Dupa ultima infatisare la tribunal in cadrul unui proces, hotarea a ramas in pronuntare. Seara, solutia a fost postata, pe scurt, pe portalul judecatoriei. A fost favorabila partial mie, ceea ce am si dorit.
Peste cateva zile a trebuit sa plec din oras pentru cateva luni. Hotararea judecatoareasca fiind data, nu imi mai faceam probleme, doar daca cealalta parte facea apel in 30 zile, ceea ce nu s-a petrecut.
Cand am revenit in oras si am citi copia cu hotarea care venise de la judecatorie, am sesizat un pragraf care lasa, de fapt, situatia in coade de peste si nu rezolva ceea ce doream de fapt.
Fiind plecata, nu am putut folosi cele 30 de zile de a face recurs, desi daca as fi stiut de aceasta situatie, m-as fi intors in oras sau as fi vorbit cu avocatul sa ceara recurs.
Intrebarea mea este: in afara de copiile pe care le primesc cele 2 parti implicate in proces, este depusa si la dosar o copie cu hotararea judecatoreasca? Sau numai cele 2 parti primesc acasa hotararea?
Daca o copie este depusa la dosar odata cu trimiterea celor 2 copii catre cele 2 partie, atunci era datoria avocatului sa se informeze care este solutia integrala (nu sa se multumeasca cu paragraful scris pe scurt in portalul judecatoriei)?
Am senzatia ca avocatul a fost delasator, altfel ar fi putut sesiza el acel paragraf din hotarare si m-ar fi anuntat sa depunem recurs, chiar daca eram plecata din localitate. Sau el trebuie sa astepte sa citeasca copia dupa hotare pe care o primesc eu?
Daca era datoria lui, atunci ce pot face (referitor la avocat)?
In aceasta situatie, pierzand perioada de recurs, ar trebui sa deschid un nou proces.
Pentru a apăra interesele clientului avocatul trebuie să fie platit pentru un serviciu sau altul.
Eu stiu ca omul vrea sa dea niste bani si apoi sa consulte acel avocat pe gratis toata viata dar legal este sa plateasca orice serviciu avocatial.
În speță, trebuia plătită o consultație juridică avocatului pentru a analiza mai departe situatia juridică.O putea face si gratis daca vroia dar fără să aibă aceasta obligatie.
Dacă îl anuntati ca vreti sa declarați apel ar fi lectura hotărârea dar gratis o putea face numai daca vroia fără să fie obligat.
romascanu
Moderator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă am înțeles eu bine, hotărârea a fost comunicată la domiciliul dvs. (ea nu se comunică avocatului, decât în situația în care clientul și-a ales domiciliul la avocat pentru toate comunicările privind procesul).
Aceasta înseamnă că avocatul dvs. nu avea cum să cunoască momentul primirii ei la căsuța dvs. poștală. Ar fi fost datoria dvs. să-l anunțati că ați primit hotărărea și să i-o trimiteți în vreun fel.
Eu, personal, le comunic clienților că ar face bine să-mi trimită hotarărea, chiar dacă soluția le este favorabilă. Fiindcă ar putea să conțină erori, ar putea să conțină considerente greșite etc.
Dacă vor, bine, dacă nu ... Eu, pentru pura mea curiozitate, am pe unde să le citesc.
Am avut recent o situație în care hotărărea a fost redactată și comunicată după un an de la pronunțare. (Și, după părerea mea, putea să mai treacă încă pe atât, fiindcă soluția era favorabilă clientului pârăt. Nu aveam ce să facem cu ea, doar s-o păstrăm ca amintire). Or, într-o astfel de situație, mă îndoiesc că vreun client ar voi să plătească avocatul ... întru plimbarea pe la arhiva, spre a avea de unde se întoarce. Ca să nu mai vorbim de situația în care instanța ar fi prin alt oraș. M-a sunat clientul când a primit hotarârea...
Soluții se găsesc pentru orice situație. Cu condiția să existe o comunicare onestă avocat-client. Bunăoară, i-ați spus măcar că veți pleca din țară?
Pentru cei care au sugerat ca i-as fi cerut ceva pe gratis avocatului, va spun ca am platit atat consultatia juridica pe care i-am cerut-o la inceputul colaborarii noastre cand i-am prezentat cazul, inainte de a-l angaja, cat si in avans intreaga suma pe care a cerut-o apoi pentru toate infatisarile ulterioare, inclusiv recurs. Suma nu a fost deloc mica. Deci nu i-am cerut sau pretins nimic pe gratis. Si cred ca ar fi fost mai corect din partea dumneavoastra nu sa acuzati sau sa insinuati neadevaruri, ca si cum ar fi adevaruri, ci sa fi intrebat daca am platit sau nu si apoi sa trageti concluzii.
Am inteles ce ati dorit fiecare dintre dumneavoastra sa imi comunicati, ca nu ar fi indatorirea avocatului sa citeasca (de la arhiva) hotarea, ci ca eu ar fi trebuit sa i-o duc. Situatia fiind favorabila mie (asa cum a fost publicata online pe scurt) mi-am luat de o grija cum s-ar spune (si am plecat din localitate), la fel si el. Nu am stiut ca se pot ascunde si alte informatii in forma completa a deciziei judecatoresti, care ar putea modifica destul de mult finalul. Insa rrepet, am inteles ca mi-ati spus fiecare.
Dna. Avocat Cristina Romascanu, va multumesc pentru explicatii si exemple, m-au ajutat sa inteleg mai bine situatia.
Inca o data, va multumesc tuturor si va doresc numai bine si succes!
Nu sunt avocat, dar am trecut prin cateva procese, in unele reclamant, in altele parat, fara avocat. Pot spune ca l-m pierdut pe primul (cu casa de pensii) ca reclamant. Apoi toate mi-au fost favorabile, nu pentru ca asfi "destept", ci pentru ca numai eu, cunoscand faptele, am putut sustine cauzele Acum, avocatul are datoria, chiar daca nu a fost platit si pentru calea de atac, sa cunoasca sentinta, caci si el, ca aparator al dvs., este interesat sa stie daca a castigat sau a pierdut procesul si sa formuleze cel putin calea de atac, putand-o declara si fara motive.
În cazul în care termenul pentru exercitarea apelului curge de la un alt moment decât comunicarea hotărârii, motivarea apelului se va face într-un termen de aceeaşi durată, care curge, însă, de la data comunicării hotărârii.
(1) Termenul de apel este de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, dacă legea nu dispune altfel.
(2) Termenul de apel prevăzut la alin. (1) curge de la comunicarea hotărârii, chiar atunci când aceasta a fost făcută odată cu încheierea de încuviinţare a executării silite.
(3) Dacă o parte face apel înainte de comunicarea hotărârii, aceasta se socoteşte comunicată la data depunerii cererii de apel.
Comunicarea actelor de procedura si a hotararii se face catre cabinetul avocatului, numai daca dvs. ati indicat expres in cererea de chemare in judecata sau in intampinare, daca nu, toate actele vor ficomunicate dvs. Ce puteti face acum:
- Potrivit art. 281 indice 1 Cod procedura civila, în cazul în care sunt necesare lamuriri cu privire la întelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotarârii, ori acesta cuprinde dispozitii potrivnice, partile pot cere instantei care a pronuntat hotarârea sa lamureasca dispozitivul sau sa înlature dispozitiile potrivnice (alin. 1) instanta va rezolva cererea de urgenta, prin încheiere data în camera de consiliu, cu citarea partilor (alin. 2).
(A nu se face confuzie între lamurirea întelesului dispozitivului, prevazuta de art. 281 indice 1 si completarea dispozitivului, prevazuta de art. 281 indice 2 Cod procedura civila, care prevede ca se poate formula cererea de completare a dispozitivului în acelasi termen în care se poate declara dupa caz, apel sau recurs împotriva acelei hotarâri. În cazul lamuririi cu privire la întelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotarârii, art. 281 indice 1 Cod procedura civila nu prevede un astfel de termen - vedeti ca sunt spete).
- Intrucat spuneti ca ati platit suma solicitata si pentru eventualele cai de atac, solicitati dlui avocat sa va restituie banii pentru nereprezentare. Ma intreb daca onorariul a inclus si caile extraordinare de atac sau daca procesul, ipotetic vorbind, ar fi ajuns pana la Haga? (vedi ca UNBR are o lista cu onorarii minime obligatorii pentru avocati).
In rest, cum a zis dl Adrian Dimitriu!
Trebuie sa intelegeti ca avocatul lucreaza pe servicii avocatiale sau poate fi angajat pana se da hotararea.
Cand s-a pronuntat hotararea el poate fi platit pentru consultie juridica.Asa este riguros juridic.Daca am considera altfel ar insemna ca avocatul mai este obl8gat sa motiveze si motivele de apel, ceea ce este eronat.
Ca exista avocati care sunt de treaba si mai presteaza si gratuit un astfel.de serviciu e alta discutie.
Nu conteaza cat a fost platit avocatul pentru proces deoarece el si-a incheiat mandatul la momentul pronuntarii hotararii judecatoresti.
Nu exista nicio deosebire ca este platit mult sau putin intrucat mandatul lui inceteaza oricum dar daca e de treaba poate presta si gratis acel serviciu avocatial.
Eu nu recomand a se proceda asa pentru motivul ca munceste gratis si clientul va fi oricum nerecunoscator si va considera ca a platit fara sa plateasca...de fapt...
Si pentru indreptarea erorilor materiale avocatul trebuie platit separat dar o poate face si gratis daca vrea...fara sa fie obligat...
Acceptarea de avocat sa ia mai multe faze procesuale constituie o gaselnita pentru ca sa aiba clientul asigurat dar acel avocat ia mult mai putin decat ar face procesul in realitate.
De aici si au aparut problemele ca pe avocat nu prea il mai intereseaza procesul...asa cum l-ar fi interesat ca sa mai ia bani in plus si sa munceasca mai mult.
Apare problema cu tentatia in sensul ca la bani putini, munca putina...
Aceasta este de fel mentalitatea romaneasca generala...
Cu caile extraordinare de atac chiar este exagerat...
Cale de atac
ContSters154162
O decizie civila irevocabila, pronuntata de catre Curtea de Apel dupa judecarea unui recurs intr-un litigiu de munca, si prin care se obliga societatea parata ... (vezi toată discuția)