avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanțier cotele de contribuție la intreținere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanțier cotele de contribuție la intreținere

Buna ziua,
In ce situație se prescrie o restanța la intreținere și care este legea/ articolul ce reglementeaza aceasta speta ?
Restantierul in cauza reclama faptul ca este trecut in liste cu aceeasi restanta de 8 ani si ca ar fi trebuit sa radiem suma restanta dupa 3 ani.
Mai exact el plateste la zi intretinerea insa refuza ca suma restanta sa o achite. Asociatia de proprietari acum 8 ani a fost scindata iar el avea datorii la fosta Asociatie 45000lei. A solicitat catre noua Asociatie de Proprietari sa-i radiem datoria in baza unor plati facute catre B.E.J si a unor hotarari judecatoresti definitive care aratau ca pentru anumite sume el nu era dator. In baza acelor documente in urma unor calcule, printr-o hotarâre a C.E. al noii Asociatii a fost exonerat de 3000 lei, insa pentru suma de 1500. A fost notificat in acest sens in scris si i s-a prezentat modul de calcul bazat pe documentele prezentate de el. In opinia noastra a membrilor C.E. a Presedintelui si a tuturor membrilor Asociatiei elar fi trebuit sa aduca alte documente justificative sau sa-si clarifice situatia pentru cei 1500lei. Lucru pe care nu l-a facut. Acum, dupa 8 ani, el sustine ca daca nu l-am actionat in instanta timp de trei ani pentru recuperarea sumei de 1500 lei, suntem obligati sa-i radiem datoria. Spre exemplificare: lunar intretinerea lui sa spunem ca este 250 lei la care se adauga restanta de 1500 lei Total 1750lei. El plateste lunar si sitematic numai ce reprezinta intretinerea lunara si suma restanta niciodata.
Din câte cunosc, Legea 230/2010 prevede ca restantierul poate fi actionat in instanta pentru obligarea s-a la plata restantelor, peste 90 de zile de la neplata sumelor datorate si atat. Nicaieri nu este stipulat ca daca nu a fost actionat in instanta intr-un termen de n luni sau ani el este exonerat de datorie prin prescriere.
Va mulțumesc anticipat pentru un raspuns cât mai pertinent sustinut de articole de lege.
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2018
euprotopopescu69, utilizator
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 08:50, 15 Mai 2018
In parte proprieatrul are dreptate
Dispoitia in vigoare prevede ca termenul de executare debit este de 3 ani,termen in care asociatia de proprietari avea obligatia prevazuta de disp art 50 L nr 230/2007 sa desfasoare demersuri acte si actiuni pentru recuperare sume cu titlu de restanta
Interventia termenului de prescriptie in cazul asociatiilor de proprietari poate fi dispusa de catre instanta de judecata-la cererea partii interesate
Asociatia de proprietari in perioada de 8 ani a emis somatii de plata pentru debitul in evidenta?
Art. 705 Cod Procedura Civila termenul de prescripţie
(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel.

CIne i-a incasat intretinerea, a gresit.Nu trebuia sa-i incaseze decat in ordinea datoriilor...
In urma solicitarii proprietarului, la aproape un an dupa scindarea vechii Asociatii de Prop. la care dansul avea datorii de 4500 lei, noua Asociatie de Prop. la exonerat de 3000 lei; calculele fiind facute pe baza documentelor prezentate de dansul. Acest fapt s-a concretizat intr-o notificare emisa de catre Presedintele Asoc.de Prop. catre proprietar, pe care nu a contestat-o niciodata. Adica a acceptat tacit faptul ca mai avea datorii de 1500 lei din cei 4500. In notificare s-a stipulat faptul ca pentru suma ramasa va trebui facuta ”o noua expertiza sau de refacerea calculelor de catre persoane competente si calificate in acest sens” In alta ordine de idei, proprietarul nu a contestat niciodata suma, inca de la prima lista de intretinere in care a aparut cu 1500 restanta in loc de 4500 si pana in momentul de astazi. Din cate stiu este prevazut parca un termen de zile de la afisarea listelor de intretinere in care poti cere lamuriri in scris despre sumele impuse la cotele de contributie intretinere. Cum sa se poata prescrie o suma care apare lunar in liste despre care dansul are cunostinta si plateste numai cat doreste ? El are cunostinta de aceasta suma lunar - deci termenul de prescriptie nu va intra nicodata in vigoare pentru ca este activata lunar aceasta suma.
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2018
euprotopopescu69, utilizator
Foarte bine ca este evidentiata in liste...luna asta,cand vine sa achite intretinerea,sa ii treaca pe chitanta intretinere luna martie xx lei si restanta xx lei.Poate sa-i treaca 10 lei...este ok.Prescriptia intervine de la ultima plata.Oricum,chiar daca proprietarul spune ca achita doar intretinerea,nu trebuie sa i se incaseze asa cum vrea el, ci in ordinea in care are datoriile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eşalonare restanţe la plata întreţinerii tomabogdan tomabogdan Bună ziua, Am o serie de întrebări, iar răspunsurile nu reuşesc să le găsesc. Există o lege care să facă referire la eşalonarea restanţelor la ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii, respectiv art.1506-1509 din ncc abeonaaudit abeonaaudit Am urmatoarea speta: Asociatia de proprietari a actionat in instanta un restantier pentru perioada mai 2011 - oct.2014(cerere completatoare aprobata in data de ... (vezi toată discuția)
Bună seara! eu sunt restanțier la întreținere În fiecare ... Uther Uther Bună seara! Eu sunt restanțier la întreținere În fiecare lună plătesc 200 lei.Am crezut că din aceasta sumă mi se va opri întreținerea pe luna ... (vezi toată discuția)