarile de comportament si abilitati demonstreaza ca un astfel de dispozitiv de conducere nu este periculos.
11.3. Permisele de conducere auto se pot elibera sau se pot reînnoi solicitantilor ori soferilor care sufera de o boala progresiva, cu conditia ca persoana invalida sa fie reexaminata cu o regularitate indicata de autoritatea medicala competenta pentru a se verifica pastrarea capacitatii de a conduce în siguranta un vehicul.
11.4. Când handicapul este stationar, permisele de conducere auto se pot elibera sau se pot reînnoi fara ca solicitantul sa fie examinat medical cu regularitate.
Grupa B:
11.5. Autoritatea medicala competenta va lua în considerare riscurile aditionale si pericolele implicate de conducerea vehiculelor în conditiile definite de aceasta grupa.

12. Dispozitii finale
Grupa A:
12.1. Pe baza unei opinii medicale autorizate si, daca este necesar, a unor controale medicale regulate, permisele de conducere auto pot fi eliberate sau pot fi reînnoite solicitantilor ori soferilor care au transplant de organe sau un implant artificial care afecteaza abilitatea de a conduce.
Grupa B:
12.2. Autoritatea medicala competenta va lua în considerare riscurile aditionale si pericolele implicate de conducerea vehiculelor în conditiile definite de aceasta grupa.
12.3. Ca regula generala, în cazul în care solicitantii sau soferii care sufera de orice fel de tulburare nementionata în aceasta anexa, dar care poate determina o incapacitate functionala care sa afecteze siguranta la volan, permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite decât daca solicitarea este însotita de o opinie medicala autorizata si, daca este necesar, de controale medicale regulate.

Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
ContSters87904, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reinoire permis auto categoria b Doldor Tudorel Doldor Tudorel Buna ziua am suferit un accident la ochiul stang in 2011 si nu mai vad cu el,cu ochiul drept vad foarte bine. Intrebare pot sa reinoiesc permisul auto???? ... (vezi toată discuția)
Sfat - conducere autovehicul bigradu bigradu BUNA.AM PERMIS DE CONDUCERE DE 22 DE ANI FARA SA FI FOST IMPLICAT NICIODATA INTRUN EVENIMENT RUTIER.IN VARA AM FOST LOVIT LA UN OCHI FIIND NEVOIT SA IMI PUN ... (vezi toată discuția)
Conditii angajare sofer categoria d in transportul public lodo lodo Buna ziua, Am obtinut permisul categoria D si atestatul ARR in vederea anagajrii in transportul public local. Cand sa ma angajez m-au trimis sa-mi fac ... (vezi toată discuția)