avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concedii medicale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concedii medicale

Cum se calculeaza media zilnica pt concediul de odihna si concediul medical?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:05, 2 Noiembrie 2009
Art. 145. [cuantumul şi plata indemnizaţiei de concediu]
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.


Calcului concediului medical este o operatiune mai complexa , dar in principiu calculele se bazeaza pe salariului brut REALIZAT din ultimele 6 luni si numarul de zile lucrate in aceasta perioada ;de asemenea conteaza si ce cod are CM ;unele coduri se platesc 100% altele 75% altele 85%;
De asemenea trebuie stabilit si din ce fond se plateste : plateste angajatorul sau fondul de asigurari sau combinat;
In ceea ce priveste indemnizatia pt concediul de odihna, aceasta se calculeaza conform prevederilor CCUN astfel:
ART. 59
(1) Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Deci indemnizatia de CO se calculeaza la media veniturilor realizate in ultimile 3 luni (salariul brut realizat).
In ceea ce priveste calculul concediului medical aveti Ordonanta de urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005.

Baza de calcul este prevazuta in art 10 din OUG 158/2005 la care, in functie de codul de indemnizatie se aplica un anumit %(vezi verso certificat concediu medical).
In functie de tipurile de concediu medical si/sau perioada acordata,acestea sunt platite din fond de salarii si/sau FNUASS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cm anairam_unid anairam_unid Cum se calculeaza media zilnica pt concediul de odihna si concediul medical? (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu odihna oanaoproiu oanaoproiu Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza indemnizatia zilnica pentru concediul de odihna luat intr-o luna si daca concediul medical luat in ... (vezi toată discuția)
Acordarea concediului prenatal/postnatal nicoletaantoci nicoletaantoci buna seara,sunt angajata la stat de 4 ani.momentan sunt insarcinata in 18 sapt.intrebarea mea este daca ma puteti ajuta -ar trebui sa nasc la inceputul lui ... (vezi toată discuția)