avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... art 337 din NCP-Sustragere de la recoltare probe ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

art 337 din NCP-Sustragere de la recoltare probe biologice

- am un dosar in care inculpatul a fost trimis in judecata pt sustragere de la recoltarea de probe biologice. Constatarea a fost facuta de jandarmi si politia de ordine publica de la Sectie desi Codul Rutier actualizat limiteaza competenta acestei constatari potrivit art 88 numai unui politist rutier. Inculpatul a solicitat echipajului de la jandarmi atat in momentul controlului cat si la sectie ulterior ca in prealabil de a merge la spital sa fie testat cu un aparat tehnic omologat si daca rezultatul testarii iese peste 0,40 mg/l numai atunci sa fie dus la sange dar in prezenta unui politist rutier,Jandarmii au zis ca nu au aparat tehnic electronic si i-au intocmit proces verbal de constatare a infractiunii flagrante pentru refuz de recoltare. Sunt la al doilea termen de judecata. La primul termen am invocat 2 exceptii una de lipsa competenta materiala a organului constatator in baza art 88 din OUG 195/2002 aCTUALIZAT si a doua exceptie de lipsa de procedura in baza art 190 din NCPP. INTREBARE : Dumneavoastra ce ma sfatuiti sa procedez in continuare
Cel mai recent răspuns: aurelpesa , utilizator 19:55, 19 Mai 2018
este incredibil cum e posibil sa faca jandarmeria costatari la regimul rutier cand avem lege care limiteaza strict aceasta doar pentru politia rutiera....totusi in ciuda acestui fapt judecatorul de camera preliminarea a constatat legalitatea intocmirii actelor desi ar fi trebuit sa se sesizeze si din oficiu de aceasta ilegalitate dar nu a facut-o si a dispus incheiere de sedinta de camera preliminara si inceperea judecatii. Aparatorul nu s-a prezentat pentru ca la fel ca dumneavoastra a optat pentru procedura simplificata. De acord cu aceasta procedura pentru cazurile cand exista vinovatie dar in cazul cand esti si nevinovat si organele de politie incalca abuziv normele legale....si atunci tot pe procedura simplificata mergem?......asta doar ca sa nu sifonam si sa nu contram reprezentantul parchetului?....m-am uitat in jurisprudenta si nu am gasit un caz precedent in care alte organe decat politia rutiera sa faca astfel de constatari.....ma asteptam ca macar aici sa gasesc niste indrumari.......sunteti singurul care mi-a raspuns si va multumesc.....am sa aleg sa merg pe judecata si am sa invoc cele doua motive ca si aparari pe fondul cauzei....sunt constient ca e greu sa castig in aceasta instanta dar sunt ferm convins ca voi castiga in caile de atac in apel la instantele superioare
Aparatorul nu s-a prezentat pentru ca la fel ca dumneavoastra a optat pentru procedura simplificata

Necunoscand dosarul dvs eu nu am cum sa analizez daca era oportun sau nu.
Constatarea a fost facuta de jandarmi si politia de ordine publica de la Sectie desi Codul Rutier actualizat limiteaza competenta acestei constatari potrivit art 88 numai unui politist rutier.

Art. 88 din OUG 195/2002, nu limiteaza ca PV de constatare al infractiunii flagrante sa se intocmeasca doar de politistul rutier, ar trebui sa il cititi atent.
Jandarmeria Romana este o componenta a Ministerului Afacerilor Interne fiind o institutie specializata a statului care are ca principala atributie apararea ordinii si linistii publice. Conf. art. 19 alin. 1 lit. r din Legea nr. 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane, prin structuri specializate, acestea efectueaza, in conditiile legii, acte necesare inceperii urmaririi penale pentru infractiunile constatate pe timpul executarii misiunilor specifice, potrivit art. 61 c.p.p.
ART. 61 c.p.p.
Actele încheiate de unele organe de constatare
(1) Ori de câte ori există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni, sunt obligate să întocmească un proces-verbal despre împrejurările constatate:

a) organele inspecţiilor de stat, ale altor organe de stat, precum şi ale autorităţilor publice, instituţiilor publice sau ale altor persoane juridice de drept public, pentru infracţiunile care constituie încălcări ale dispoziţiilor şi obligaţiilor a căror respectare o controlează, potrivit legii;
b) organele de control şi cele de conducere ale autorităţilor administraţiei publice, ale altor autorităţi publice, instituţii publice sau ale altor persoane juridice de drept public, pentru infracţiunile săvârşite în legătură cu serviciul de către cei aflaţi în subordinea ori sub controlul lor;
c) organele de ordine publică şi siguranţă naţională, pentru infracţiunile constatate în timpul exercitării atribuţiilor prevăzute de lege.
(2) Organele prevăzute la alin. (1) au obligaţia să ia măsuri de conservare a locului săvârşirii infracţiunii şi de ridicare sau conservare a mijloacelor materiale de probă. În cazul infracţiunilor flagrante, aceleaşi organe au dreptul de a face percheziţii corporale sau ale vehiculelor, de a-l prinde pe făptuitor şi de a-l prezenta de îndată organelor de urmărire penală.
(3) Când făptuitorul sau persoanele prezente la locul constatării au de făcut obiecţii ori precizări sau au de dat explicaţii cu privire la cele consemnate în procesul-verbal, organul de constatare are obligaţia de a le consemna în procesul-verbal.
(4) Actele încheiate împreună cu mijloacele materiale de probă se înaintează, de îndată, organelor de urmărire penală.
(5) Procesul-verbal încheiat în conformitate cu prevederile alin. (1) constituie act de sesizare a organelor de urmărire penală şi nu poate fi supus controlului pe calea contenciosului administrativ.



Ce nu am inteles, a fost solicitat echipaj de politie rutiera? Ce s-a retinut in PV de constatare?
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
nu a fost solicitat echipaj de politie rutiera. In OUG 195/2002 la art 2 se prevede in mod expres ca constatarea incalcarilor normelor din codul rutier ii revine politiei rutiere. Deasemenea art 88 pct 1, pct 5 si pct 6 din OUG 195/2002 stipuleaza ca recoltarea probelor biologice se face in prezenta unui politist rutier si numai dupa ce a fost testat cu aparatul tehnic omologat si rezultatul a fost peste 0,40 mg/l.
In procesul verbal de constatare a infractiunii flagrante este mentionata functia celor doi politisti adica conducator auto si conductor caine de insotire nu politist rutier. Mai este mentionat ca i s-a solicitat inculpatului testarea cu aparatul Drager in repetatate randuri dar acesta a refuzat. Nu este adevarat din simplul motiv ca patrula de politie de la ordine publica nu are in inventar un asemenea aparat. Mai mult in tot dosarul nu este nici un act intocmit de ppolitist rutier. In noaptea evenimentului I-A fost retinut permisul de conducere dar dovada a primit-o prin posta abia dupa 3 luni dar cu data din acea seara. Si aici e o neregula pentru ca politistul de paza si ordine nu are in inventar un carnet de dovezi. Stiu asta sigur dar oficial o sa solicit instantei sa cera politiei o adresa prin care sa ne comunice daca politistii care au constatat fapta au in dotare aparat alcooltest Drager si carnet de dovezi.
Mai mult la dosar este o stenograma cu transcriptul unei filmari facute de politist in timpul constatarii si atasata ca proba total ilegal pt ca nu are autorizarea magistratului anterior filmarii. Chiar si asa din toata stenograma nu reiese ca i-a solicitat sa foloseasca aparatul Drager ci este o fraza in care politistul ii solicita inculpatului sa mearga pe linia de marcaj a soselei sa vada daca merge drept ( in ce lege o fi aceasta metoda de testare)
Bineinteles ca martorul este un taximetrist care a venit odata cu echipajul de politie de ordine publica la solicitarea jandarmilor si confirma ipoteza din procesul verbal de constatare dar este un martor fabricat si declaratia acestuia este subiectiva.
Ce parere mai aveti acum D-le avocat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate contesta acest proces verbal? Samoschi Samoschi Reținerea permisului Petru 90 de zile pentru alcool 0,12Mg/L Și 9puncte amendă=1305 lei? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Model contestatie p-v la regimul circulatiei pe drumurile publice Tut_trademark Tut_trademark Buna ziua, ma poate ajuta cineva cu un sfat unde gasesc un model de contestatie al unui proces verbal provenit ca urmare a unei contraventii de la regimul ... (vezi toată discuția)
Proces verbal emis conform legii nr. 61/1991 xuser xuser Am 2 intrebari referitoare la PV: 1. Daca pentru o fapta flagranta, sau daca in urma unor apeluri la 112, apare si politia si jandarmii, cine va intocmi ... (vezi toată discuția)