Aparatorul nu s-a prezentat pentru ca la fel ca dumneavoastra a optat pentru procedura simplificata
Necunoscand dosarul dvs eu nu am cum sa analizez daca era oportun sau nu.
Constatarea a fost facuta de jandarmi si politia de ordine publica de la Sectie desi Codul Rutier actualizat limiteaza competenta acestei constatari potrivit art 88 numai unui politist rutier.
Art. 88 din OUG 195/2002,
nu limiteaza ca PV de constatare al infractiunii flagrante sa se intocmeasca doar de politistul rutier, ar trebui sa il cititi atent.
Jandarmeria Romana este o componenta a Ministerului Afacerilor Interne fiind o institutie specializata a statului care are ca principala atributie apararea ordinii si linistii publice. Conf. art. 19 alin. 1 lit. r din Legea nr. 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane, prin structuri specializate, acestea efectueaza, in conditiile legii, acte necesare inceperii urmaririi penale pentru infractiunile constatate pe timpul executarii misiunilor specifice, potrivit art. 61 c.p.p.
ART. 61 c.p.p.
Actele încheiate de unele organe de constatare
(1) Ori de câte ori există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni, sunt obligate să întocmească un proces-verbal despre împrejurările constatate:
a) organele inspecţiilor de stat, ale altor organe de stat, precum şi ale autorităţilor publice, instituţiilor publice sau ale altor persoane juridice de drept public, pentru infracţiunile care constituie încălcări ale dispoziţiilor şi obligaţiilor a căror respectare o controlează, potrivit legii;
b) organele de control şi cele de conducere ale autorităţilor administraţiei publice, ale altor autorităţi publice, instituţii publice sau ale altor persoane juridice de drept public, pentru infracţiunile săvârşite în legătură cu serviciul de către cei aflaţi în subordinea ori sub controlul lor;
c)
organele de ordine publică şi siguranţă naţională,
pentru infracţiunile constatate în timpul exercitării atribuţiilor prevăzute de lege.
(2) Organele prevăzute la alin. (1) au obligaţia să ia măsuri de conservare a locului săvârşirii infracţiunii şi de ridicare sau conservare a mijloacelor materiale de probă. În cazul infracţiunilor flagrante, aceleaşi organe au dreptul de a face percheziţii corporale sau ale vehiculelor, de a-l prinde pe făptuitor şi de a-l prezenta de îndată organelor de urmărire penală.
(3) Când făptuitorul sau persoanele prezente la locul constatării au de făcut obiecţii ori precizări sau au de dat explicaţii cu privire la cele consemnate în procesul-verbal, organul de constatare are obligaţia de a le consemna în procesul-verbal.
(4) Actele încheiate împreună cu mijloacele materiale de probă se înaintează, de îndată, organelor de urmărire penală.
(5) Procesul-verbal încheiat în conformitate cu prevederile alin. (1) constituie act de sesizare a organelor de urmărire penală şi nu poate fi supus controlului pe calea contenciosului administrativ.
Ce nu am inteles, a fost solicitat echipaj de politie rutiera? Ce s-a retinut in PV de constatare?